Χρήσιμα

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΘΕΡΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΤΟ PALSO ΚΑΙ Η «ΤΑΥΤΙΣΗ» ΕΝΠΡΩ ΜΕ ΦΙΛΗ



Στις 30 Ιουνίου, εν μέσω αδυσώπητου καύσωνα (για να παραφράσουμε τον Samuel Beckett), η διοίκηση του PALSO (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών) ανήρτησε στην ιστοσελίδα της κείμενο προς τα μέλη της σχετικά με κάποιες δηλώσεις του υπουργού παιδείας Ν. Φίλη. Αν και δεν παρατίθενται πουθενά οι ακριβείς δηλώσεις Φίλη (και ούτε είχαν υποπέσει στην αντίληψή μας), το PALSO διαμαρτύρεται γιατί ο υπουργός χαρακτήρισε τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια «γαλέρες».


Εν συνεχεία, το PALSO ανακαλύπτει «σύμπτωση του σκεπτικού αλλά και συγκεκριμένης φρασεολογίας (όπως κάτεργα της παραπαιδείας, συγκρίνετέ το με το γαλέρες)» ανάμεσα στον Φίλη και σε κείμενο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που μοιράστηκε σε παρεμβάσεις μας σε ΟΑΕΔ της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και σε «προηγούμενες παρόμοιες [σ.σ. αναρτήσεις] άλλων συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων». Σε επισυναπτόμενο έγγραφο, δε, η Ομοσπονδία μας κάνει την τιμή να αναρτήσει και το κείμενό μας, στο οποίο αναφερόμαστε σε κέντρα ξένων γλωσσών ως κάτεργα της παραπαιδείας.


Εν ολίγοις το PALSO θεωρεί ότι επειδή η ηγεσία του υπουργείου παιδείας για τους δικούς της λόγους – που εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε – επιλέγει να οικειοποιηθεί λεγόμενά μας, αυτό σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε πολιτικά. Μήπως πιστεύει κιόλας το PALSO ότι υποδεικνύουμε στην κυβέρνηση και τα γραφεία τύπου της τι θα πει; Νομίζετε κύριοι ότι με αυτή τη φτηνή εξάσκηση στο λαϊκισμό μπορείτε να διαστρεβλώσετε το δίκιο των αγώνων και των αιτημάτων μας για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων όσων εργάζονται στα ΚΞΓ;


Και ενώ η διοίκηση του PALSO υπονοεί υπόγιες «συνεννοήσεις» και «ιδεολογική ταύτιση» μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, δεν είναι ικανή να επιδείξει ούτε την πιο στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση στον τρόπο παρέμβασης της ενάντια στη θέσπιση των ρυθμίσεων. Όπως βλέπουμε στο λογαριασμό Facebook της εργοδοτικής ομοσπονδίας, στις 2/8/2016 υπάρχει λακωνική ανάρτηση με τα εξής λεγόμενα:   «Κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χτες με τροπολογία νομοσχέδιο που είχε αποσυρθεί. Επικοινωνήστε με τους βουλευτές σας άμεσα!!!!» Νομίζουμε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει βάλει πρώιμη υποψηφιότητα για το βραβείο πολιτικής γκάφας της χρονιάς. (Ξεσπούν χειροκροτήματα.)


Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει η ανάγκη να απαντήσουμε εκτενώς στο ότι δεν συνδεόμαστε πολιτικά ή ιδεολογικά με την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο καύσωνας φαίνεται ότι μειώνει την παρατηρητικότητα των κυρίων του PALSO και δεν διάβασαν στο ίδιο κείμενο που παραθέτουν ότι αγωνιζόμαστε «απέναντι στην ανελέητη επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης και εταίρων». Η συνεχής συμμετοχή μας εδώ και 6 χρόνια στους αγώνες που έχουν δοθεί σε φροντιστήρια, αλλά και στους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις είναι η πιο τρανή απόδειξη σε ποια όχθη της ταξικής πάλης βρισκόμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε.


Ενοχλούνται οι κύριοι του PALSO γιατί χαρακτηρίζουμε τις επιχειρήσεις τους γαλέρες και κάτεργα, τη στιγμή που είναι αυτοί που έκαναν χρήση της κατάργησης της μεσολάβησης-διαιτησίας και του νόμου που αφορά στη λήξη της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ώστε να ακυρώσουν την τελευταία Διαιτητική Απόφαση του 2011, αλλά και όλες τις προηγούμενες ΣΣΕ που υπέγραφε από κοινού με την ΟΙΕΛΕ. Ποιος ήταν ο λόγος να το κάνουν αυτό, αν όχι, το να ρίξουν τα ωρομίσθια στα κατώτατα επίπεδα των 3,52 ευρώ; Ακόμα και να μην πληρώνουν τέτοια ωρομίσθια, τα χρησιμοποιούν σαν απειλή ενάντια σε όποιο συνάδελφο και συναδέλφισσα διεκδικεί τα δικαιώματά του/της. Για ποια πολιτική ταύτιση έχετε το θράσος να μιλάτε όταν είστε από κοινού με το Europalso από τις πρώτες εργοδοτικές οργανώσεις που κάνατε πλήρη χρήση του αντεργατικού πλαισίου που θεσπίστηκε από το 2010 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα; Και ας τονιστεί ακόμη ότι το PALSO είναι εκείνη η εργοδοτική οργάνωση που αντιδρά στη θέσπιση πλήρους εργασιακού ωραρίου 18 ωρών εβδομαδιαίως για τους καθηγητές, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια συνομολογούσε σε αυτό.


Βλέπουμε κατά καιρούς τη διοίκηση του PALSO να απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη όταν επανέρχεται το θέμα των ρυθμίσεων αργιών και ωραρίου για τα ΚΞΓ και ΦΜΕ. Τελευταίο κρούσμα η ανάρτησή της στις 28 Ιουλίου σχετικά με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά σχολεία και την τροπολογία για ΚΞΓ/ ΦΜΕ. Επειδή σύμφωνα με το θεατρικό συγγραφέα Henry De Montherlant «η ζέστη ξινίζει τα κρασιά και τα μυαλά», μάλλον ο κύριος Μιχαηλίδης και η παρέα του έχουν ξεχάσει ότι 5 σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας τους καταδικάστηκαν το 2013 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πρόστιμα συνολικού ύψους 855,356 ευρώ για τη δημιουργία καρτέλ καθορισμού τιμών και περιορισμών στην επαγγελματική δραστηριότητα μελών-συναδέλφων τους. Η ίδια η διοίκηση της Ομοσπονδίας απειλήθηκε με πρόστιμο για πιθανολογούμενη παράβαση που αφορά περιορισμούς και συμμετοχή μαθητών σε ανταγωνιστικές εξετάσεις και έκδοσης πιστοποιητικών γλωσσομάθειας. Όταν το PALSO καταπιέζει τους ίδιους τους ιδιοκτήτες-μέλη της ομοσπονδίας (δηλαδή μέλη της τάξης τους) αλλά και στους μαθητές-πελάτες τους, είναι δυνατόν να έχουν στα αλήθεια την απορία γιατί οι εργαζόμενοι αποκαλούν τις επιχειρήσεις τους κάτεργα;

Η γελοιότητα των επιχειρημάτων του PALSO και κάθε άλλης εργοδοτικής οργάνωσης στην ιδιωτική εκπαίδευση, η προσπάθεια να μας συνδέσουν με τον συνδικαλισμό των υπουργικών διαδρόμων και των κομμάτων ώστε να δυσφημίσουν τους αγώνες μας και να διαιωνίσουν τις εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας θα βρουν την τύχη που τους αξίζει. Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση όχι απλά θα τους αποκρούσουν, αλλά θα περάσουν από πάνω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου