Χρήσιμα

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 5/4 ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Άρθρο της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας "δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

Βιομηχανία αγωγών κατά του σωματείου «O Βύρων»

Οι φροντιστηριούχοι σε αγώνα εξόντωσης του συνδικαλισμού

Την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Απριλίου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, θα εκδικαστεί μια πρωτότυπη αγωγή. Πέντε εργαζόμενοι στρέφονται κατά του σωματείου τους με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, των αρχαιρεσιών και των εκλεγμένων οργάνων. Ένα μήνα μετά, στις 10 Μαΐου, εκδικάζεται και νέα αγωγή με παρεμφερές περιεχόμενο, κατατεθειμένη όμως από τον σύνδεσμο των εργοδοτών.

Υπόδικο σωματείο είναι ο ιστορικός σύλλογος «O Βύρων» των εργαζομένων στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια. Οι καταγγέλλοντες είναι οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και οι άνθρωποί τους. Και, βεβαίως, έπονται και άλλες προσφυγές, σε ένα εξοντωτικό πόλεμο κατά του ενοχλητικού συνδικαλισμού. Ένα εργοδοτικό και νομικό πραξικόπημα εκτυλίσσεται στα κέντρα ξένων γλωσσών με πρωταγωνιστές κυβερνητικούς συνδικαλιστές, «κίτρινα» συνδικάτα και εργοδότες σε αγαστή συνεργασία.

«Σωματείο» συγγενών και συμβάσεις-μαϊμού

Οι ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών επί χρόνια προσπαθούν να υπονομεύσουν τη συνδικαλιστική δράση στο χώρο τους. Με επίμονες ενέργειες του Πανελληνίου Συνδέσμου Κέντρων Ξένων Γλωσσών EUROPALSO, στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης έχει στηθεί (παρα-) Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής από συγγενείς και ανθρώπους της εργοδοσίας με ένα και μοναδικό σκοπό: Την κατάργηση της ισχύος της συλλογικής σύμβασης που υπογράφει ο σύλλογος «O Βύρων» και η ομοσπονδία του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ). Στην προσπάθεια εδραίωσης του δικού της σωματείου η εργοδοσία έχει χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πίεσης προς τους εργαζόμενους (απειλές, αγωγές, εκλογές με μπράβους). Εργοδοσία και ψευτο-εργατικό σωματείο έφθασαν να συνυπογράφουν συλλογική σύμβαση που επιβάλλει μειώσεις που φτάνουν το 50% στις απολαβές των καθηγητών των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών που προβλέπονταν από διαιτητική απόφαση του 2011.

Ως επόμενος στόχος των εργοδοτών τέθηκε η πλήρης άλωση του συνδικαλισμού στο χώρο. Με τους ανθρώπους της παρακολούθησε τις εσωτερικές λειτουργίες του «Βύρωνα» προκειμένου να βρει τρόπους για να πολεμήσει τα γνήσια εργατικά συμφέροντα. Όταν διαπίστωσαν ότι κατά τις αρχαιρεσίες του σωματείου τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρχε μεγάλη προσέλευση και αυτό αυτόματα θα καθιστούσε τον «Βύρωνα» την πλέον αντιπροσωπευτική οργάνωση για να υπογράφει συλλογικές κλαδικές συμβάσεις στα κέντρα ξένων γλωσσών της Αττικής, υλοποίησαν ένα ύπουλο σχέδιο. Πέντε εργαζόμενοι που γράφτηκαν την τελευταία μέρα των αρχαιρεσιών του σωματείου, κατέθεσαν αγωγή κατά της εγκυρότητας των διαδικασιών. Την ίδια μέρα παρεμφερή αγωγή κατέθεσε και ο ίδιος ο σύλλογος των εργοδοτών. Είναι οι δυο αγωγές που εκδικάζονται σε λίγες μέρες.

Ενορχηστρωμένη επίθεση με ΠΑΣΟΚική νομική καθοδήγηση

Οι εργοδότες, όμως, δεν εφησύχασαν. Με το που ξεκίνησε «ο Βύρων» τις διαδικασίες για υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας αντέδρασαν ακαριαία. Δέκα μέρες μετά την πρόσκληση που απηύθυνε «ο Βύρων» στις 12/3 προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων, απάντησαν με δύο «copy paste» προσφυγές τόσο ο σύνδεσμος των εργοδοτών (EUROPALSO), όσο και το ψευδοσωματείο. Η σύμπλευση εργοδοτών και «κίτρινου» σωματείου είναι τόσο απροκάλυπτη που οι δύο προσφυγές κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών από τον ίδιο δικηγόρο. Με τις προσφυγές αυτές ζητούν από την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/1982, να διαταχθεί η αναστολή των διαπραγματεύσεων υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον «Βύρωνα» και να αναγνωριστεί ως το πλέον αντιπροσωπευτικό και αρμόδιο για την υπογραφή ΣΣΕ στα κέντρα ξένων γλωσσών Ν. Αττικής το ψευδοσωματείο.

Με άλλη αγωγή, η έτερη εργοδοτική οργάνωση, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών - PALSO επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τη μνημονιακή νομοθεσία (άρ. 14 του νόμου 3839/2010 σύμφωνα με το οποίο «η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση, προκειμένου να συναφθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας»), ζητά την ακύρωση της διαιτητικής απόφασης του 2011, που έχει εκδοθεί με ενέργειες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και διασφαλίζει στο ελάχιστο τις μέχρι τώρα κατακτήσεις του κλάδου.

Τα σωματεία που λειτουργούν στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν από χρόνια καταγγείλει την οργανωμένη παρέμβαση ενάντια στο συνδικαλισμό στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το ενδιαφέρον είναι ότι τη νομική εκπροσώπηση των εργοδοτών, σε όλες αυτές στις πολυετείς προσπάθειες υπονόμευσης του υπάρχοντος συνδικαλισμού και στησίματος παρα-συνδικαλιστικών δομών, έχει ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στο χώρο των δικηγόρων, μέλος σήμερα του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αλλά και διαιτητής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, Δ. Βερβεσός.

«Η εργοδοτική εκπροσώπηση των κέντρων (φροντιστηρίων) ξένων γλωσσών της Αττικής-EUROPALSO που έφερε το Μνημόνιο στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, πριν ακόμα την έλευση της τρόικας στην χώρα μας, έχοντας καταστήσει εδώ και πολλά χρόνια τους εργαζόμενους καθηγητές του κλάδου πειραματόζωα, πάνω στους οποίους πρωτο-εφαρμόστηκαν πολλά από τα μέτρα εργασιακής επισφάλειας που τώρα πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, λειτουργεί σήμερα ως πλυντήριο του Μνημονίου», καταγγέλλει η Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών.

Γιώργος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου