Χρήσιμα

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Πέμπτη 9/10, ενώ εξελισσόταν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Αττικής «ο Βύρων» με τον υφυπουργό Εργασίας  Βασίλη Κεγκέρογλου.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν τα ζητήματα της υποτίμησης της εργασίας των εκπαιδευτικών στα κέντρα (φροντιστήρια) ξένων γλωσσών με όσα ορίζει η «σύμβαση» που υπογράφουν εργοδοτικές ενώσεις με τον εαυτό τους δηλαδή,  το σωματείο φάντασμα των εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής το οποίο όπως αναδείχθηκε και στην συνάντηση έχουν συστήσει εργοδοτικά συμφέροντα και συγγενικά πρόσωπα 1ου βαθμού συγκεκριμένων εργοδοτών. Στηλιτεύτηκε η αντιδημοκρατική λειτουργία του ψευδοσωματείου που παρακωλύει την άσκηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και έγινε αναφορά στο γεγονός της δίωξης της προέδρου του Άρτεμις Κυπριώτου για άσκηση σωματικής βίας κατά εργαζομένου. 

Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε «εν κρυπτώ» καταργεί τον μηνιαίο μισθό των καθηγητών με βάση το εβδομαδιαίο ωράριο τους και καθορίζει αυθαίρετα αποκλειστικά ωρομίσθια απασχόληση με αμοιβές παιδικού χαρτζιλικιού, 3,52 ευρώ μεικτά και 6,60 ευρώ για όσους εργαζομένους έχουν πολλά χρονιά προϋπηρεσία,  είναι απαράδεκτη και παράνομη. 

Έγινε σαφές σαφές στον υφυπουργό ότι πρόκειται για «σύμβαση» η οποία μειώνει τις μηνιαίες απολαβές των καθηγητών έναντι το κατώτερο βασικό μισθό της ΓΣΣΕ σε ποσοστό περίπου 60% και σε ποσοστό έως 90% σε σχέση με την Διαιτητική Απόφαση 5/2011 που ρυθμίζει τους όρους εργασίας των καθηγητών όλης της χώρας και γίνεται όχημα για μειώσεις και στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Ξεκαθαρίστηκε ότι επί σειρά ετών, ενώ οι εργοδοτικές πρακτικές έχουν καταγγελθεί από το εργατικό κίνημα, το υπουργείο δεν έχει ποτέ αναλάβει τις ευθύνες του. Το ΔΣ του «Βύρωνα» ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των διοικητικών υπηρεσιών του που ευνοούν και καλύπτουν την ασυδοσία των εργοδοτικών ενώσεων και κάλεσε τον υφυπουργό να πάρει θέση.

Τέθηκε το ερώτημα του πως είναι δυνατόν ένα σωματείο με 22 ψηφίσαντες να κρίνεται ως αντιπροσωπευτικότερο και να υπογράφει  σκανδαλώδεις «συμβάσεις» που στην συνέχεια αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου και διακινούνται από τις επιθεωρήσεις Εργασίας την στιγμή μάλιστα που το σωματείο μας αλλά και οι ΟΙΕΛΕ είχαν ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να ενημερωθούν για την ημερομηνία, τον χρόνο και τόπο της διαπραγμάτευσης προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης ώστε να εμποδιστεί η υπογραφή μιας τέτοιας παράνομης «σύμβασης».

Το σωματείο μας απαίτησε από την ηγεσία του υπουργείου να καταγγείλει την εν λόγω σύμβαση και την λειτουργία  του ψευδοσωματείου.

Προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου φάνηκε ανενημέρωτος την στιγμή μάλιστα που έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στην βουλή οι οποίες μένουν αναπάντητες από την ηγεσία του υπουργείου και ενώ είχε κατατεθεί από το σωματείο μας σχετικό υπόμνημα μερικές μέρες πριν και όταν μάλιστα το ζήτημα έχει αναστατώσει ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα άσχημες, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι είναι απαράδεκτο ένα σωματείο με 22 ψηφίσαντες να υπογράφει ΣΣΕ.

Υπαινίχθηκε απαράδεκτες πρακτικές από το εργοδοτικό σωματείο και ότι δεν κατανοεί το γεγονός του ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας δεν ενημέρωσαν το σωματείο μας και την ΟΙΕΛΕ, όπως είχα ζητήσει, ενώ δήλωσε αναρμόδιος επί του θέματος επικαλούμενος το γεγονός ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργού Εργασίας.  

Τέλος, ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου δήλωσε ότι θα μελετήσει το υπόμνημα του σωματείου μας, θα διερευνήσει περαιτέρω το θέμα και θα απαντήσει την επόμενη εβδομάδα σε ερωτήματα που θα του καταθέσει το σωματείο μας.

Ο αγώνας του σωματείου μας για μεγαλύτερη μαζικοποιήση, για μαχητικότερη δράση στους χώρους εργασίας και για υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συνεχίζεται. Η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους είναι απαραίτητος όρος για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

10/10/2014 
Ενωτική Πρωτοβουλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου