Χρήσιμα

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ


Η τραγωδία και η τραγικότητα

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, 9:55 π.μ.

Τι ειπώθηκε

Α. Μ. : «Έχουμε τρεις τραυματίες

Ν.Υ. : «Ο ένας είναι σοβαρά απ' ότι μας λένε. Η φωτιά έχει αντιμετωπιστεί αυτήν την ώρα. Απλά η κατάσταση των τραυματιών, ειδικά του ενός, θεωρείται ότι είναι λίγο πιο βαριά απ' ότι τουλάχιστον των άλλων δύο.».

Σ. Π. : «Αυτή τη στιγμή, έχουμε έξι ανθρώπους οι οποίοι σίγουρα, τρεις στο Θριάσιο και τρεις στο Αττικό, οι οποίοι χαροπαλεύουνε, οι τρεις σίγουρα έχουνε διασωληνωθεί. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.».

Α. Μ. : «Μισό λεπτάκι, μισό λεπτάκι, κύριε Σκουληκόγιαννη (sic), σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δε χαροπαλεύουν, δε χαροπαλεύουν, να τα πούμε αυτά που πρέπει να πούμε, όλα να τα πούμε, αλλά να λέμε σωστά πράγματα. Μιλάμε για ζωές ανθρώπων. Δε χαροπαλεύουν.».

Αυτά διημείφθησαν μέσα σε τέσσερα λεπτά από την έναρξη της εκπομπής του Σκάι «Τώρα», την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Όπου Α.Μ.: Άννα Μπουσδούκου, δημοσιογράφος, Ν. Υ.: Νίκος Υποφάντης, δημοσιογράφος, Σ. Π.: Σωτήρης Πουλικόγιαννης, συνδικαλιστής- Πρόεδρος Μετάλλου.

Η Άννα Μπουσδούκου εμπιστεύεται το ρεπορτάζ του Νίκου Υποφάντη, ο οποίος προφανώς παίρνει τις πληροφορίες του από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και όχι αυτές του Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ο οποίος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, ανάμεσα σε εργαζόμενους. Σκάι (8/05/2015): http://www.skai.gr/tv/show?showid=65576 

Τι ακολούθησε 

Την Τρίτη 19 Μαΐου, χάνουν τη μάχη με τη ζωή ο Μπάμπης Δευτεραίος, 41 ετών, και ο Ντελιλάι Ραμαντάν, 40 χρονών, αλβανικής καταγωγής. 

Ακολούθησε ο θάνατος του 27χρονου Αντώνη Αβράμπου, το Σάββατο 23 Μαΐου. Την Κυριακή 31 Μαΐου, χάνει τη μάχη με τη ζωή και ο Κώστας Μαγγούρας, ο τέταρτος εργαζόμενος που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στα ΕΛΠΕ. 

Ο ηλεκτρονικός τύπος παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας των εργατών στα ΕΛΠΕ και δημοσιεύει την είδηση του θανάτου τους. Παρακολουθεί και την πορεία των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και στα τηλεοπτικά κανάλια. 

Στο κεντρικού δελτίο του ΣΚΑΙ η είδηση του θανάτου των δύο εργατών δεν αναφέρεται. Ούτε και του τρίτου, ούτε και του τέταρτου, φυσικά. Το ίδιο συμβαίνει και στο MEGA.

Εν τω μεταξύ, ξεκινάει στα κανάλια η διαφημιστική καμπάνια της elpedison, νέου ιδιώτη προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η elpedison είναι μια  κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, του Ελλάκτωρ (συμφερόντων Μπόμπολα) και της ιταλικής Edison.

Ο Έντουαρντ Σ. Χέρμαν και ο Νόαμ Τσόμσκι στο βιβλίο τους "Κατασκευάζοντας τη συναίνεση: η Πολιτική Οικονομία των ΜΜΕ" επιχειρούν  μια ανάλυση των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζοντας ένα «μοντέλο προπαγάνδας» με το οποίο ερμηνεύουν τη συστημική μεροληψία των κυρίαρχων μέσων στο πλαίσιο δομικών οικονομικών αιτιών παρά ως συνωμοσία. Υποστηρίζουν ότι η μεροληψία προκύπτει από πέντε φίλτρα από τα οποία όλες οι δημοσιευμένες ειδήσεις πρέπει να περάσουν και τα οποία συνθέτουν τη συστηματική παραποίηση των ειδήσεων.
  1. Πρώτο φίλτρο: ιδιοκτησία. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά συγκροτήματα είναι ιδιοκτησία μεγάλων εταιρειών.
  2. Δεύτερο: χρηματοδότηση. Επισημαίνεται ότι τα συγκροτήματα αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους από τη διαφήμιση και όχι από τους αναγνώστες. Επομένως, εφόσον είναι επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος που πουλάνε ένα προϊόν -αναγνώστες και κοινό- σε άλλες επιχειρήσεις (διαφημιστικές), σύμφωνα με το μοντέλο προκύπτει ότι θα δημοσιεύουν ειδήσεις που θα αντανακλούν τις επιθυμίες και τις αξίες αυτών των επιχειρήσεων.
  3. Επιπλέον, τα μέσα εξαρτώνται από κυβερνητικά ιδρύματα και μεγάλες επιχειρήσεις με έντονη μεροληψία ως πηγές (τρίτο φίλτρο) πληροφόρησης.
  4. Πυρά, το τέταρτο φίλτρο, αναφέρεται στις διάφορες ομάδες πίεσης οι οποίες κατηγορούν τα μέσα για υποτιθέμενη μεροληψία κ.λπ. όταν παρεκκλίνουν.
  5. Νόρμες, το πέμπτο φίλτρο, αναφέρεται στις κοινές αντιλήψεις που επικρατούν στο χώρο της δημοσιογραφίας.
(Πηγή: Βικιπαίδεια, Οι πολιτικές θέσεις του Νόαμ Τσόμσκι, https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CF%8C%CE%B1%CE%BC_%CE%A4%CF%83%CF%8C%CE%BC%CF%83%CE%BA%CE%B9#.CE.91.CE.BD.CE.AC.CE.BB.CF.85.CF.83.CE.B7_.CF.84.CF.89.CE.BD_.CE.9C.CE.9C.CE.95 

Εφαρμόζοντας το «μοντέλο προπαγάνδας» για να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η τραγωδία των ανθρώπων αποκαλύπτει την τραγικότητα της ενημέρωσης. Και η τραγικότητα της ενημέρωσης κάνει ακόμα πιο αφόρητη την τραγωδία των ανθρώπων. 

Στη μνήμη των Μπάμπη Δευτεραίου, Ντελιλάι Ραμαντάν, Αντώνη Αβράμπου και Κώστα Μαγγούρα. Των ανθρώπων που το πρωί της 8ης Μαΐου πήγαν στη βάρδιά τους και κάηκαν ζωντανοί ενώ χαροπάλευαν για μέρες. 

Αθήνα, 2-06-2015
Α. Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου