Χρήσιμα

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΓΙΑ ΣΣΕ

H Ενωτική Πρωτοβουλία στην σημερινή (15/9/2013) μαζική ΓΣ του σωματείου μας κατέθεσε προς συζήτηση την παρακάτω πρότασής την οποία απευθύνει τόσο στα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου όσο και στην ΟΙΕΛΕ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε όλο τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μία συνθήκη που τη γνωρίζουμε και τη βιώνουμε όλες και όλοι που εργαζόμαστε σε φροντιστήρια και εκπαιδευτήρια και έχουμε συνταχθεί στις γραμμές της αντίστασης στην εργοδοτική και καπιταλιστική τρομοκρατία. Η θεσμική καταπάτηση κάθε έννοιας εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στην ιδιωτική εκπαίδευση ξεκίνησε χρόνια πριν το μνημόνιο στα κέντρα ξένων γλωσσών με τις γνωστές μεθοδεύσεις του «Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών» και τη δημιουργία του κίτρινου σωματείου επονομαζόμενου «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής» με την αγαστή συνεργασία του αστικού κράτους και νομικών κύκλων,  με την υπονόμευση του «Βύρωνα» και την υπογραφή ψευδοσυμβάσεων με εξευτελιστικούς εργασιακούς όρους. Αυτό το καθεστώς έχει πλέον διευρυνθεί και μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης και στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και στα ιδιωτικά σχολεία με την υπονόμευση-κατάργηση των ΣΣΕ, την επιβολή  εξευτελιστικών αποδοχών, το πογκρόμ εκδικητικών συνδικαλιστικών απολύσεων και προσπάθειας τρομοκράτησης των σωματείων από εργοδοτικούς, δικαστικούς, κρατικούς και παρακρατικούς κύκλους. Σε συνδυασμό με τις «επιχειρηματικές» εξελίξεις στον κλάδο, δηλαδή τη συστέγαση ΦΜΕ και ΚΞΓ στον ίδιο χώρο και υπό κοινή διεύθυνση/ ιδιοκτησία, πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα διογκωθεί και ενδεχομένως θα καθιερωθεί. Όλα αυτά δείχνουν ότι παρά τις διαφοροποιήσεις στα διδακτικά αντικείμενα και τη σχέση με τη δημόσια εκπαίδευση, αναπόφευκτα οι εκπαιδευτικοί ΦΜΕ και ΚΞΓ τείνουν να έχουν ταυτόσημα συμφέροντα, πιθανόν και στο πεδίο της επιχειρησιακής απασχόλησης και δράσης.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία ήταν από την ίδρυσή της υπέρ της από τα κάτω κοινής δράσης των σωματείων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της ανεξαρτησίας των σωματείων από το κράτος και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τη δημιουργία κοινού εκπαιδευτικού μετώπου για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης, καθώς και τη συνεισφορά στην οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Δεν αρνείται τις πολιτικές διαφωνίες και τις διαφοροποιήσεις στις αναλύσεις των τάσεων του εργατικού κινήματος, αλλά θεωρεί ότι αυτές δεν πρέπει να δρουν παραλυτικά στην ανάπτυξη των αγώνων ενάντια σε αφεντικά, κεφάλαιο και κράτος. Από αυτή την άποψη θεωρεί θετικό και σημαντικό βήμα τον κοινό βηματισμό σχετικά με τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ σε ΦΜΕ και ΚΞΓ μεταξύ των σωματείων του ΣΕΦΙΕ, Βύρωνα, ΣΕΦΚ, ΣΙΕΛ Λάρισας και ΣΙΕΛ Αγρινίου, όπως διαπιστώθηκε από τις συναντήσεις των σωματείων στην ΟΙΕΛΕ.

Το σχέδιο ΣΣΕ που πρότεινε ο ΣΕΦΙΕ, η βάση του οποίου είναι η ΣΣΕ που επέβαλε ο ΣΕΦΚ πριν κάποια χρόνια στην Αττική και αποτέλεσε ιστορικά την καλύτερη σύμβαση  που έχει υπογραφεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ ήταν και ανώτερη της ΣΣΕ που υπέγραψε η ΟΙΕΛΕ πανελλαδικά για τα ΦΜΕ, θεωρούμε ότι σε ένα βαθμό μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίες βέβαια βρίσκονται σε μία διαρκή αναθεώρηση από τα μνημονιακά μέτρα που χτυπάνε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων (εργασία, ασφάλιση, παιδεία, υγεία, κατοικία, κλπ). Σε αυτή τη σύμβαση, από την οποία γενικά καλυπτόμαστε, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε δύο σημεία. 

Πρώτον, όπως είναι γνωστό το στημένο σωματείο στα ΚΞΓ του ν. Αττικής, έχει χαρακτήρα κλαδικό, εμφανίζει να ψηφίζουν εργαζόμενοι γενικά σε ΚΞΓ περισσότεροι από τους αντίστοιχους του σωματείου μας, του ΒΥΡΩΝΑ και με δικαστικές αποφάσεις κρίνεται αντιπροσωπευτικότερο έναντι του ΒΥΡΩΝΑ. Η δήθεν ΣΣΕ που υπογράφει με πεδίο εφαρμογής τον νομό Αττικής συμπαρασύρει ολόκληρο τον κλάδο σε εξευτελιστικά ωρομίσθια και μάλιστα αναζητούνται τρόποι επέκτασής της σε όλη τη χώρα. Η εργοδοτική ΣΣΕ κρίνεται ανώτερης μορφής έναντι μίας ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης, όπως για παράδειγμα  αυτή που έχει προταθεί από το ΣΕΦΙΕ. Συνεπώς, για να μπορεί  το σχέδιο της ΣΣΕ που θα κατατεθεί να κατέχει κλαδικότητα, θα πρέπει ομοίως να αναζητηθούν τρόποι και – τουλάχιστον για τα ΚΞΓ – να μην αναφέρεται μόνο στους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών σε αυτά, αλλά όλων των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά.

Εδώ η εργοδοτική ΣΣΕ του έτους 2012-2013 για την οποία άλλωστε θέσαμε προτάσεις δράσης τόσο στο σωματείο μας, όσο και στην ΟΙΕΛΕ προκειμένου να εμποδιστεί η επανεμφάνισή της για το τρέχον σχολικό έτος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ενωτική Πρωτοβουλία κατέθεσε στις  16 Ιανουαρίου 2011 στη ΓΣ του Βύρωνα σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ στις ΚΞΓ. Για αυτό το λόγο πρέπει να  μελετηθεί σε συνδυασμό με πιθανές άλλες καλύτερες και προωθημένες προτάσεις για τους όρους του τελικού σχεδίου ΣΣΕ.

Δεύτερον, θεωρούμε ώριμο αίτημα διεκδίκησης του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης την υπογραφή ΣΣΕ που θα έχει ως όρο συμβάσεις αορίστου χρόνου εργασίας, σε σχέση με το μέχρι τώρα καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η σημερινή  κατάσταση κρατάει μόνιμα τους καθηγητές σε καθεστώς ομηρίας/ σκλαβιάς όσον αφορά την επαναπρόσληψη, αποτελεί μέτρο τρομοκράτησης της συνδικαλιστικής δράσης, αφήνοντας τον εργοδότη στο απυρόβλητο μετά την τυπική λήξη της σύμβασης με το πέρας του ακαδημαϊκού έτους, ενώ καθιστά τον εργαζόμενο έρμαιο των διατάξεων του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι οι ώρες (και τα ένσημα) που έχουν πλέον οι καθηγητές είναι λίγες. Επιπλέον, θεωρούμε ότι το αίτημα για συμβάσεις αορίστου χρόνου αποτελεί κομμάτι της δικής μας προσπάθειας ενοποίησης του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της εξίσωσής μας με τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι δίκαια αμείβονται και το καλοκαίρι μετά τη σχολική χρονιά, και είναι βήμα προς την αναγνώριση του εκπαιδευτικού μας έργου, ώστε να σταματήσουμε να θεωρούμαστε «παραπαιδεία» και αναλώσιμοι εργαζόμενοι που πετιούνται στο δρόμο το καλοκαίρι χωρίς προοπτική επαναπρόσληψης τη νέα χρονιά. Γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα αίτημα που δεν θα γινόταν δεκτό από τους εργοδότες, όπως βέβαια και οι όροι αποδοχών που προβλέπει η σύμβαση. Όμως, πιστεύουμε ότι οι εργοδότες με τις προτάσεις τους θα σαμποτάρουν την υπογραφή ΣΣΕ, πράγμα που έχει ήδη γίνει, ή δεν θα προσέλθουν στην συζήτηση, εφόσον με τον υπάρχον επίπεδο οργάνωσης του κλάδου δεν υπάρχει ταξικό διακύβευμα για τους εργοδότες μέσα στους χώρους δουλειάς. Στην εποχή που ο συνδικαλισμός και το εργατικό χτύπημα χτυπιούνται, λοιδορούνται και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και σε ανάγκη αναζήτησης μορφών και συνθημάτων πάλης που θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων ταξικών συσχετισμών στον ενιαίο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι εργοδότες και συνολικά το κεφάλαιο, το αίτημα για συμβάσεις αορίστου χρόνου, που μπορεί να ακούγεται μαξιμαλιστικό και προωθημένο, στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει ένα προωθητικό σύνθημα συσπείρωσης και ενοποίησης του κλάδου.

Εν τέλει, θεωρούμε ότι η κοινή προσπάθεια των σωματείων για τη ΣΣΕ πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μια σταθερή κοινή δράση των σωματείων, όπως και την επανένταξη του Βύρωνα στις τάξεις της ΟΙΕΛΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου