Χρήσιμα

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 - ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Η Ενωτική Πρωτοβουλία στην χθεσινή  τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής "ο Βύρων", η οποία αποφάσισε την συμμετοχή στην πανεργατική απεργίας της 27ης Νοεμβρίου, κατέθεσε το παρακάτω απολογισμό και αγωνιστικό πλαίσιο δράσης. 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 – ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 27/11
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας διεξάγεται ένα χρόνο μετά τις εκλογές μας και έχει χαρακτήρα απολογιστικό και εξέτασης των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου. Πραγματοποιείται ένα μήνα μετά τις εκλογές τύπου "cosa nostra" του στημένου εργοδοτικού σωματείου, μετά από τις οποίες Europalso-εργοδοτικοί κατέθεσαν προσφυγές κατά του Σωματείου μας με τις οποίες, για μια ακόμα φορά, θεωρούν ότι είμαστε αναρμόδιοι να υπογράφουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα κέντρα ξένων γλωσσών.  Μπροστά μας είναι η πανεργατική απεργία της 27 Νοεμβρίου, σε ένα κλίμα όξυνσης της επίθεσης του κεφαλαίου στην εργατική τάξη, έντασης της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας και της περαιτέρω επαπειλούμενης περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Στις πολιτικές εξελίξεις, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, εξάλειψη των δημοσιονομικών κενών και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης διαψεύδονται μέρα με τη μέρα.  Η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η τρόικα (ΕΕ. ΕΚΤ, ΕΚΤ) καταστρέφουν τμήματα της παραγωγής, υποτιμούν και λεηλατούν την εργατική δύναμη, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και ρίχνουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην ανεργία και στο περιθώριο.

Όλες οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές των κυβερνώντων απέναντι στην τρόικα των ιμπεριαλιστών έχουν καταρρεύσει. Είναι στα σκαριά η πλήρης ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος και των παροχών υγείας-πρόνοιας. Το παράδειγμα του Λοβέρδου που ζητάει από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να εργαστούν εθελοντικά με αντάλλαγμα κάποια μόρια δεν αποτελεί παρά ένα παράδειγμα της αποθράσυνσης των διαχειριστών του συστήματος και του μέλλοντος που μας επιφυλάσσουν. Είναι σαφές ότι ακόμα και να έρθει η πολυθρυλούμενη οικονομική ανάκαμψη, αυτή θα έχει συμβεί πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία βέβαια το κεφάλαιο δεν θα επιστρέψει στους εργαζόμενους, αν οι ίδιοι δεν βγουν στο δρόμο για να τα διεκδικήσουν. Για αυτούς τους λόγους, και φοβούμενο ένα πιθανό ξέσπασμα λαϊκής οργής, το κράτος βάζει σε πλήρη λειτουργία τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, όπως είδαμε στο Πολυτεχνείο αλλά και στην περίπτωση των μαθητικών καταλήψεων. Γι’ αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση ετοιμάζει το πέρασμα του αντισυνδικαλιστικού νόμου, που σκοπό έχει να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία και ουσιαστικά να στραγγαλίσει τα εργατικά σωματεία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πανεπιστημιακές αρχές, με την πρόταση του πρύτανη Φορτσάκη για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων. Συνολικά το καθεστώς κινείται ολοένα και πιο αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της φασιστικοποίησης και την κατάργηση κάθε ελευθερίας. Το εργατικό κίνημα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να ανοίξει τα ζητήματα αυτά μέσα στους χώρους δουλειάς και όλη την κοινωνία. Το σωματείο μας μπορεί να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλα σωματεία του κλάδου και του ταξικού κινήματος στην κατεύθυνση καμπάνιας ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο και τον εντεινόμενο κρατικό αυταρχισμό.

Από αυτή την άποψη, η απεργία της 27ης Νοεμβρίου είναι μία σημαντική ευκαιρία να ξαναβγούμε μαζικά στο δρόμο και να αναμετρηθούμε με τις επιλογές της κυβέρνησης και της αστικής τάξης. Είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί μέσα στους χώρους δουλειάς ενάντια στο φόβο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, ενάντια στους εκβιασμούς της κυβέρνησης που ζητάει να βάλουμε πλάτη στον εργασιακό μεσαίωνα, ενάντια στη στάση αναμονής και στη λογική της ανάθεσης που τηρεί μεγάλο κομμάτι του λαού και των εργαζομένων. Είναι σαφές ότι από την πλευρά της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ πρόκειται για μία εθιμοτυπική απεργία-τουφεκιά με μόνη αιχμή τον προϋπολογισμό. Η απεργία αυτή δεν αποτελεί κορύφωση κάποιων προηγούμενων κινητοποιήσεων, αλλά σφυγμομέτρηση για τις διαθέσεις των εργαζομένων και ένα βήμα για μελλοντικούς αγώνες. Το σωματείο μας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για το ξεκίνημα πλατιών δράσεων ενημέρωσης των συναδέλφων σχετικά με τα αιτήματα που προτάσσουμε και τα δικαιώματα που υπερασπιζόμαστε, το σχέδιο της ΣΣΕ που έχουμε αποφασίσει, καθώς και το θέμα του εργοδοτικού σωματείου που τόσο μεγάλη ζημιά έχει κάνει στις εργασιακές συνθήκες.

Το 2014 οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν δεχτεί και πάλι τα πυρά της εργοδοσίας ανελέητα. Η συνεχιζόμενη ισχύς της κατάπτυστης σύμβασης των 3,52 ευρώ, που υπογράφουν οι εργοδότες στα ΚΞΓ από κοινού με τους λακέδες τους, εφαρμόζεται σε πλήθος εργασιακών χώρων και καθιερώνεται και στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα προωθείται η τζάμπα, για τους εργοδότες, εργασία με “voucher” και προγράμματα σκλαβιάς του ΟΑΕΔ χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της εργασίας σε συνδυασμό με την πληθώρα εργοδοτικών αυθαιρεσιών (μη καταβολή δεδουλευμένων και ενσήμων, άρνησης πληρωμής δώρων και επιδομάτων, μαύρη εργασία) και τη χαμηλή οργάνωση του κλάδου στοχεύει στο να εμπεδωθεί ανάμεσα στους συναδέλφους η ζοφερή λογική ότι τα αφεντικά είναι ανίκητα.

Απέναντι σε όλα αυτά το Σωματείο μας πήρε αυτή τη χρονιά μία σειρά πρωτοβουλίες. Πραγματοποίησε παρεμβάσεις έξω από χώρους εργασίας, έδρες εκπροσώπων της εργοδοσίας και σε εκθέσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών Βοήθησε συναδέλφους σε εργατικές διεκδικήσεις μέσα σε φροντιστήρια και στην επιθεώρηση εργασίας, στάθηκε αρωγός σε δικαστικές διενέξεις που εμπλέκονται συνάδελφοι και μέλη του σωματείου, διοργάνωσε εκδηλώσεις. Επίσης στο επίπεδο της πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έστειλε κλήση για διαπραγμάτευση στις εργοδοτικές ενώσεις στα ΚΞΓ, πραγματοποίησε παρεμβάσεις στα γραφεία της ΟΕΦΕ και στο Υπουργείο Εργασίας και συναντήθηκε με τον υφυπουργό εργασίας όπου και του εξέθεσε τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΚΞΓ.

Παρόλα αυτά το Σωματείο δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει σημαντική παρουσία στους χώρους δουλειάς ώστε να εκμηδενίσει το εργοδοτικό σωματείο, το οποίο ως πειθήνιο όργανο των μαφιόζικων πρακτικών του Europalso είναι υπεύθυνο για το έκτρωμα των 3,52 ευρώ. Το ψευδο«σωματείο» πραγματοποίησε στις 24-25/10 για μία ακόμη φορά εκλογές εν κρυπτώ, με παρέμβαση εργοδοτών και με εκβιασμούς προς συναδέλφους να ψηφίσουν σε αυτές. Δυστυχώς τα γεγονότα για μία ακόμα φορά μας ξεπέρασαν. Δεν μάθαμε για τη διαδικασία άμεσα. Η παρέμβαση του Σωματείου δεν ήταν έγκαιρη.

Η καταγγελία μας στο Πρωτοδικείο και στην Εισαγγελία κατά του εργοδοτικού σωματείου για παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, μετά μάλιστα και την σχετική στήριξη από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,  πρέπει να προχωρήσει. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν όλο το εργατικό κίνημα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταξική ενότητα. Θεωρούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα εκείνα τα μέσα που έχουμε στα χέρια μας προκειμένου να υπερασπίσουμε τις όποιες συνδικαλιστικές ελευθερίες έχουν παραμείνει στην χώρα μας και να μην αφήνουμε δικαστικούς αντιπροσώπους να νομιμοποιούν «εκλογές» κίτρινων εργοδοτικών σωματείων. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε  την οργάνωση νέας παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και συγκεντρώσεις στις έδρες των εργοδοτικών ενώσεων, καθώς και στους χώρους δουλειάς.

Αυτή τη στιγμή το σωματείο βρίσκεται για μία ακόμη φορά αντιμέτωπο με δύο πανομοιότυπες δικαστικές προσφυγές εργοδοτών και εργοδοτικών. Μολονότι το σωματείο μας είναι το αντιπροσωπευτικότερο σωματείο με βάση των αριθμών ψηφισάντων και το πλέον αρμόδιο να υπογράφει ΣΣΕ  (στις τελευταίες μας αρχαιρεσίες μας ψήφισαν 261 συνάδελφοι έναντι στους 252 που εμφανίζει πλέον το εργοδοτικό σωματείο) εντούτοις η εργοδοτική ένωση EUROPALSO μας αμφισβητεί και απαιτεί να έχει λόγο στις εσωτερικές μας διαδικασίες.  Κάνοντας ονομαστική αναφορά σε 31 συναδέλφους μας ισχυρίζεται ότι δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές μας. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πως θα αντιμετωπίσουμε τη νέα εργοδοτική επίθεση.

Το Σωματείο μας μολονότι τον τελευταίο χρόνο σαφώς αύξησε τις δραστηριότητες του, τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς όσον αφορά τη λειτουργία του. Θεωρούμε ότι με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν υπάρξει παλινωδίες και υπερβολικά μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά καίρια ζητήματα της Συλλογικής Σύμβασης και εγγράφων που έπρεπε να συνταχθούν. Υπήρξε απαράδεκτη καθυστέρηση τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2014 επικύρωσης και προώθησης του κειμένου πολιτικής καταγγελίας της εργοδοτικής ΣΣΕ στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ το αίτημα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας να γίνει συνάντηση με το Υπουργείο αγνοούνταν επιδεικτικά από την ΑΣΚ-ΠΑΜΕ και τελικά έγινε δεκτό μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα της κωλυσιεργίας του Δ.Σ. είναι στο θέμα της διαπραγμάτευσης για ΣΣΕ. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη ΓΣ της 15/9 υπήρξε απόφαση για αποστολή κλήσης στους εργοδότες βάσει του σχέδιου ΣΣΕ που είχε εγκρίνει η ΓΣ της 15/9/2013. Στο επόμενο Δ.Σ. (7/10), υπήρξε δέσμευση ότι θα σταλεί άμεσα στον δικηγόρο του σωματείου το σχέδιο ΣΣΕ επεξεργασμένο για τα ΚΞΓ. Στη συνέχεια, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι το κείμενο που προωθήθηκε στο δικηγόρο δεν ήταν αυτό που είχε εγκριθεί από τη ΓΣ, αλλά αρκετά παλιότερο. Μετά από διορθώσεις προωθήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και ακολούθησαν οι εκλογές των εργοδοτικών και οι προσφυγές κατά του αιτήματος του Σωματείο για διαπραγματεύσεις ΣΣΕ. Θεωρούμε υπεύθυνη την πλειοψηφία στο ΔΣ για αυτή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, η οποία έδωσε στους εργοδότες άπλετο χρόνο να συγκροτήσουν την τακτική τους μετά την αποκάλυψη των εκλογών-παρωδία των 22 ατόμων του 2012.

Εκτός από τα παραπάνω, η πλειοψηφία του ΔΣ επιμένει στην πλημμελή ενημέρωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και του μέλους της στο ΔΣ σχετικά με δράσεις, κινήσεις και ανακοινώσεις του Σωματείου. Συνεχίζουμε να μην ενημερωνόμαστε για δράσεις-παρεμβάσεις του Σωματείου, και ειδικότερα για την περίπτωση συναδέλφων που απευθύνθηκαν στο Σωματείο για εργατικές διαφορές. Δεν ξεχνάμε την περίπτωση της συναδέλφισσας από το φροντιστήριο Ευρωορίζοντες, όπου ζητούσαμε να μάθουμε για τις παρουσίες του Σωματείου στο χώρο δουλειάς και την Επιθεώρηση Εργασίας χωρίς να λαμβάνουμε απάντηση και ενημερωνόμασταν πάντα παραπλεύρως. Όλα αυτά κορυφώνονται με τις ουκ ολίγες αποκρύψεις τελικών τροποποιήσεων κειμένων που μέλη μας έχουν συντάξει και παραδώσει στο Δ.Σ., όπως το υπόμνημα στο Υπουργείο Εργασίας και τα σχέδια ΣΣΕ, και αυτά άλλαξαν χωρίς την πρότερη γνώμη και έγκριση αυτών που διέθεσαν χρόνο να τα γράψουν, ενώ κινήσεις του σωματείου μας έχουν γίνει γνωστές εκ των υστέρων, παρά την επιμονή μας με τηλεφωνήματα και e-mail να ενημερωνόμαστε.

Όσο για τα κείμενα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σωματείου, το μέλος μας στο ΔΣ ενημερώνεται σπάνια για αυτά από την πλειοψηφία. Όταν αυτό γίνεται, αφορά κυρίως κείμενα που καταλήγουν σε διαφήμιση του ΠΑΜΕ ή αφορούν γενικότερα πολιτικά θέματα. Επίσης, συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός και απαράδεκτος αποκλεισμός της Ενωτικής Πρωτοβουλίας από το να έχει δικό της χώρο στην ιστοσελίδα. Η πλειοψηφία σε πολλές περιπτώσεις αναρτά κείμενα που λένε τη μισή αλήθεια (βλ. απαγόρευση συγκεντρώσεων ενάντια στο ECOFIN, όπου αναφέρεται μόνο η προσπάθεια στοχοποίησης του ΠΑΜΕ από τους μηχανισμούς καταστολής και όχι άλλων φορέων/οργανώσεων) ή καταλήγουν σε συμβιβασμένα αιτήματα (βλ. κείμενο για την Παλαιστίνη). Το βασικότερο είναι ότι η ιστοσελίδα δεν δημοσιεύει τα βασικά κείμενα του σωματείου που ενδιαφέρουν άμεσα τους εργαζόμενους, και ακόμα σημαντικότερο, τις υποθέσεις όπου το σωματείο βοήθησε συναδέλφους σε διεκδικήσεις.

Όλα αυτά συνιστούν αποκλεισμό μελών του σωματείου που δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τις διαδικασίες του σωματείου, το οποίο μπορεί να οδηγεί και σε απογοήτευση. Αν θεωρούν κάποιοι συνάδελφοι ότι είναι σωστό και ταξικά έντιμο να διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι με βάση την παραταξιακή ή γενικότερη πολιτική προτίμηση, ας γνωρίζουν ότι το σωματείο δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κανιβαλική επίθεση της εργοδοσίας, όσο η πλατιά μάζα των συναδέλφων δεν θα παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Για εμάς η διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Σωματείου δεν είναι φετίχ ούτε καραμέλα που χρησιμοποιούμε ενάντια στην πλειοψηφία και το ΠΑΜΕ λόγω κάποιας γενικής μας αντιπαράθεσης. Είναι απαραίτητο στοιχείο της αυτοοργάνωσης των εργατικών αγώνων, και προαπαιτούμενο της ταξικής συνειδητοποίησης και πολιτικοποίησης των συναδέλφων μας. Είναι ζήτημα ταξικής ενότητας, πάλης και δράσης!

Σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε και στις δικαστικές διώξεις και απολύσεις από φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που έχουν δεχθεί μέλη του ΣΕΦΚ που υπερασπίστηκαν τη συλλογική σύμβαση. Πιο πρόσφατη είναι η υπόθεση του φροντιστηρίου «Πρίσμα», με τον εργοδότη να κάνει ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελών του ΣΕΦΚ, ζητώντας την ποινικοποίηση του δικαιώματος στον αγώνα και τη διεκδίκηση του να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι και μέσα από κοινές δράσεις και συνελεύσεις των δύο σωματείων να αντιμετωπίσουμε μαζί τις δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζουμε.

Φυσικά οφείλουμε και εμείς σαν Ενωτική Πρωτοβουλία να κάνουμε το δικό μας απολογισμό. Έχουμε προσπαθήσει με όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο τρόπο να ανοίξουμε τα θέματα του κλάδου και να γνωστοποιήσουμε τεκμηριωμένα τις μεθόδους των εργοδοτών και του ψευδοσωματείου. Φέραμε στο σωματείο, στο βαθμό που καταφέραμε να ενημερωθούμε, υποθέσεις συναδέλφων που είχαν διενέξεις με την εργοδοσία είτε μέσα στο χώρο δουλειάς είτε δικαστικά, και προτείναμε συγκεντρώσεις-παρεμβάσεις του σωματείου. Μετά από δικές μας προτάσεις και πιέσεις, το σωματείο προχώρησε στη σύνταξη ολοκληρωμένης πολιτικής καταγγελίας των εκτρωματικών συμβάσεων και ερωτημάτων προς το Υπουργείο Εργασίας και στη συνάντηση με τον υφυπουργό. Μέλη μας πήραν την πρωτοβουλία συγγραφής κειμένων του σωματείου που στη συνέχεια κατατέθηκαν. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της κοινής δράσης με άλλα σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης και δείξαμε την αλληλεγγύη μας σε συναγωνιστές που κυνηγήθηκαν από την εργοδοσία για τη συνδικαλιστική τους δράση. Κάναμε σκληρή κριτική γραπτά και δια ζώσης ενάντια στην υπονομευτική για τον κλάδο στάση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ και του σωματείου-παραρτήματός της ΣΥΔΙΚΑ. Το μέλος μας στο Δ.Σ. έκανε ότι καλύτερο μπορούσε (σίγουρα με ελλείψεις και αδυναμίες) να βοηθήσει την υπόθεση του κλάδου. Κάναμε ενέργειες ώστε να γίνουν ερωτήσεις για το εργοδοτικό σωματείο στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και να δημοσιευτούν άρθρα σε εφημερίδες και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες. Σαφώς είναι απαραίτητο να κάνουμε και εμείς την αυτοκριτική μας. Διαπιστώνουμε και τη δική μας αδυναμία να παρέμβουμε τακτικά και δυναμικά σε χώρους δουλειάς και να αποκτήσουμε σταθερή παρουσία, όσο και να αντιπαρατεθούμε αποτελεσματικά με τον κυκεώνα των ιδεολογήματων που έχουν εμφυτευθεί στους συναδέλφους. Παρότι πραγματοποιούμε παρεμβάσεις με μοιράσματα κειμένων έξω από φροντιστήρια, αυτό γίνεται αποσπασματικά και όχι με την απαιτούμενη συνέχεια. Πολλές ιδέες που είχαμε δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, τόσο λόγω αντικειμενικών συνθηκών, όσο και λόγω υποκειμενικών ευθυνών. Όπως και όλοι οι συνάδελφοι, αντιμετωπίζουμε και εμείς το πρόβλημα της ανεργίας και της ελαστικής-μερικής εργασίας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σταθερή παρουσία στα φροντιστήρια.

Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε μπροστά σε σύνθετες δυσκολίες που καλούμαστε να απαντήσουμε συλλογικά, οργανωμένα και μέσα από συζήτηση. Το διάστημα από την απεργία της 27/11 και πέρα οφείλει να αποτελέσει ένα εφαλτήριο ανεβάσματος της δράσης του Σωματείου, έντασης της σύγκρουσης μας με την εργοδοσία. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όσα μέσα βρίσκονται στη διάθεσή μας τόσο για να κάνουμε την κατάσταση γνωστή στους εργαζόμενους, όσο και για να υπερασπίσουμε το Σωματείο, τον ελεύθερο συνδικαλισμό, τη ζωή και την αξιοπρέπεια τη δική μας και των μαθητών μας.

Διεκδικούμε – Παλεύουμε για:

· Άμεση κατάργηση των εξευτελιστικών εργοδοτικών συμβάσεων και υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες μας βάσει του σχεδίου του σωματείου – Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση
·    Κατάργηση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που μειώνει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές μας
·    Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας – Κατάργηση των προϋποθέσεων για τη λήψη του
·   Πλήρης, δωρεάν, χωρίς προϋποθέσεις ασφάλιση για όλους τους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες
·    Κατάργηση των προγραμμάτων δουλείας voucher και ΕΣΠΑ – Μόνιμη-σταθερή δουλειά για όλους
·   Καμία απόλυση στο δημόσιο – Μπλοκάρισμα της αξιολόγησης
·  Άμεση απόσυρση οποιουδήποτε νόμου περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες εργαζομένων και φοιτητών και καταργεί ή εμποδίζει την σύναψη των ΣΣΕ
·    Ρήξη  με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τρόικα και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό
Για το επόμενο διάστημα προτείνουμε:

· Συμμετοχή στην απεργία της 27/11 – Συγκέντρωση:Μουσείο με τα πρωτοβάθμια σωματεία στις 10.30 π.μ.
·  Την ημέρα της απεργίας, συγκέντρωση του σωματείου έξω από την έδρα του Europalso στις 9.30 π.μ. Το ίδιο απόγευμα συγκέντρωση στο φροντιστήριο της πρόεδρου του Europalso στις 6.30 μ.μ.
·   Συγκέντρωση στο φροντιστήριο του γενικού γραμματέα του Europalso το Σάββατο 29/11 στις 11 π.μ.
· Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας και απαίτηση συνάντησης με τον υφυπουργό την Τρίτη 2/12 στις 11 π.μ.
· Σύσκεψη των Δ.Σ. Βύρωνα και ΣΕΦΚ για την αντιμετώπιση των διώξεων της εργοδοσίας – Προγραμματισμός κοινής συνέλευσης των δύο σωματείων
Για τη λειτουργία του σωματείου και του ΔΣ προτείνουμε:

· Σταθεροποίηση των ημερομηνιών συνεδρίασης του Δ.Σ. ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και άλλοι συνάδελφοι
·      Κατάρτιση προγράμματος ανοίγματος των γραφείων του Σωματείου
·    Καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας – Ανάρτηση όλων των κειμένων-ψηφισμάτων-εγγράφων – Ειδική κατηγορία με ανάρτηση του σχεδίου ΣΣΕ και ολοκληρωμένη αναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου