Χρήσιμα

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Δείγμα ατομικής σύμβασης εργασίας - Ποινικές ρήτρες και απειλές

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ - ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑΣΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ!


Οι εργοδότες, θέλουν να καταργήσουν το μισθό, θέλουν να εργαζόμαστε με 8,50 ευρώ μεικτές αποδοχές την ώρα, θέλουν να μην μας αμείβουν για τις ημέρες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα που τα Κέντρα ξένων γλωσσών είναι κλειστά, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Δ5/5500/4-11-83, ΦΕΚ 652/83 τ. B'), θέλουν να μην μας καταβάλουν επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, θέλουν να πάψουν να μας αμείβουν για πραγματική εργασία (ενημέρωση γονέων κ.λπ.), θέλουν να υπερδιπλασιάσουν τον πραγματικό χρόνο προϋπηρεσίας και να μας μειώνουν ανάλογα τα επιδόματα προϋπηρεσίας.

Θέλουν να μας μειώσουν τις αποδοχές πάνω από 40-50% και στο τέλος της τριετίας περίπου 70%. Αυτά θέλουν οι εργοδότες του EUROPALSO.

Στο πρόσωπο της προέδρου και της γενικής γραμματέως του ψευδοσωματείου εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής, το οποίο κατά γενικά ομολογία συνέστησαν οι εργοδότες με συγγενικά τους πρόσωπα, οι εργοδότες του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) βρήκαν τους κατάλληλους ανθρώπους προκειμένου να υλοποιήσουν τα δόλια σχέδιά τους με την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα.

Εργοδότες, βασιζόμενοι στην παραπάνω εξευτελιστική σ.σ.ε, τώρα, μας απειλούν και με φυλάκιση, μας στερούν το δικαίωμα της εργασίας όπου και όταν εμείς νομίζουμε, μας αφαιρούν το δικαίωμα να ανοίγουμε ΚΞΓ εκεί όπου εμείς νομίζουμε και όποτε θέλουμε, μας απειλούν με ρήτρες, μας κατηγορούν ότι γινόμαστε υπεύθυνοι για μη επανεγγραφή μαθητών τους, δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε λεπτό για υπερεργασία κ.ο.κ.


Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η παρακάτω ατομική σ.σ.ε. που συνάδελφος κλήθηκε να υπογράψει προκειμένου να εργαστεί.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΥΓΝΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ.

ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ EINAI ΤΑ ΚΕΡΔΗ TΟΥΣ. 


---------------------

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΚΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Στην Αθήνα σήμερα την ............ 2010 μεταξύ του (της) ............................. {όνομα ιδιοκτήτη} ή {της Εταιρείας " ............ επωνυμία ................", που εδρεύει στ ............................, οδός ........................ αρ. ......., όπως νόμιμα εκπροσωπείται}, ιδιοκτήτης/τρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ), ο (η) οποίος (α) χάριν συντομίας στο παρόν θα αποκαλείται "εργοδότης" και του (της) ...................... κατοίκου ....................., οδός ...................... αρ. ..........., με ΑΔΤ .................. και ΑΦΜ ....................., ο (η) οποίος (α) χάριν συντομίας στο παρόν θα αποκαλείται "εργαζόμενος" συμφωνούμε τα εξής:

1. Ο πρώτος από τους συμβαλλόμενους (εργοδότης) προσλαμβάνει στην επιχείρηση του (ΚΞΓ) το δεύτερο συμβαλλόμενο (εργαζόμενο), καθηγητή της ...................... γλώσσας προκειμένου αυτός να διδάξει στους μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ) τη γλώσσα της ειδικότητας του. ** Τόπος παροχής της εργασίας του εργαζόμενου συμφωνείται να είναι το κέντρο ξένων γλωσσών του εργοδότη, όπου αυτό εδρεύει.

2. Η παρούσα σύμβαση διέπεται από τους όρους της ισχύουσας Κλαδικής ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας "Καθηγητών κέντρων ξένων γλωσσών Ν. Αττικής" (ΠΚ 17/4/8.2010).

3. Η διάρκεια της συμβάσεως αυτής συμφωνείται να είναι ορισμένου χρόνου και συγκεκριμένα από ............. έως ................., οπότε και θα λυθεί αυτή αυτοδικαίως χωρίς υποχρέωση του εργοδότη για προειδοποίηση ή καταβολή αποζημιώσεως σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις Συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

4. ΑΠΟΔΟΧΕΣ

α) Ως αποδοχές του εργαζόμενου συμφωνείται ωρομίσθιο (μηνιαίος μισθός) εκ ποσού ........... Ευρώ και επί των οποίων υπολογίζεται οι πάσης φύσεως νόμιμες κρατήσεις, (Φ.Μ.Υ., χαρτόσημο Ι.Κ.Α. κ.λ.π.).

β) Στις συμφωνούμενες ανωτέρω αποδοχές περιλαμβάνεται κάθε παρεμφερής εργασία που έχει σκοπό την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων του καθηγητή (προετοιμασία του μαθήματος, διόρθωση γραπτών, ενημέρωση γονέων για την επίδοση τω μαθητών κλπ) για τις οποίες συμφωνείται ότι δεν οφείλεται περαιτέρω αμοιβή.

γ) Ρητά συμφωνείται ότι για τη λήξη των πάσης φύσεως παροχών που προβλέπονται από τις εφαρμοστέες Σ.Σ.Ε. / Δ.Α. του κλάδου ή του επαγγέλματος και τις οποίες ο εργαζόμενος δηλώνει δια της παρούσης ότι δικαιούται θα πρέπει αυτός να προσκομίσει εντός χρονικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη σύναψη της παρούσας στην επιχείρησης όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που τον νομιμοποιούν να λάβει την παροχή. Άλλως δε δικαιούται τη λήψη τους.

δ) Συμβατικά καθοριζόμενες αποδοχές που υπερβαίνουν τις κατώτερες νόμιμες όπως αυτές προβλέπονται στην ως άνω ισχύουσα ΣΣΕ, θα δύναται να συμψηφίζει ο εργοδότης το υπερπλέον ποσό με τυχόν διεκδικούμενες από τον εργαζόμενο αμοιβές ή αποζημιώσεις για πρόσθετη εργασία που θα παρασχεθεί από αυτό, οι οποίες τυγχάνουν - κατά νόμο - συμψηφιστέες (π.χ. Κυριακή / αργία, εξαιρετέα, εργασία καθ' ημέρα αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό), εργασία εκτός έδρας, Δώρα Εορτών κ.ο.κ.)

ε) Οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη παροχή ήθελε χορηγηθεί εξ ελευθεριότητας του εργοδότη, και όχι σε τακτική μηνιαία βάση, υπό μορφή BONUS, δεν αποτελεί τμήμα των αποδοχών και ούτε δίνει δικαίωμα αξίωσής της στο μέλλον, ενώ ο εργοδότης έχει το δικαίωμα και διατηρεί την επιφύλαξη να καταργεί ή να μεταβάλλει ή να τροποποιεί οποτεδήποτε μονομερώς την άνω παροχή.

στ) Οι απ
oδοχές καταβάλλονται τακτικά αμέσως μετά το τέλος του μήνα.

5. Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας του εργαζόμενου καθορίζεται με κοινή συμφωνία των δύο μερών και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην άνω ισχύουσα κλαδική Σ.Σ.Ε. εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά ως προς τα μη ρυθμιζόμενα από την παρούσα σύμβαση των κείμενων διατάξεων.

6. Συμφωνείται από σήμερα ότι η ετήσια άδεια αναψυχής, η διάρκεια της οποίας καθορίζεται σύμφωνα με τους όρους και της διατάξεις της κείμενης Εργατικής Νομοθεσίας, μπορεί να χορηγηθεί και διακεκομμένα σε δύο ή τρία χρονικά διαστήματα στον εργαζόμενο από τον εργοδότη.

7. Ο εργαζόμενος καθηγητής αναλαμβάνει την υποχρέωση να διδάσκει σύμφωνα με τους κανόνες της παιδαγωγικής και τις σύγχρονες κανόνες διδασκαλίας και να ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα σπουδών και την εν γένει εκπαιδευτική πολιτική του ΚΞΓ.

8. Ο εργαζόμενος καθηγητής οφείλει να προσέρχεται στην εργασία του 10 λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος και γενικώς να βρίσκεται μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας κατά την έναρξη των μαθημάτων

9. Η απουσία του εργαζομένου επί ................. εργάσιμες ημέρες το μήνα αδικαιολόγητα ή χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τον εργοδότη θεωρείται ως σπουδαίος λόγος λύσης της παρούσας συμβάσεως.

10. Ρητά συμφωνείται ότι, προκειμένου να μη θιγούν τα ζωτικά οικονομικά συμφέροντα του εργοδότη, ο καθηγητής αναλαμβάνει την υποχρέωση:

Κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης αυτής και επί ένα χρόνο μετά τη λήξη της

α) να μην ιδρύσει ο ίδιος ή σε συνεργασία με άλλα άτομα ΚΞΓ ή οικοδιδασκαλείο ούτε να συμμετάσχει σε εταιρεία στο όνομα της οποίας λειτουργεί ήδη ή θα λειτουργήσει νέο ΚΞΓ σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ΚΗΓ του εργοδότη.

β) Να μην απασχολείται ή διδάσκει σε ΚΞΓ στην ίδια περιοχή και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ΚΞΓ του εργοδότη.

γ) Να μη προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση μαθητών του ΚΞΓ ή τη μη επανεγγραφή τους για τα επόμενα σχολικά έτη.

δ) Να μην διδάσκει στους μαθητές του ΚΞΓ στο σπίτι τους ή σε άλλο χώρο εκτός ΚΞΓ.

ε) Η επικοινωνία με γονείς και μαθητές θα γίνεται μόνο με γνώσει του εργοδότη.

11. Τα ανωτέρω συμφωνείται ότι αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό κατά τον Ν. 146/1914 και τιμωρούνται με ποινικό κολάσιμο σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο.

12. Σε περίπτωση μη τήρησης από τον καθηγητή οποιουδήποτε εκ των όρων (α) (β) (γ) (δ) (ε) του προηγούμενου άρθρου (10) συμφωνείται ως εύλογη ποινική ρήτρα πλέον της αποζημιώσεως ηθικής βλάβης το ποσό των ............... Ευρώ για κάθε μαθητή αποχωρούντα ή μη επανεγγραφόμενο εξ αυτού του λόγου, επιφυλασσομένων των δικαιωμάτων του εργοδότη για αποζημίωση (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νόμο - 652 & 672 ΑΚ).

13. Ο εργοδότης επιφυλάσσει στον εαυτό του το δικαίωμα να λύσει νόμιμα τη σύμβαση αυτή πριν την ημερομηνία λήξεως της για σπουδαίο λόγο σύμφωνα με το άρθρο 672 Α.Κ.

14. Κάθε μεταβολή των όρων της παρούσης θα αποδεικνύεται μόνο εγγράφως, αποκλειόμενου κάθε άλλου αποδεικτικού μέσου και αυτού του όρκου.

15. Κάθε παράβαση οποιουδήποτε όρου της παρούσης, οι οποίοι συνομολογούνται όλοι ως ουσιώδεις, παρέχει το δικαίωμα στα συμβαλλόμενα μέρη να τη καταγγείλουν.

16. κατά τα λοιπά θέματα που δεν ρυθμίζονται δια της παρούσης ισχύουν οι διατάξεις της Εργατικής Νομοθεσίας.

17. Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση των στοιχείων του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια της παρούσας και για μια πενταετία μετά, ενόψει των διατάξεων του ν. 2742/1997, προκειμένου να είναι δυνατή η εκπλήρωση των εργατικών, ασφαλιστικών κ.λ.π. προβλεπόμενων υπό του νόμου υποχρεώσεων.

18 Οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν ρητά ότι για κάθε διένεξη και διαφορά που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας αρμόδια για την επίλυσή τους είναι αποκλειστικά τα δικαστήρια της Αθήνας.

Το παρόν έγινε σε δύο αντίτυπα και ο καθένας συμβαλλόμενος έλαβε από ένα αντίτυπο.



          Ο εργοδότης                    Ο εργαζόμενος



 

1 σχόλιο:

  1. Το αυτοαποκαλούμενο "Σωματείο εργαζομένων στα ξέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής" της Κυπριώτου, της Φουρναράκη και λοιπών θυγατέρων , συζύγων και συγγενών της εργοδοσίας δεν έχει την παραμοκρή σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα και το εργατικό κίνημα.
    Το παραπάνω ψευδοσωματείο έχει καταγγελθεί από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), τον Σύλλογο εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευυση "ο Βύρων", από τον Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών΄- Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΦΚ), το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (θεσσαλονίκης-Βόρειου Ελλάδος) και άλλα σωματεία εκπαιδευτικών. Έχουν γράψει οι εφημερίδες, έχουν αναφερθεί τα ραδιόφωνα.
    Οι εκπρόσωποι Άρτεμις Κυπριώτου (πρόεδρος), Ευγενία Φουρναράκη (γενική γραμματέας) θα πρέπει να άναπληρώσουν την απώλεια εισοδήματος που οι ίδις επέβαλλαν σε χιλιάδες συνάδελφους και στις οικογενειές μας.
    Το εργατικό κίνημα θα τις αντιμετωπίσει όπως πραγματικά τους αξίζει, σαν λακέδες εργοδοτικών συμφερόντων
    Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή