Χρήσιμα

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Οι γνωστές διαστάσεις του εργοδότη

H Αυγή (6/9/2011) γράφει:

Του Γιώργου Παντελαίου*

Στις 28 Αυγούστου, με αφορμή το συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Europalso) με τίτλο «Οι άλλες διαστάσεις του εκπαιδευτικού», μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων» μοίρασαν στους παρευρισκομένους κείμενο όπου κατήγγειλλαν την ύπαρξη του ψευδοσωματείου εργαζομένων και τις χουντικές μεθόδους του (λίστες «ημέτερων» ψηφοφόρων σε εκλογές και αποκλεισμός των εργαζoμένων, μπράβοι και απειλές κατά εργαζομένων).

Αυτό εξόργισε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι θίχτηκαν προσωπικά από το δήθεν υβριστικό περιεχόμενο του κειμένου, ξεχνώντας όμως ότι το κείμενο απευθυνόταν στο ψευδοσωματείο των εργαζομένων στα φροντιστήρια. Βέβαια, έτσι αποδεικνύουν μόνοι τους ότι τα στελέχη του Europalso ταυτίζονται με αυτά του εργοδοτικού σωματείου-φάντασμα. Αυτό πάντως δεν φαίνεται να τους προβλημάτισε. Αφού πέταξαν τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας έξω από την εκδήλωση, προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να μοιράσουν το κείμενό τους στο πεζοδρόμιο, απειλώντας ότι θα φέρουν την αστυνομία και ότι, όπως μετέφερε υπάλληλος του ξενοδοχείου, θα τους πάρουν 100.000 ευρώ. Μάλιστα, δεν δίστασαν να επιτεθούν λεκτικά σε εργαζομένους.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι εργοδότες που κρύβονται πίσω από το «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής» προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους. Το εν λόγω ψευδοσωματείο, το οποίο κατά γενική ομολογία συστήθηκε από τέκνα, συζύγους και άλλους συγγενείς εργοδοτών, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί εργατικά συμφέροντα αλλά, υφαρπάζοντας την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου, κατάφερε να επιβάλει «κίτρινες» συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να υπονομεύσει την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν ακόμη από την εφαρμογή του Μνημονίου και να μειώσει τις αποδοχές των εκπαιδευτικών πάνω από 50%. Κατά τα φαινόμενα όμως αυτό δεν είναι αρκετό για τους εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν να τρομοκρατήσουν και δη να εξοντώσουν όποια συλλογικότητα εργαζομένων τολμά και στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους, ακυρώνοντας τη συνδικαλιστική ελευθερία στην πράξη.

Περισσεύει το θράσος όλων εκείνων που, με τις «παρεμβάσεις των νομικών κ. κ. Αλ. Λυκουρέζου και Δημ. Βερβεσού» (περιοδικό «Εuropalso news», Μάρτιος 2010, σελ. 6) και με συμμάχους τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., προσπαθούν με το στανιό να επιβάλουν στα 2.050 κέντρα ξένων γλωσσών του ν. Αττικής (σε σύνολο 7.150 σε ολόκληρη την Ελλάδα) συνθήκες εργασίας και μισθούς Κίνας πριν ακόμα από την έλευση του Μνημονίου στη χώρα μας, ενώ εφευρίσκουν τις «άλλες διαστάσεις του ρόλου του εκπαιδευτικού» εκείνων που απροκάλυπτα μειώνουν στο νομό Αττικής το ήδη πενιχρό κατώτατο ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών σε ποσοστό που στο τέλος της τριετίας 2010-2013 να φτάνει στο 60-70% συγκριτικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Διαιτητικές Αποφάσεις που εφαρμόζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας εκείνων που ακυρώνουν απολαβές που αντιστοιχούν σε μηνιαίο μισθό και πλήρη ασφάλιση (για τις προβλεπόμενες τουλάχιστον 18 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα) και καταργούν τα επιδόματα ειδικών επαγγελματικών προσόντων, όπως μεταπτυχιακό και διδακτορικό, εκείνων που υπερδιπλασιάζουν την προϋπηρεσία για την καταβολή του επιδόματος πολυετίας, χωρίς να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα των 8-9 μηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου από έτος σε έτος, εκείνων που καταργούν την από δεκαετίες κατοχυρωμένη πληρωμή για τις αργίες και τις μέρες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα και αίρουν ρυθμίσεις που προστάτευαν στοιχειωδώς τη μητρότητα και την εγκυμοσύνη, ανακαλύπτοντας σήμερα «άλλες διαστάσεις του ρόλου του εκπαιδευτικού».

Το μοναδικό μέλημα των «μεγαλοφροντιστηριούχων» και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους είναι το όλο και μεγαλύτερο κέρδος. Έχουν οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς στα όρια της εξαθλίωσης, δέσμιους της εκμεταλλευτικής φύσης της εργοδοσίας και του Μνημονίου. Τους ενδιαφέρει να συγκαλύπτουν τις ορέξεις και τα συμφέροντά τους, που είναι αντίθετα από εκείνα των εργαζομένων και των σπουδαστών. Στην υπεράσπιση των ατομικών συμφερόντων τους ο σκοπός, γι' αυτούς, αγιάζει κάθε μέσο. Αρχικά κλέβουν το ψωμί των εκπαιδευτικών με όπλο την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση της εργασιακής τους ανασφάλειας και στη συνέχεια προστατεύουν τάχα την ποιότητα σπουδών αλλά και την ανυποψίαστη λαϊκή οικογένεια με δήθεν εκπτώσεις στα δίδακτρα και προσφορές δώρων, πουλώντας «άλλες διαστάσεις του ρόλου του Εκπαιδευτικού».

Ωστόσο, την τιμή του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης προσπαθούν να διαφυλάξουν με προσωπικό κόστος μόνο οι εργαζόμενοι καθηγητές. Γι' αυτό και υπάρχει ανάγκη καλύτερης και μαζικότερης οργάνωσης των καθηγητών ξένων γλωσσών μακριά από προσπάθειες κατακερματισμού. Με δύναμη να υπερασπιστούμε την ενότητα του κλάδου και την ενίσχυση του πραγματικού σωματείου μας και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, τα κίτρινα σωματεία και τις διασπαστικές λογικές. Να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και το εκπαιδευτικό μας έργο.

* Ο Γιώργος Παντελαίος είναι μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων»

Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=636797

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου