Χρήσιμα

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΕUROPALSO


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ

Ως πρώτη δυναμική αντίδραση στην κατάπτυστη συλλογική σύμβαση των 3,52 ευρώ, που με αδιαφανείς διαδικασίες υπέγραψε η εργοδοτική ένωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso με το «κίτρινο» σωματείο, την Παρασκευή 14/9 στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής - «Ο Βύρων»,  πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την έδρα των εργοδοτών, Ακαδημίας 98-100, στο κέντρο της Αθήνας, όπου με πανώ, συνθήματα και μοίρασμα κειμένων, απαίτησε από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις ακραίες αντεργατικές μεθοδεύσεις της.

Πολυπληθής αστυνομική δύναμη στην είσοδο του κτιρίου «προστάτευε» τους αρχιτέκτονες της εξοντωτικής κατακρήμνισης των αποδοχών των εκπαιδευτικών, αυτούς, που εξ αιτίας της απουσίας της κρατικής εποπτείας έχουν γίνει κράτος εν κράτει και επιδιώκουν τη θεσμική φίμωση των εργαζομένων στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών· που ποινικοποιούν τους συνδικαλιστικούς αγώνες τους και καταργούν κάθε μορφή προστασίας των εργαζομένων και ελέγχου των αυθαιρεσιών τους.
Με το ΔΣ των εργοδοτών απόν η αντιπροσωπεία του συλλόγου μας συνομίλησε με εξωτερικό σύμβουλο του Europalso, παλαιότερα ιδιοκτήτη κέντρου ξένων γλωσσών ο οποίος έχει επανειλημμένα παρουσιαστεί ως μάρτυρας κατηγορίας σε προσφυγές των εργοδοτών κατά του Βύρωνα. Στην σύντομη αυτή συνάντηση ο εν λόγω σύμβουλος εξέφρασε τη δήθεν θλίψη για τις εξευτελιστικές αμοιβές των καθηγητών, ανθρώπων με επιστημονική εξειδίκευση, και παράλληλα δικαιολόγησε το Europalso λέγοντας ότι προσπαθεί σύννομα, λόγω λήξης της μετενέργειας [sic], να «διαφυλάξει» τα δικαιώματα των εργαζομένων! Ισχυρίστηκε δε ακόμη ότι οι εργοδότες δεν έχουν καμιά υποχρέωση να δίνουν στους καθηγητές μέρος από τα παχυλά κέρδη που λαμβάνουν τόσα χρόνια σε βάρος εργαζόμενων και γονέων, ότι δεν καταλαβαίνει, ως άλλο δεξί χέρι της Τρόικας, για ποιο λόγο οι καθηγητές πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται, ενώ σε σχετική ερώτηση για τις πολλαπλές δικαστικές επιθέσεις εναντίον του συλλόγου μας ο εκπρόσωπος απάντησε πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις διαταγές καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας πως δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που οι εργαζόμενοι κάνουν εκλογές, να έχουν απαίτηση για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ)!  Τέλος, υποστήριξε ότι το ωρομίσθιο των 3,52 ευρώ μεικτά προβλέπεται μόνο για τα πρώτα 6 χρόνια γιατί ύστερα οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν περισσότερα!
Η αντιπροσωπεία του συλλόγου μας κατέστησε σαφές ότι προκύπτουν για τα δύο σωματεία σαφείς ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές, ότι ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός θα βρει αντιμέτωπους ενωμένους όχι μόνον τους καθηγητές στα κέντρα ξένων γλωσσών αλλά και όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, προειδοποίησαν ότι αυτές οι μεθοδεύσεις θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην καταστροφή ολόκληρου του κλάδου, στο κλείσιμο των μικρών φροντιστηρίων, στην υπερδιόγκωση των ποσοστών ανεργίας, στην «μαύρη» εργασία, όσο και στην υπόσκαψη της ποιότητας της διδασκαλίας. Ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται ο Βύρωνας και οι αγώνες των εργαζομένων να επιτρέψουν να εφαρμοστεί αυτή η κατάπτυστη σύμβαση σε κανένα χώρο δουλειάς.

Στη συνέχεια ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας και στην  έδρα της Interlingua στο ίδιο κτήριο, όπου έξι συνάδελφοι έχουν και πάλι προβεί σε επίσχεση εργασίας αφού η εργοδοσία δεν έχει πραγματοποιήσει τις γραπτές υποσχέσεις της και εξακολουθεί να μην καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών.  Στην περίπτωση αυτή η εργοδοσία επέλεξε να κλειδαμπαρωθεί (!) εντός των γραφείων της παρά να συναντήσει τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους του εργατικού σωματείου. 
Είναι σαφές ότι οι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο τρομοκρατίας, εμπαιγμού και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ώστε να μας αναγκάσουν να υποκύψουμε στους εκβιασμούς και να εφαρμόσουν τις άθλιες μεθοδεύσεις τους. Είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις-υπηρέτες του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ για να νομιμοποιήσουν την κατεδάφιση κάθε εργατικού δικαιώματος που έχει κατακτηθεί με μακροχρόνιους αγώνες και θυσίες. Είναι αναγκαίο να αντισταθούμε στην τρομοκρατία, να συσπειρωθούμε, να μην πέσουμε στην παγίδα του ψευδοσωματείου και των εκτός λογικής σεναρίων που προβάλλουν οι εργοδότες.
Προειδοποιούμε για συνεχείς κινητοποιήσεις και απαιτούμε από την εργοδοσία του Europalso να πάρει πίσω την κατάπτυστη σύμβαση! Απαιτούμε επίσης από τις γνωστές εταιρείες Interlingua και Διεθνές Δίκτυο Σπουδών ΑΧΟΝ, που αναπτύσσονται με το σύστημα δικαιόχρηση (franchise), να σταματήσουν να παρανομούν  και να καταβάλουν άμεσα τις δεδουλευμένες αποδοχές συναδέλφων μας. Εγκαλούμε δε το Διεθνές Δίκτυο Σπουδών ΑΧΟΝ το οποίο δεν συμμορφώνεται με σχετικές εις βάρος του καταδικαστικές τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης. 
Δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί η ψευδοσύμβαση! Κανένας εργαζόμενος να μην υπογράψει! Ούτε ένας απλήρωτος και ανασφάλιστος!
Τόσο η ΟΙΕΛΕ όσο και η ΓΣΕΕ με αιχμηρές ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τα τεκταινόμενα στον κλάδο των κέντρων ξένων γλωσσών, και ζητούν την άμεση παρέμβαση των Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στον κλάδο των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων προμηνύοντας ότι θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις. Σε αποκαλυπτικές ανακοινώσεις και καταγγελίες έχουν προχωρήσει επίσης πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, πολιτικοί φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες.
15/9/2012

Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών του Συλλόγου "Ο ΒΥΡΩΝΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου