Χρήσιμα

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΧΟΝ: ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΒΑΤΕΡΛΩ

Χθες, 1-10-2014, το 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών  κήρυξε αθώα την πρώην διευθύντρια εκπαίδευσης και υπεύθυνης προγραμμάτων γερμανικής γλώσσας της αλυσίδας κέντρων ξένων γλωσσών-πληροφορικής ΑΧΟΝ η οποία εδιώκετο, αυτή τη φορά, με τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της συκοφαντικής δυσφήμησης ανωνύμου εταιρείας.
Συγκεκριμένα ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΧΟΝ που αναπτύσσεται με το σύστημα δικαιόχρησης (franchisingως Διεθνές Δίκτυο Σπουδών ΑΧΟΝ είχε μηνύσει πρώην εργαζομένη του με τις παραπάνω δύο κατηγορίες, διότι είχε καταθέσει ενόρκως ότι είχε υποχρεωθεί κατόπιν απειλής απολύσεως της να  συμπληρώσει εκ των υστέρων έκθεση ελέγχου με παραβάσεις (οι οποίες δεν υπήρχαν) δικαιοδόχου εταιρείας του δικτύου και να τις αναφέρει ως πραγματικές σε ψευδή ένορκη βεβαίωσή που υποχρεώθηκε με την απειλή της απόλυσης να δώσει υπέρ της ΑΧΟΝ.
Η εργοδοσία δίνει ιατρικές διαγνώσεις
Η πρώην εργαζόμενη, κατόπιν διαμαρτυριών της για τις συνεχείς πιέσεις που δεχόταν ώστε να υπογράφει ψευδείς ένορκες καταθέσεις κατά εργαζομένων και δικαιοδόχων εταιρειών και κατόπιν άρνησής της να συνεχίσει να είναι πιόνι στα χέρια της εργοδοσίας, απολύθηκε το 2006. Αμέσως μετά προχώρησε σε καταγγελία στο ΙΚΑ όπου περιέγραψε το αντεργατικό πλαίσιο στο οποίο εργαζόταν- ανασφάλιστη εργασία - και δικαιώθηκε. Παράλληλα κατέθεσε αγωγή διεκδικώντας χρηματική αποζημίωση για το πνευματικό της έργο το οποίο χρησιμοποιούσε η εταιρεία. Η αδερφή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΧΟΝ, Δέσποινα Πετρίδου, ως μέλος του ΔΣ, ήδη από στις 8 Νοεμβρίου 2008 σε ένορκη μαρτυρία της ξεκαθάρισε για την εργαζόμενη: «έφυγε μόνη της, πιεζόταν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα τον κλονισμό της υγείας της και εγώ πιστεύω ότι είχε πολλά ψυχολογικά προβλήματα».
Η φάμπρικα των μηνύσεων 
Το Διεθνές Δίκτυο Σπουδών ΑΧΟΝ προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζομένούς του, κατά συνήθεια,  ποινικοποιεί αστικές- εργατικές διεκδικήσεις. Εκτός από την Υπεύθυνη εκπαίδευσης είχε καταμηνύσει και άλλους δύο (2) εργαζόμενους της καθώς και την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτικής Εκπαίδευση του Ν. Αττικής «ο Βύρων». Όλες οι κατηγορίες αποδείχθηκαν προσχηματικές, ενώ ήδη η ΑΧΟΝ έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από τα αστικά δικαστήρια για παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών πολλών χιλιάδων ευρώ και δεν υπακούει σε απόφαση του Αρείου Πάγου που την υποχρεώνει να καταβάλει σε πρώην εργαζόμενό της δεδουλευμένες αποδοχές χιλιάδων ευρώ.
Ο μάρτυρας της εργοδοσίας
Στην δικαστική αίθουσα δεν τόλμησε να εμφανιστεί ο Πρόεδρος της ΑΧΟΝ, αλλά και ούτε ο Κωνασταντίνος Γκαρμπούνης άλλοτε μέτοχος και μέλος του ΔΣ, οι οποίο είχαν δηλωθεί και κλητευτεί. Ως μάρτυρας της εργοδοσίας κατέθεσε ο υπάλληλός της Ι.Σ, οποίος έπεσε σε αντιφάσεις δεδομένου του γεγονότος ότι σε διάφορες ένορκες βεβαιώσεις άλλοτε υποστηρίζει ότι είναι «συνεργάτης», καθηγητής αγγλικής γλώσσας, ότι πληρώνεται κατ' αποκοπή και η παρουσία του στο γραφείο της εταιρείας είναι πολύ σπάνια, ότι είναι παράλογο να ζητούν οι εργαζόμενοι δώρα και επιδόματα, ενώ σε άλλες εμφανίζεται ως πολυάσχολος εκπαιδευτικός σύμβουλος-επιθεωρητής ο οποίος στα καθήκοντα του, μεταξύ των άλλων, είναι η διενέργεια ελέγχων στα φροντιστήρια ΑΧΟΝ που λειτουργούν με την μέθοδο Franchising... 
Τίνος είναι τα παραρτήματα ΑΧΟΝ;
Ένα άλλο στοιχείο που έχει αναδειχθεί όχι μόνο σε καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων αλλά και στις δικαστικές αίθουσες είναι ότι το Διεθνές Δίκτυο Σπουδών ΑΧΟΝ  που ενώ εμφανίζει το 2006 να διαθέτει ως δικαιοδόχους δεκάδες παραρτήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, 175 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ισάριθμα κέντρα ελευθέρων σπουδών πληροφορικής,  το 2011 ο πρόεδρος του και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Πέτρος Πετρίδης σε δικαστική αίθουσα δηλώνει ότι η ΑΧΟΝ είναι η μόνη εταιρεία με παραρτήματα στην Ελλάδα και Εξωτερικό, το 2012 σε βεβαιωτικό όρκο που εξαναγκάστηκε να δώσει για τα περιουσιακά στοιχεία της βεβαιώνει ότι έχει συνάψει τρεις (3) ισχυρές συμβάσεις δικαιόχρησης για τρεις περιοχές της Αττικής. 
Ερωτηματικά
Πολλά ερωτήματα έχουν τεθεί στο υπουργείο Εργασίας από συλλογικές εκπροσωπήσεις εργαζομένων αναφορικά με δημιουργία διάδοχων εταιρειών των ίδιων επιχειρηματικών συμφερόντων και μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να μην εκπληρώνονται από την εταιρεία υποχρεώσεις προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και πρώην εργαζομένους της. Παράδειγμα  εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η ΑΧΟΝ αρνείται να υπακούσει σε απόφαση του Αρείου Πάγου και να καταβάλει δεδουλευμένες αποδοχές, το ότι αποδείχθηκε φορέας ανασφάλιστης εργασίας και υποβολής προσχηματικών μηνύσεων όσων εργαζομένων διεκδικούν τα δικαιώματα τους, αλλά και η τοποθέτησή της προς το θεσμικό όργανο του υπουργείου Εργασίας, την τριμερή του επιτροπή  «ως μέσο πίεσης και κοινωνικής απαξίωσης της εταιρείας»...
Στην εποχή των μνημονίων το βαρέλι της  εργασιακής βαρβαρότητας και αυθαιρεσίας ακόμα και από εκπαιδευτικές εταιρείες φαίνεται ότι δεν έχει πάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου