Χρήσιμα

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΑΜΟΚ ΑΓΩΓΩΝ PALSO ΚΑΙ EUROPALSO

Οι ηγεσίες των εργοδοτικών ενώσεων των κέντρων (φροντιστηρίων) ξένων γλωσσών συναγωνίζονται να πείσουν την ελληνική κοινωνία ποιά είναι περισσότερο «μνημονιακή» από την άλλη. Οι εργοδότες, έχοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαυρίσει, συντονισμένα και με κάθε τρόπο βάλουν κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Από την μια, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso (Ακαδημίας 98-100) που έχει υπογράψει τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας (3/8/2010) για τον νομό Αττικής με τον «άλλο του εαυτό», το στημένο από την εργοδοσία ψευδοσωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής, επιβάλλει μείωση που φτάνει το 50% στις απολαβές των ξενόγλωσσων καθηγητών των κέντρων (φροντιστηρίων) ξένων γλωσσών έναντι της Διαιτητικής Απόφασης (Δ.Α.) 5/2011 για τους ξενόγλωσσους καθηγητές όλης της χώρας και καταφέρεται μαζί με ανθρώπους της εργοδοσίας με δύο αγωγές (17/2/2012) ενάντια στο σωματείο εργαζομένων του «Βύρωνα». Οι εργοδότες με τις αγωγές αυτές δηλώνουν την πρόθεσή τους να έχουν άποψη και να παρεμβαίνουν εν ονόματι της νομιμότητας στις εσωτερικές υποθέσεις του εργατικού σωματείου ζητώντας να ακυρώσουν την γενική συνέλευση και τα αποτελέσματα των εκλογών που καθιστούν τον "Βύρωνα" την πλέον αντιπροσωπευτική εργατική οργάνωση στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια – οι αγωγές εκδικάζονται στις 5/4, κτίριο 6, αίθουσα 7, 9,00πμ, στην πρώην σχολή Ευελπίδων και 10/5/2012. Ήδη εργατικά σωματεία και σύλλογοι, όπως ο ΣΕΦΚ, καταγγέλλουν την παραπάνω εργοδοτική ένωση και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον "Βύρωνα".

Από την άλλη μεριά, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-PALSO(Λυκαβηττού 2 και Ακαδημίας) επικαλούμενη, μεταξύ των άλλων, την εφαρμογή του άρθρου 14 του νόμου 3839/2010 σύμφωνα με το οποίο «η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας», με δική της αγωγή ζητάει ρητώς την ακύρωση της παραπάνω Δ.Α. 5/2011 που έχει εκδοθεί με ενέργειες της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και διασφαλίζει στο ελάχιστο τις μέχρι τώρα κατακτήσεις του κλάδου.

Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εκ μέρους κυβέρνησης-τρόικας και οι άθλιες ενέργειες των εργοδοτικών ηγεσιών στοχεύουν στην εγκαθίδρυση μόνιμου καθεστώτος δουλοπαροικίας, οδηγούν στην κατακόρυφη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης και λειτουργούν σε βάρος των μαθητών και των γονέων τους.

Απέναντι στην γενικευμένη εργοδοτική επίθεση και τρομοκρατία που εκφράζεται επιθετικά και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ξενόγλωσσα φροντιστήρια και μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και αλλού), οι εκπαιδευτικοί του κλάδου οφείλουν να απαντήσουν με την μαζικοποίηση των ανεξάρτητων πρωτοβάθμιων σωματείων τους, την υπέρβαση παραταξιακών λογικών και περιχαρακώσεων. Υπερασπιζόμαστε τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις μας, αγωνιζόμαστε για γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προστατεύουμε το εκπαιδευτικό μας έργο και τους μαθητές μας. Με όπλο την εργατική αλληλεγγύη να δώσουμε όλοι μαζί νικηφόρες μάχες για την ανατροπή της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου