Χρήσιμα

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ-ΜΑΪΜΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Άρθρο από την Εφημερίδα των Συντακτών, 25/10/2014

Φροντιστήρια ξένων γλωσσσών: εκλογές – μαϊμού με εντολή του εργοδότη

Σκηνές από τις πιο μαύρες -ή μάλλον κίτρινες- σελίδες του συνδικαλισμού εκτυλίχθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, όπου διεξήχθησαν εσπευσμένα και χωρίς δημοσιότητα οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής.
Τόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) όσο και πρωτοβάθμιοι καθηγητικοί σύλλογοι (Βύρωνας – ΣΕΦΚ), έχουν καταγγείλει επανειλημμένα το σωματείο αυτό ως «κίτρινο» και αντεργατικό, όχημα των συμφερόντων του ομίλου φροντιστηριούχων Europalso.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το φιλο-εργοδοτικό σωματείο στήθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες, έχοντας ως ιδρυτικά μέλη συγγενικά πρόσωπα ιδιοκτητών φροντιστηρίων, με σκοπό την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με εξευτελιστικά ωρομίσθια ύψους μόλις 2,90 ευρώ (3,52 μεικτά).
Από τις αρχαιρεσίες του αποκλείονται ακόμα και με τραμπουκισμούς εργαζόμενοι που δεν είναι αρεστοί. Για τον λόγο αυτό εκκρεμεί ποινική δίκη κατά της μέχρι τώρα προέδρου του σωματείου Α. Κυπριώτου, ύστερα από καταγγελία εργαζομένου.
Παρόμοιοι αποκλεισμοί συνέβησαν και σήμερα, όταν απαγορεύθηκε ξανά στον ίδιο εργαζόμενο να ψηφίσει αλλά και να καταθέσει ένσταση. Οπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο Δ.Μ.: «Εμείς ενημερωθήκαμε τυχαία ότι γίνονται εκλογές την τελευταία στιγμή, από μια συνάδελφο που της είπαν τηλεφωνικά να πάει να ψηφίσει. Δεν ήξερε καν ότι είναι μέλος. Φαίνεται την έγραψαν οι εργοδότες της. Εμένα μου επέβαλαν αν θέλω να ψηφίσω, να υπογράψω ότι δεν ανήκω σε άλλο πρωτοβάθμιο σωματείο. Ήταν φωτογραφική διάταξη για να αποκλείσουν εργαζόμενους σαν κι εμένα. Η δικαστική αντιπρόσωπος αρνήθηκε να παραλάβει την ένστασή μου και με παρέπεμψε στο Δ.Σ., που όμως έχει διαλυθεί. Επίσης σε εργαζόμενη μέλος της ΟΙΕΛΕ της απαγορεύθηκε η ψήφος γιατί τηλεφώνησαν στην εργοδότριά της και τους είπε “δεν την έχω στείλει εγώ”. Οι εργαζόμενοι ψήφιζαν με λίστες, συστημένοι από τον εργοδότη τους. Μιλάμε για τον απόλυτο εργοδοτικό εκβιασμό».
Εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, του Βύρωνα και του ΣΕΦΚ παρενέβησαν στη διαδικασία καταγγέλλοντας τις εμφανείς παρατυπίες και τους αποκλεισμούς. Φώναξαν την Αστυνομία, η οποία όμως αρνήθηκε ακόμα και να καταγράψει το γεγονός, ενώ οι εκλογές έληξαν νωρίτερα προς αποφυγή των διαμαρτυριών.
Όπως καταγγέλλεται, οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την πρόσκληση του σωματείου Βύρωνας προς τις ενώσεις ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών για διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας ικανοποιητικής ΣΣΕ. Μοναδικός σκοπός των πρόωρων και σχεδόν «κρυφών» εκλογών, να εκβιάσουν εργαζομένους στα φροντιστήρια να ψηφίσουν «συστημένοι» από τους εργοδότες τους ώστε να παρακαμφθεί το ιστορικό σωματείο Βύρωνας και να κηρυχθεί αντιπροσωπευτικό το φιλο-εργοδοτικό σωματείο, στο οποίο ψήφισαν μόλις 22 άτομα στις τελευταίες εκλογές!
Α.Τζ.
efsyn.gr

http://www.efsyn.gr/?p=246928

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου