Πρόβα εργοδοτικού συνδικαλισμού καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ

Πρόβα για την καθιέρωση ενός αποκρουστικού μοντέλου συνδικαλισμού χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός το «ψευδοσωματείο» που δραστηριοποιείται στον χώρο των ξένων γλωσσών. Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του τόπου, τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητεί την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων.
Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσαν «οι εκλογές - παρωδία του δήθεν εργατικού σωματείου» που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, «παρουσία μπράβων και φουσκωτών». Σύμφωνα με την επιστολή, το σωματείο αυτό έχει συσταθεί με εμπνευστές και αρχιτέκτονες ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών με αδιαφανείς διαδικασίες.  Όπως προκύπτει από το καταστατικό του σωματείου η συντριπτική πλειονότητα των 21 ιδρυτικών μελών του είναι συγγενείς πρώτου βαθμού ιδιοκτητών φροντιστηρίων. Δεκάδες εκπαιδευτικοί, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, προσέρχονταν τρομοκρατημένοι στο ξενοδοχείο και δήλωναν ότι θα ψηφίσουν αναγκαστικά, επειδή απειλήθηκαν με απόλυση.
Το «σωματείο» αυτό έχει υπογράψει επονείδιστη ΣΣΕ με τους ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών με απολαβές πολύ χαμηλότερες ακόμη και από τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ μικτά) που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Η μείωση που έχουν υποστεί οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών, ως αποτέλεσμα της ψευδοσύμβασης, φθάνει έως και το 90% από την προηγούμενη, νόμιμη ΣΣΕ προ του 2011. Οι καθαρές αποδοχές για εκπαιδευτικούς (με προϋπηρεσία έως 900 ημερομίσθια) που εργάζονται 18 ώρες την εβδομάδα (πλήρες ωράριο) φθάνουν στο εξευτελιστικό ποσό των 250 ευρώ τον μήνα (κάτω από 3 ευρώ καθαρά την ώρα!). Γίνεται αντιληπτό ότι με την άθλια αυτή μεθόδευση τα κέρδη για τους φροντιστηριούχους ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι  τα δίδακτρα παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι και ενώ εξακολουθούν να εισπράττουν 100 ευρώ από κάθε μαθητή για πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών.
Το σωματείο που έστησαν οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι η αρχή για να θεμελιωθεί το αποκρουστικό μοντέλο συνδικαλισμού που ευαγγελίζονται για τη χώρα τρόικα-κυβέρνηση-εργοδότες, τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.