Χρήσιμα

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ: ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Με την πολιτική τους αρχικά αυξάνουν την ανεργία, στην συνέχεια δυσκολεύουν τις προϋποθέσεις επιδότησης (μελετούν και άλλα μέτρα) και τέλος μειώνουν το ήδη χαμηλότατο επίδομα ανεργίας και το μετατρέπουν σε ελεημοσύνη. Ήδη ως ΕΝΠΡΩ είχαμε αναφερθεί στο ζήτημα με άρθρο μας στο blog μας στις 18/2/2012, με τίτλο "Ελεημοσύνη για επίδομα ανεργίας».

Σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης από σήμερα Δευτέρα 13/3 μειωμένα κατά 22% θα είναι τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας. Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο, που προβλέπεται στο μνημόνιο 2 και θα ανέρχεται στα 360 αντί των 461 ευρώ.

Οι παραπάνω μειώσεις στην πράξη θα φανούν αμέσως μετά την δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα αποτυπωθούν την πρώτη Παρασκευή από την δημοσίευση, ημέρα πληρωμών.

Τα νέα επιδόματα ανεργίας

- Για τελευταίο μηνιαίο μισθό πάνω από 314,17 ευρώ, το βασικό επίδομα θα είναι στα 360 από 461 ευρώ, στα 396 ευρώ με ένα προστατευόμενο μέλος και στα 432 ευρώ με δύο προστατευόμενα μέλη.
- Για τελευταίο μηναίο μισθό από 157,09 - 314,16 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα είναι 270 από 341 ευρώ, με ένα προστατευόμενο μέλος στα 297 ευρώ και στα 324 ευρώ για δύο προστατευόμενα μέλη.
- Για τελευταίο μηνιαίο μισθό έως 157,08 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα είναι πλέον στα 180 από 227 ευρώ, με ένα προστατευόμενο μέλος στα 198 ευρώ και με δύο προστατευόμενα μέλη στα 216 ευρώ.

Τη μείωση του 22% θα ακολουθήσουν επιδόματα του ΟΑΕΔ όπως: τα εποχικά, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης - διακοπής εργασιών και το επίδομα μητρότητας.

Απαντώντας την Παρασκευή 9/3 σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή ο υπουργός Eργασίας Κουτρουμάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσδώσει η κυβέρνηση στο επίδομα ανεργίας νέα ανταποδοτικά χαρακτηριστικά, εφαρμογής ενός ακραίου "φιλελευθερισμού" Δηλαδή το ύψος του να καθορίζεται όχι από τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά από το συνολικό ύψος των αποδοχών του καθενός ξεχωριστά. Eδώ η ενδιαφέρουσα επίκαιρη ερώτηση και τα πρακτικά της συζήτησης.

Η πολιτική επιδότησης των ανέργων στην Ελλάδα υπολειπόταν ανέκαθεν τόσο των πραγματικών αναγκών τους αλλά τώρα υπογράφεται η οριστική εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους. Με την ανεργία να αυξάνεται δραματικά η μείωση των επιδομάτων ισοδυναμεί με κοινωνική περιθωριοποίηση και εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων εργαζομένων.

Οι άνεργοι, καθηγητές ξενόγλωσσων φροντιστηρίων, μέσης εκπαίδευησης, αναπληρωτές καθηγητές δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, ΙΕΚ και άλλες κατηγορίες εποχιακών εργαζομένων θα βιώσουν στο πετσί τους την νέα κοινωνική βαρβαρότητα.

Μοναδική ελπίδα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους είναι ο συλλογικός αγώνας και η εδώ και τώρα ανατροπή του μαύρου μπλοκ εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ-Τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου