Χρήσιμα

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Όλα τα δώρα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργίας Γεννιά, στο EUROPALSO



Στις 28/08, δύο μόλις μέρες πριν την συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου που περιείχε θετικές ρυθμίσεις για τους καθηγητές σε ΚΞΓ και ΦΜΕ, η πρώην εκπαιδευτικός και νυν βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην Ά Πειραιά, Γεωργία Γεννιά, έταζε στους εργοδότες του EUROPALSO το πετσόκομμα των διακοπών μαθητών και καθηγητών και την επικύρωση της ψευδοσύμβασης με το κίτρινο σωματείο.


Όπως δηλώνει η ίδια στο βιογραφικό της [1], είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και εκπαιδευτικός στα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά. Επίσης έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συγγράμματος για τις καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών της Περιφέρειας Πειραιώς. Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ πρώην εκπαιδευτικός και νυν βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γεωργία Γεννιά,  ήταν προσκεκλημένη στο 31ο συνέδριο της εργοδοτικής ένωσης Europalso και ένιωθε «βαθιά συγκινημένη» γι’ αυτό.



Είναι τιμή μου που με καλέσατε…

«Κύριε Πρόεδρε (σ.σ. Ζηκόπουλος),

κ. Υπουργέ (σ.σ. Παναγιώτης Κουρουμπλής),

κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

αγαπητοί συνάδελφοι, 


Πρώτα απ’ όλα θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρόσκληση. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι σήμερα μαζί σας.»

Έτσι θερμά ανοίγει την ομιλία της και παρακάτω αναφέρει:


«Συνάδελφοι, γιατί όπως λέω, συνάδελφοι είμαστε, σήμερα εδώ δε βρίσκομαι ανάμεσα σε μεγαλοεπιχειρηματίες που δημιουργούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζομένους τους. Σήμερα, είμαι μπροστά σε βιοπαλαιστές που αγωνιούν για τις επιχειρήσεις τους και παλεύουν -και δεν έχει σημασία από ποιο μετερίζι, άλλωστε η παιδεία είναι εθνικό ζήτημα και δεν έχει κόμματα, χρώματα- παλεύουν, λοιπόν, για την επιβίωση. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση και με συντονισμένες προσπάθειες να ενισχύσουμε αυτό το διττό χαρακτήρα. Δηλαδή, να προστατεύσουμε το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία να σταθεί στα πόδια του και να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση αυτού του τόπου.»



Η κ. Γεννιά νιώθει τιμή να βρίσκεται στο συνέδριο του EUROPALSO. Αποκαλεί τους συγκεκριμένους εργοδότες  «συναδέλφους», «βιοπαλαιστές» και τους διαχωρίζει από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δημιουργούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζομένους τους. Όμως, αντί για τιμή θα ήταν αναμενόμενο να νιώθει ντροπή γιατί το κόμμα με το οποίο εκλέγεται, λίγα χρόνια πριν, όταν ήταν αντιπολίτευση, κατήγγειλε «την οικονομική εξαθλίωση των καθηγητών», την «οικονομική αφαίμαξη» τους και την «πλήρη υποβάθμιση του εκπαιδευτικού τους έργου» που επέβαλε η εργοδοτική ένωση EUROPALSO, των «μικρών επιχειρήσεων» και των «βιοπαλαιστών» και όχι κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας, καθώς και τη σύσταση από το EUROPALSO  «ψευδοσωματείου με ιδρυτικά μέλη συγγενικά πρόσωπα των ίδιων των εργοδοτών». Αυτά όχι σε μία αλλά σε τρεις επερωτήσεις στη Βουλή: την πρώτη στις 21/09/2012 με αριθμό 1967, τη δεύτερη στις 10/12/2013 με αριθμό 4731, και την τρίτη στις 26/0914 με αριθμό 3028.



Απ’ τη χαρά μου μπέρδεψα τα νομοσχέδια…

Όμως, ας μην επαναλαμβανόμαστε. Όλα αυτά είναι γνωστά. Είναι γνωστά  στους χιλιάδες εργαζόμενους σε ΚΞΓ και ΦΜΕ, αλλά και σε όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας. Και βεβαίως στην ίδια, η οποία γνώριζε ως όφειλε που πήγε προσκεκλημένη. 

Αυτό που ακολουθεί, όμως, είναι πρωτόγνωρο και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον: είκοσι μέρες μετά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 2/08/2016, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ψήφισή του, στις 31/08/2016, η κ. Γεννιά, μιλούσε στο συνέδριο του EUROPALSO για το Πολυνομοσχέδιο Μπαλτά και όχι για το «Σχέδιο Νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». 


Πήγε λοιπόν κρατώντας υπό μάλης ένα Σχέδιο Νόμου που ίσχυε ένα χρόνο πριν, όταν η ίδια δεν ήταν ακόμα βουλευτής, που δεν ψηφίστηκε ποτέ γιατί προκηρύχτηκαν εκλογές και μιλούσε για άρθρα τα οποία δεν υπάρχουν και κανένας συνάδελφός της βουλευτής, κανένας σύνεδρος του EUROPALSO, ούτε καν ο πρόεδρος Ζηκόπουλος δεν τη διόρθωσε.



Είπα να μην έρθω με άδεια χέρια…

Ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον λάθος της κ. Γεννιά είναι ότι από τις δύο εκδοχές του Πολυνομοσχεδίου Μπαλτά επέλεξε τη δεύτερη, σαφώς ευνοϊκότερη από την πρώτη για τους εργοδότες. Ενώ η πρώτη εκδοχή του Πολυνομοσχεδίου Μπαλτά προέβλεπε διακοπές για ΦΜΕ και ΚΞΓ, Χριστουγέννων από 24 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου και Πάσχα από Μεγάλη Δευτέρα έως Κυριακή του Θωμά [2] -τις ίδιες διακοπές που έκανε και η ίδια ως εκπαιδευτικός στο δημόσιο σχολείο- και ενώ στο νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι ημέρες διακοπών και αργιών θα καθοριστούν στο μέλλον με υπουργική απόφαση [3] εκείνη χρησιμοποιώντας την δεύτερη εκδοχή του Σ/Ν Μπαλτά λέει:


«Οι ημέρες διακοπών και αργιών των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών τηρούνταν και καθορίζονται ως εξής:

Διακοπές: Χριστούγεννα από την 24η Δεκεμβρίου έως τις 2η ημέρα Ιανουαρίου

Πάσχα από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την Τρίτη του Πάσχα

Και επίσημες αργίες.»


Ένα λάθος που μοιάζει περισσότερο με υπόσχεση.



Το μεγάλο δώρο μου για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς: Η νομιμοποίηση της ψευδοσύμβασης. 


Λίγο πριν τους τάξει τις αργίες, όμως, τους υπόσχονταν κάτι άλλο, πολύ χειρότερο για τον κόσμο της εργασίας. Λέει λοιπόν:


«Κατά τα άλλα, διεκδικούμε και νομίζω ότι θα το πραγματοποιήσουμε τις επόμενες μέρες- υπάρχουν νομίζω σαφείς ε… ε… διασαφηνίσεις  απ’ το υπουργείο αλλά και σε κάποια συνεννόηση που έχουμε έρθει- το εβδομαδιαίο ωράριο το ωράριο πλήρους διδασκαλίας στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών να καθοριστεί στις 21 ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου συνεπάγεται την απονομή 25 ενσήμων μηνιαίως και αυτό ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα. Όπως, σας ενημέρωσε και ο πρόεδρος, ο κ. Ζηκόπουλος, έπειτα από συναντήσεις και συζητήσεις με το υπουργείο καταφέραμε να προστεθεί η πρόβλεψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς στην ουσία να ανεβάζουμε το κόστος για εσάς προφυλάσσουμε τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στις επιχειρήσεις του κλάδου από εργασιακές γαλέρες μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες δεν δύναται να αναγνωρίσουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ως λειτούργημα καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν ούτε οι ίδιοι αυτήν την ιδιότητα.»


Τα περί 21 ωρών και 25 ενσήμων είναι γνωστά σε όλους μας και θετικά. Αυτό που δεν μας ήταν γνωστό, και το αποκαλύπτει η ίδια η κ. Γεννιά, είναι ότι συζητούσε, και νόμιζε ότι μαζί με τον πρόεδρο Europalso, Γ. Ζηκόπουλο, το είχαν  καταφέρει, «να προστεθεί πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας  ώστε να μην ανέβει το κόστος» για εκείνους, τους ιδιοκτήτες Europalso.
 

Όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά κείμενά μας, η καθιέρωση πλήρους εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου στις 21 ώρες εκτός από την απονομή 25 ενσήμων το μήνα συνεπάγεται και ένα ωρομίσθιο 6,70 [4] ευρώ. Ποια προσθήκη ζητούσε όμως από το υπουργείο η κ. Γεννιά εκ μέρους του EUROPALSO ώστε να μην ανέβει το κόστος; Και όταν λέει βέβαια κόστος εννοεί χωρίς καμία αμφιβολία το εργασιακό.


Την πρόβλεψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας! Η μόνη ΣΣΕ που υπάρχει στα ΚΞΓ είναι αυτή μεταξύ Europalso και ψευδοσωματείου. Αυτό στην πράξη θα σήμαινε ότι ενώ όλοι οι εργαζόμενοι σε ΦΜΕ και ΚΞΓ που δεν ανήκουν στο Europalso  θα αμείβονταν με το ελάχιστο 6.70 την ώρα εκείνη έκανε συζητήσεις και συναντήσεις ώστε οι «βιοπαλαιστές»- ιδιοκτήτες του Europalso να αποδίδουν μεν τα 25 ένσημα το μήνα αλλά να πληρώνουν όσα ορίζει η δική τους ΣΣΕ, ήτοι 5,40/ώρα [5]. Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Το πιο δυσοίωνο είναι ότι θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να την πάνε και στο 3,52 ευρώ [6] ξανά. Δική τους είναι, ό, τι θέλουν την κάνουν.



Ο κ. Ζηκόπουλος ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές

Αξίζει να σημειωθεί ότι το EUROPALSO όλο αυτό το διάστημα απέφευγε τις δημόσιες δηλώσεις και το δημόσιο διάλογο επί του νομοσχεδίου και ότι ο πρόεδρός του δεν παρέστη καν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 02/08/2016, όταν διεξάγονταν η συζήτηση με τους φορείς. Εκεί όπου οι πρόεδροι άλλων εργοδοτικών ομοσπονδιών απορούσαν υποκριτικά για το ποιος δίνει σήμερα 3,52 ωρομίσθιο (Βαφειαδάκης - ΟΕΦΕ) και άλλος έλεγε ότι «εμείς δεν έχουμε σχέση με σωματεία μαϊμού» (Μιχαηλίδης- PALSO). 


Ο κ. Ζηκόπουλος, όπως αποδεικνύεται χρησιμοποιεί μια άλλη μέθοδο πιο αποτελεσματική: αυτή του lobbying. Και μάλιστα θέλει να το διαφημίζει στα μέλη του ανεβάζοντας βιντεάκια στο youtube.


Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η κ. Γεννιά λέει «όπως σας ενημέρωσε ο πρόεδρος, ο  κ. Ζηκόπουλος» αλλά εκείνος είχε την προνοητικότητα να αφαιρέσει το επίμαχο σημείο από την ομιλία του- το βίντεο του είναι μονταρισμένο- αφήνοντας την ίδια να εκτίθεται για όσα τους υπόσχεται.



Γεωργία Γεννιά: Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην Ά Πειραιά 


Αυτή είναι η Γεωργία Γεννιά, που ένιωσε τόση τιμή και χαρά όταν την κάλεσαν στο συνέδριο EUROPALSO που είπε να μην πάει με άδεια χέρια. Τους πήγε δώρα το πετσόκομμα των διακοπών μας, το οποίο καθώς φαίνεται θα παλέψει στο προσεχές διάστημα μαζί με τον προέδρο Ζηκόπουλο, «σε συζητήσεις και συναντήσεις με το υπουργείο» μέχρι να βγει η υπουργική απόφαση. Αλλά αυτό δεν της αρκούσε. Ήθελε να βάλει φρένο και στην επικείμενη αύξηση του ωρομισθίου μας που φτάνει στο «δυσθεώρητο» 6,70 ευρώ. Αυτό το τελευταίο δεν το κατάφερε.



Τόση ευαισθησία η «εκπαιδευτικός» για την «ιδιότητα του εκπαιδευτικού ως λειτούργημα»!



Όχι, κ. Γεννιά, δεν άρχισε να βρέχει. Οι σκλάβοι από τις γαλέρες είναι…

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το επίμαχο βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=vBnKgY8pO7Y 

[1] http://www.arcadiaportal.gr/news/i-georgia-gennia-apo-tin-tripoli-nea-voyleytis-stin-peiraios-me-ton-syriza
[2] http://www.alfavita.gr/sites/default/files/attachments/sxedio_nomou_teliko.pdf
[3] http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/r-elekp-pap2.pdf (σελ.16)
[4] Το ωρομίσθιο προκύπτει διαιρώντας το βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ με 88 ώρες το μήνα
[5] http://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/%CE%A0%CE%9A5-2015.pdf
[6] http://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/%CE%A0%CE%9A-12-13x.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου