Χρήσιμα

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ INTERNATIONAL PUBLISHERS EXHIBITION AUTUMN '16

Παρέμβαση με κείμενο πραγματοποίησε η Ενωτική Πρωτοβουλία σήμερα 3/9/2016 στην έκθεση ξενόγλωσσου βιβλίου International Publishers Exhibition που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Συζητήσαμε με συναδέλφους εκπαιδευτικούς και μοιράσαμε εκατοντάδες προκηρύξεις με το παρακάτω κείμενο.
 

Ενημέρωση για τους καθηγητές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

 
Συναδέλφισσα / συνάδελφε, όπως κάθε καλοκαίρι, στη συντριπτική πλειοψηφία μας είμαστε άνεργοι. Ελάχιστοι από εμάς κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για να πάρουν επίδομα ΟΑΕΔ. Αρκετοί δεν είχαν δουλειά όλη την περασμένη χρονιά ή δούλευαν ελάχιστες ώρες. Σε πολλά Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ) επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, όλοι μας βιώνουμε την επισφάλεια, αμειβόμαστε με ψίχουλα, ενώ πολλοί παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και περιμένουν πότε ο εργοδότης θα αποφασίσει να τους πληρώσει.

 Ήρθε ο Σεπτέμβρης κι όλοι αναζητούμε νέα εργασία ή επιστρέφουμε στο φροντιστήριο που δουλεύαμε. Όσοι/ες θα δώσουμε συνεντεύξεις εργασίας θα πρέπει να πείσουμε και να αποδείξουμε ότι είμαστε επαρκέστατοι στα εκπαιδευτικά/διδακτικά/παιδαγωγικά θέματα. Εκτός αυτών όμως, είτε με νέο εργοδότη είτε με αυτόν στον οποίο δουλεύαμε την περασμένη χρονιά, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε για φέτος το ωρομίσθιό μας και τη σύμβαση (διάρκεια, όροι, αμοιβές).

Προληπτικά πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι ανάγκη να υπογράφουμε επί τόπου οτιδήποτε μας δίνουν στα φροντιστήρια. Οι περισσότεροι εργοδότες επιμένουν και πιέζουν να υπογράψουμε εκείνη τη στιγμή. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Ζητάμε, όπως έχουμε δικαίωμα, να πάρουμε αντίγραφο για να το μελετήσουμε πρώτα κατ’ιδίαν ή, αν εκτιμήσουμε ότι δεν έχει «παγίδες» και κενά, υπογράφουμε. Μπορούμε, εφόσον διαπιστώνουμε περίεργους ή ασαφείς όρους, να υπογράψουμε «με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου». Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμβουλευτείτε την Επιθεώρηση Εργασίας ή έναν νομικό για οτιδήποτε σας φαίνεται ύποπτο. Σε ό,τι υπογράφουμε δεν αφήνουμε κενά μέσα στο σώμα του κειμένου, πρέπει να είναι συμπληρωμένα το μεικτό ωρομίσθιο, οι ώρες και μέρες μαθημάτων και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της ισχύος της σύμβασης. Επιμένουμε και παίρνουμε ΠΑΝΤΑ ένα σφραγισμένο και υπογεγραμμένο  αντίτυπο της σύμβασης.

Οι χαμηλές αποδοχές ήταν πάντα μια σκληρή πραγματικότητα. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, όταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών –EUROPALSO προχώρησε στην ίδρυση ψευδοσωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής». Με ιδρυτικά μέλη συγγενείς εργοδοτών, το εν λόγω «σωματείο» κατάφερε να καταργήσει το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο  απασχόλησης, να καταβαραθρώσει τα ωρομίσθια και να καταργήσει τις ημέρες διακοπών. Το 2012 οι δύο «συνέταιροι» υπέγραψαν σύμβαση με μεικτό ωρομίσθιο 3,52 ευρώ (!). Στη συνέχεια, μετά από τη γενική κατακραυγή της κοινωνίας, και αφού οι εργοδοτικές πρακτικές έχουν καταγγελθεί από όλο το φάσμα του συνδικαλιστικού και εκπαιδευτικού κινήματος, το EUROPALSO  μαζί με το ψευδοσωματείο του αποφάσισαν να κάνουν αύξηση από 3,52 στα 5,40 ευρώ μεικτά. Τα πράγματα όμως θα διαμορφωθούν διαφορετικά! Οι εργαζόμενοι καθηγητές στα ΚΞΓ δεν είναι οι αόρατοι παρίες των εργοδοτών. Και αυτό θα το δείξει το άμεσο μέλλον!



Οι τελευταίες θετικές εξελίξεις για τον κλάδο, επαγρυπνούμε πάντα και δεν επαναπαυόμαστε.



Ο Νόμος του Υπουργείου Παιδείας  «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», του οποίου τα άρθρα 30 και 36 αφορούν θέματα των ΚΞΓ και Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης (ΦΜΕ), που ψηφίστηκε στη Βουλή την 31η Αυγούστου, μεταξύ άλλων, θεσμοθετεί το πλήρες ωράριο εργασίας στις 21 ώρες εβδομαδιαίως που ασφαλιστικά αποδίδουν είκοσι πέντε (25) ένσημα ανά μήνα για τους καθηγητές στα ΚΞΓ και ΦΜΕ, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα. Ορίζει επίσης ότι όλα τα τμήματα και ώρες διδασκαλίας θα ελέγχονται από υπηρεσίες για να καταπολεμηθεί η μαύρη και απλήρωτη εργασία. Στην ίδια διάταξη αναφέρεται ακόμη ότι για τις μέρες των αργιών καταβάλλονται οι αποδοχές ανάλογα με το καθορισμένο ωράριο εργασίας. Μέχρι ο κλάδος μας να καταφέρει να υπογράψει αξιοπρεπή γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σύμφωνα  με το διαμορφωμένο εργασιακό καθεστώς που υπαγορεύουν οι πρόσφατες διατάξεις, το κατώτερο  μεικτό ωρομίσθιο που αντιστοιχεί με τις 21 ώρες θα είναι 6,70 ευρώ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια δεν λύγισε, δεν το έβαλε κάτω και συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες που διαπράχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε βάρος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών Εκτιμούμε ότι τα περισσότερα μέτρα που αφορούν στην ιδιωτική εκπαίδευση συνολικά βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, ενώ διεκδικούμε ακόμη καλύτερες ρυθμίσεις για όλον τον κλάδο. Θεωρούμε ότι η ψήφιση του νόμου από μόνη της δεν εγγυάται την εφαρμογή των θετικών μέτρων. Η επιβολή καλύτερων όρων εργασίας στα ΚΞΓ θα έρθει μόνο μέσα από τον αγώνα και την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η εγγραφή και η οργάνωση των συναδέλφων σε ένα μαχητικό εργατικό σωματείο.
    Συναδέλφισσα/συνάδελφε, έλα σε επαφή μαζί μας, να συζητήσουμε για τα εργασιακά μας προβλήματα, για το πώς μπορούμε τα αντιμετωπίσουμε μαζί. Διεκδίκησε μαζί μας μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της δουλειάς σου. Προστάτεψε τους μαθητές σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου