Χρήσιμα

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Για ένα δημοκρατικό συνδικάτο και μια εφημερίδα όλων των μελών του


Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας (25/9) και πριν από τα μεγαλύτερα πανεργατικά συλλαλητήρια-απεργίες (19 & 20/10) μετά τη χούντα το 1974, την ψήφιση στην Βουλή του νέου αντεργατικού 37ου άρθρου του Πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση στην πράξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), ορισμένα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας έλαβαν με το ηλεκτρικό ταχυδρομείο (12/10) ετεροχρονισμένα το 120ο φύλλο, Μάρτιος-Απρίλιος-Μάης 2011, της εφημερίδας του Συλλόγου μας, «Τα Νέα του Βύρωνα».

Πραγματικά αξίζει ο κόπος να απαριθμήσουμε μερικούς από αυτούς τους αντι-συναδελφικούς και πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που διατυπώνει η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ σε όλα τα τεύχη της εφημερίδας που εξεδόθησαν μετά την ίδρυση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας μέχρι και σήμερα (τεύχη 115-120). Η εφημερίδα του Συλλόγου, που έχει μετατραπεί σε ιδιοκτησία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ, βρίθει συκοφαντιών, ύβρεων αποκαρδιωτικών και χαμηλής στάθμης κειμένων. Θέλοντας να αποφύγουμε ευρύτερες ψυχαναλυτικές αναλύσεις, ομολογούμε ότι μας είναι δύσκολο να εξηγήσουμε το υβρεολόγιο της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ αποκλειστικά με συνδικαλιστικούς και πολιτικούς όρους, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει να εδράζεται σε φαινόμενα διανοητικής σύγχυσης και ενοχής για την ευθύνη της ήττας ενός ολόκληρου κλάδου. Η πρόεδρος του Συλλόγου παρά τις έντονες αιτιάσεις και καταγγελίες μας αρνείται αδικαιολόγητα την σύγκληση της συντακτικής επιτροπής του σωματείου προκειμένου να συμβάλλουμε στην παραγωγή ενός εντύπου που να σέβεται τον αναγνώστη. Οι εκπρόσωποι της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο βοναπαρτισμού ώστε ουσιαστικά να επιλέγουν σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι τα άρθρα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που δημοσιεύουν και όταν το κάνουν, ενίοτε τα δημοσιεύουν με υποβαθμισμένα γραφικά και θέση, ακόμα και με διαφορετική γραμματοσειρά από εκείνη στην οποία τυπώνεται η υπόλοιπη εφημερίδα! Φαίνεται ότι την ηγεσία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ «δεν την πιάνει» τίποτα, ούτε καταγγελίες, ούτε επιχειρήματα. Η εφημερίδα, «Ριζοσπάστης, συμβάλλοντας στην περαιτέρω στρέβλωση, καθ’ υπαγόρευση της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ, αναπαράγει και αναβαθμίσει τους περίεργους και ανεδαφικούς χαρακτηρισμούς.

Οι «αναλύσεις» τους, οι κρίσεις τους και οι χαρακτηρισμοί τους θυμίσουν μάλλον βαθιά θρησκόληπτη και κλειστού τύπου αίρεση που έχει αναλάβει να κατατροπώσει με κάθε μέσο τους αμαρτωλούς εχθρούς της. Παρακολουθείστε, αν μπορείτε, την παρακάτω διανοητική παράκρουση. Η ηγεσία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ υπογράφει ότι:

1) είμαστε εχθροί της εργατικής τάξης 2) ακολουθούμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό 3) είμαστε βαρίδια προς ξεφόρτωμα 4) δεν μας καίγετε καρφί για τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων 5) δρούμε σε βάρος και ενάντια στον Σύλλογο 6) είμαστε συνονθύλευμα απεργοσπαστών και κατρακυλάμε στην απεργοσπασία 7) καλύπτουμε την απεργοσπασία και ενημερώνουμε, για παραβιάσεις του καταστατικού του σωματείου από την ΑΣΚ-ΠΑΜΕ(18.4.2010), την Ομοσπονδία Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) 8) δεν αναγνωρίζουμε τον κλαδικό χαρακτήρα του σωματείου 9) χρησιμοποιούμε χυδαία γλώσσα και υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τα μέλη της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ 10) προσπαθούμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους μακριά από συλλογικούς αγώνες και τη διεκδίκηση για μια καλύτερη ζωή 11) διδάσκουμε την υποταγή στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ΕΕ 12) προσπαθούμε να απομονώσουμε τους ανέργους από τα συνδικάτα 13) αρνούμαστε το δικαίωμα επαναπρόσληψης και το δικαίωμα της εργασίας 14) ρωτάμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εάν εγκρίνει το υπουργείο να απευθυνθούν οι εργαζόμενοι στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για το θέμα Σ.Σ.Ε. των καθηγητών ξένων γλωσσών 15) υποτασσόμαστε στην αστική νομοθεσία 16) επιδιώκουμε να περιορίσουμε τη δράση των σωματείων στο νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει το αστικό κράτος 17) πρέπει να μας γυρίσουν την πλάτη οι εργαζόμενοι και να μας καταδικάσουν 18) προσπαθήσαμε να κλέψουμε το βιβλίο παρουσιών από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης (5/12/2010) 19) υπονομεύουμε το σωματείο και με την στάση μας εξυπηρετούμε τους εργοδότες και την ξεπουλημένη ΟΙΕΛΕ 20) προφασιζόμαστε το καλό των συναδέλφων και του κλάδου 21) ακολουθούμε πιστά τον δρόμο των ιδεολογικών αδελφών μας στο Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΦΚ) 22) είμαστε προβοκάτορες. Στο τελευταίο 120ο φύλλο επανέρχονται και ισχυρίζονται ότι 23) μας χαρακτηρίζει συντεχνιακή και διασπαστική δράση 24) είμαστε ανίκανοι να αντιληφθούμε το ενιαίο μέτωπο της εργοδοσίας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους 25) προχωράμε σε ανοικτή προβοκατόρικη δράση κατά των συλλογικών δράσεων του σωματείου μας 26) υπονομεύουμε το σωματείο και με την στάση μας εξυπηρετούμε τους εργοδότες και την ξεπουλημένη ΟΙΕΛΕ 27) συντασσόμαστε τώρα πλέον καθαρά με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό 28) προμοτάρουμε το εργοδοτικό (!) Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) Μέσης Εκπαίδευσης 29) εγείρουμε συντεχνιακά ζητήματα που υπονομεύουν την ταξική ενότητα των εργαζομένων κατά της κοινής εργοδοσίας 30) αποδεικνύουμε (…) ότι το πρόβλημά μας δεν είναι η εργοδοσία, ούτε καν «η κακή κυβέρνηση», όπως θολά το εννοούμε, αλλά το ΠΑΜΕ 31) πρέπει να απομονωθούμε διότι στοιχιζόμαστε στην ουρά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού…

Προφανώς το παραπάνω υβρεολόγιο της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ δεν έχει καμιά σχέση με την ανατρεπτική ηθική ενός ταξικού εργατικού κινήματος. Φαίνεται ότι εδώ εκφράζεται μια μικροαστική ηγεμονεύουσα μεσσιανική αντίληψη της ιστορίας σε μια εποχή όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων. Βέβαια τίποτα δεν μας εκπλήσσει αφού έγκαιρα διαγνώσαμε ότι όσο θα ανεβάζουμε την δράση μας τόσο θα μας περιμένουν και χειρότερα! Ένα είναι σίγουρο, η εργοδοτική εκπροσώπηση τρίβει τα χέρια της όταν βλέπει την ΑΣΚ-ΠΑΜΕ να την αφήνει στο απυρόβλητο και να εξαντλείται σε μια χωρίς αρχές κατασυκοφάντηση εργαζομένων και ανέργων της επισφάλειας της ιδιωτικής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Μόνο οι εργoδοτικοί εκπρόσωποι έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν με μανία, στους πολύμορφους αγώνες των μελών του Ενωτικού εγχειρήματος της Πρωτοβουλία μας στο να αποκαλύψουμε τις δόλιες μεθοδεύσεις τους για να τους οδηγήσουμε σε ήττα, στο να στηρίξουμε χωρίς όρους κάθε συνάδελφο που διεκδικεί τα δίκαια δικαιώματά του, στο να συμβάλουμε στην δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου εργαζομένων που θα ανατρέψει μια για πάντα την αντεργατική πολιτική του μπλοκ εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ και Τρόικας.

Οι παραταξιακές αντιλήψεις που ορίζουν ένα σωματείο σαν ταξικό όχι με βάση την ανεξαρτησία του από την εργοδοσία και το κράτος αλλά με βάση τις παρατάξεις στο εσωτερικό τους πρέπει να τελειώσει.

Καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου
να συμβάλουν στον εκδημοκρατισμό του σωματείου μας και να βοηθήσουν προκειμένου «Τα Νέα του Βύρωνα» να σταματήσουν να αποτελούν φραξιονιστικό προπαγανδιστικό έντυπο της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ αλλά πραγματικό όργανο πληροφόρησης, πολιτισμού και προώθησης των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να γίνουν μέλη στο σωματείο μας για να το μετατρέψουν από σωματείο μιας ηγεμονικής παράταξης σε σωματείο δρώντων μελών, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες για όλους τους συναδέλφους, όπου οι αποφάσεις του να λαμβάνοντα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Τους καλούμε να πλαισιώσουν το Ενωτικό εγχείρημα της Πρωτοβουλίας μας καθώς και να συμμετάσχουν στις επικείμενες σωματειακές εκλογές.
Αθήνα, 27/10/2011

Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου