Χρήσιμα

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Παραδοχή PALSO για παρανομίες στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση

Λάβαμε και δημοσιεύουμε κείμενο από τον αναγνώστη του blog μας και συναδέλφου Comenius αναφορικά με την τροπολογία για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή στις 2/8/2016.


Ο Γιάννης Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών – PALSO, στις 02/08/2016, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της  Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», ενώ τάχθηκε κατά συγκεκριμένων ευνοϊκών διατάξεων για τους εκπαιδευτικούς, της καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας και ελέγχου από το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε σε παραδοχή εκφυλιστικών φαινομένων που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια επικρατούν στον χώρο της  ξενόγλωσσης ιδιωτικής εκπαίδευσης. 

Αρχικά, κατήγγειλε διαβλητότητα της πιστοποίησης ξένων γλωσσών, ολιγωρία, αδιαφορία, διαπλοκή, παράνομες χορηγήσεις πιστοποιητικών και επαρκειών, φοροδιαφυγή, μίζες και μαύρα χρήματα που λαμβάνουν ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Αναφέρθηκε σε «ενδιάμεσους πλασιέ» πωλήσεων και σε εξαγορά αναξιόπιστων πιστοποιητικών  γλωσσομάθειας από δημοσίους υπαλλήλους (1.27.52 – 1.39.27 του παρακάτω  βίντεο).

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Ομοσπονδία «δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε σωματείο ίδρυσε, και το έχετε καταγγείλει  εσείς κ. Κουρουτέ (σ.σ. πρόεδρος ΟΙΕΛΕ), σωματείο εργαζομένων «μαϊμού». Δεν έχουμε καμία  σχέση μαζί τους και οι δικοί μας άνθρωποι δεν πληρώνουν αυτά που άκουσα. Αντίθετα, και εδώ το λέω  στους αξιοσέβαστους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το σωματείο το οποίο έφτιαξε σωματείο εργαζομένων μαϊμού πρόκειται να κάνει σύντομα ένα συνέδριο και πηγαίνουν δύο υπουργοί  και ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ» (4.40.12 -4.46.21 του παρακάτω  βίντεο).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδρυση εργατικού σωματείου από εργοδοτική ένωση  έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα  12 και 23 του Συντάγματος και το άρθρο 14 του νόμου 1264/1982. Μάλιστα ο νομοθέτης έχει θεσπίσει, εκτός από κυρώσεις αστικού δικαίου και ποινικές κυρώσεις όταν οι εργοδότες παραβιάζουν με ενέργειές τους την συνδικαλιστική ελευθερία των εργαζομένων και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο εργοδοτικός εκπρόσωπος δεν κατονόμασε το εργοδοτικό σωματείο που παρανόμως ίδρυσε το σωματείο εργαζομένων «μαϊμού», αλλά είναι προφανές ότι αναφέρεται στoν  αποσπασθέντα  από την Ομοσπονδία-PALSO,  Πανελλήνιo  Σύνδεσμο  Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών – EUROPALSO με περισσότερα από 1.200 Κ.Ξ.Γ  ενεργά μέλη στην Αττική. Η εργοδοτική ένωση της Αττικής η οποία έχει υπογράψει με το «μαϊμού» εργατικό σωματείο συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μεικτό ωρομίσθιο 3,52 ευρώ δεν παραβρέθηκε στην συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία υπερψήφισε τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και αναμένεται και υπερψήφισή τους στην Ολομέλεια της Βουλής στο τέλος Αυγούστου.

Συνεπώς τα παραπάνω ενισχύουν την πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης στην ξενόγλωσση ιδιωτική εκπαίδευση και την περαιτέρω βελτίωση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών, την αναβάθμιση του  εκπαιδευτικού έργου, την  καταπολέμηση της μαύρης εργασίας  και την προστασία της κοινωνικής  ασφάλισης.

Εξάλλου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις των αργιών, του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας κ.α. εν μέρει αποκαθιστούν ότι ιστορικά, με τη διαδικασία των «ελεύθερων συλλογικά διαπραγματεύσεων», ο ίδιος ο Γιάννης Μιχαηλίδης και το PALSO με τα σωματεία των εργαζόμενων εκπαιδευτικών συνομολογούσαν. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ήταν 18 ώρες, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις  αδίκως το αυξάνουν σε 21. 

Οι εργαζόμενοι και οι δημόσιες αρχές οφείλουν να λάβουν υπόψη όσα στην Βουλή και σε πανελλήνια μετάδοση καταγγέλθηκαν και έγιναν αποδεκτά προκειμένου  να  γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταπολεμηθούν η νόθευση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης,  καθώς και τα εκφυλιστικά  και  παράνομα φαινόμενα στην ιδιωτική εκπαίδευση.  

Εδώ  το βίντεο από το αρχείο του καναλιού της Βουλής. http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#a9a23b3b-3248-4736-847b-a65700bbb1e1
 
04/08/2016, Comenius 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου