Χρήσιμα

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ποιοι, αν όχι εμείς; Πότε, αν όχι τώρα;

Να αντισταθούμε στην κατάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΗ, 6.30 μ.μ., Νομική Σχολή

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ως Πρωτοβουλίες Διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πατρών, ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Κρήτης, Σύλλογοι Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΕΠ) ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Πάτρας (Αρτίν Δανελιάν) και Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης, θέλουμε να σας προσκαλέσουμε στην εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώνουμε την Παρασκευή 6 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο νέο κτήριο της Νομικής Σχολής (7ος όροφος, αμφιθέατρο 16 - είσοδος από Μασσαλίας).

Όπως γνωρίζετε οι μαζικές απολύσεις και η επιδείνωση των όρων εργασίας των συμβασιούχων διδασκόντων είναι η πρώτη συνέπεια της εφαρμογής των πολιτικών του Μνημονίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συνάδελφοι 407 στα Πανεπιστήμια, έκτακτοι στα ΤΕΙ, μέλη ΔΕΠ σε αναμονή τοποθέτησης, βιώνουν με δραματικό τρόπο την κυριαρχία των «ελεύθερων αγορών». Η εφαρμογή του κανόνα «1 μένει - 5 φεύγουν» φέρνει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το Υπουργείο αρνείται να προχωρήσει στον άμεσο διορισμό των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί ενώ οι προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ και ΕΠ έχουν παγώσει. Όλα αυτά συνεπάγονται συρρίκνωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, ιδίως στα ΤΕΙ και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, ενώ οδηγούν μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων στην ετεροαπασχόληση και την επιστημονική μετανάστευση.

Την ίδια ώρα η πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του Μνημονίου και των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και ο νέος νόμος-πλαίσιο οδηγεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στη συρρίκνωση, στην ιδιωτικοποίηση, στην παγίωση της επισφάλειας, στην υπαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης σε αγοραίες κατευθύνσεις.
Θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα και να αμφισβητήσουμε τη σημερινή, ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση της Παιδείας. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο παθητικοί θεατές της εργασιακής και ακαδημαϊκής μας απαξίωσης και της κατάλυσης της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης. Διεκδικούμε μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, μαζί με τους άλλους διδάσκοντες και όλους τους εργαζομένους το δικαίωμά μας σε μια διαφορετική ανώτατη εκπαίδευση, που θα είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν, που θα «λογοδοτεί» στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι στις επιχειρήσεις, που θα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτή, μια ανώτατη εκπαίδευση που θα εγγυάται την κριτική σκέψη, την ουσιαστική επιστημονική έρευνα, τη συλλογική δράση, και το δικαίωμα στη γνώση.

Γι’ αυτό και διοργανώνουμε μεγάλη εκδήλωση την Παρασκευή 6 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο νέο κτήριο της Νομικής Σχολής. Για να αναδείξουμε ότι η επισφάλεια, οι απολύσεις, η αδιοριστία συνδέονται με τη συνολικότερη επίθεση στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και για να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε το όραμά μας για διαφορετική δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση διεκδίκηση και πράξη. Γι’ αυτό και προσκαλούμε εκπροσώπους από το πανεπιστημιακό κίνημα, τους φοιτητές, τους άλλους εργαζομένους στην ανώτατη εκπαίδευση, τα κινήματα της εκπαίδευσης, κόμματα και μαζικούς φορείς για να συμβάλουν στη συζήτηση, αλλά και στον αναγκαίο αγωνιστικό συντονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου