Χρήσιμα

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ «ΜΑΥΡΗΣ» ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η παρακάτω πρόταση με 6 προτεινόμενα μέτρα καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας δημοσιεύτηκε την Κυριακή 11/5 στην εφημερίδα "Η εποχή": 

Όχι στην κλοπή της «μαύρης» εργασίας

Η αδήλωτη και η υποανασφάλιστη εργασία στην χώρα μας που έχουν λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς και το δυσθεώρητο ποσοστό ανεργίας, λειτουργούν διαλυτικά για το συνταξιοδοτικό και το ιατρικό σύστημα ασφάλισης των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής  είναι να ζημιώνεται συνεχώς ο κόσμος της εργασίας και να αυξάνουν τα αδήλωτα κέρδη του κεφαλαίου, μικρού ή μεγάλου.

Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει την εκτόξευση της ανεργίας σε ποσοστό 27%, την κατακόρυφη υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης και την ολοένα αύξηση της  μαύρης και αδήλωτης εργασίας που προσεγγίζει το ασύλληπτο ποσοστό του 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων πλησιάζει τον αριθμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και η γιγάντωση του  ποσοστού της «μαύρης» εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης οδηγούν στον εκφυλισμό του ίδιου του περιεχομένου της εργασίας, στον οικονομικό παρασιτισμό και δυσχεραίνει την όποια εργατική συλλογική αντιπαράθεση και καταγγελία. 

Η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) και οι ελληνικές κυβερνήσεις, χάρις της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας,  συνειδητά προχώρησαν τα τελευταία 5 χρόνια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποστελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, στην αδιαφορία και την συγκάλυψη της τεράστιας διαφθοράς τους και βεβαίως συνειδητά υπέθαλψαν την «μαύρη» εργασία. 

Ενώ τα πρόστιμα φαίνονται να είναι αυστηρά και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτερου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, εντούτοις οι περιορισμένοι έλεγχοι (από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2014) διαπίστωσαν ποσοστό αδήλωτης εργασίας μόλις 4,56% (6.177 άτομα) και επιβλήθηκαν πρόστιμα 64.592.922 ευρώ. Από τους παραπάνω αδήλωτους εργαζόμενους το 64,42% ήταν ημεδαποί και το 35,58 αλλοδαποί. Μόλις το 25% των προστίμων πληρώνεται άμεσα, ενώ το 75% ρυθμίζεται, ή πάει στα δικαστήρια ή καταλήγει στον κουβά των ληξιπρόθεσμων.

Πέρα της αναγκαίας αναμόρφωσης και στελέχωσης των εκλεκτικών μηχανισμών καταπολέμησης της «μαύρης» εργασίας, την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθίσταται αναγκαίο να παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα που θα μπορούσαν να ανακόψουν την επέλαση της εργοδοτικής ασυδοσίας και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των δουλοκτητικών σχέσεων εργασίας που οδηγούν σε φαινόμενα τύπου Μανωλάδας που ολοένα πληθαίνουν.

Έξι μέτρα καταπολέμησης της «μαύρης» εργασίας

Στην κατεύθυνση της προστασία της εργασίας και στις υπάρχουσες συνθήκες, αυτό που θα ήταν εύκολο να γίνει  είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα δίνει κίνητρα σε Έλληνες και σε αλλοδαπούς εργαζόμενους ώστε να μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια τη «μαύρη» εργασία και ταυτοχρόνως να προστατεύονται από τις μαύρες λίστες της εργοδοσίας.

1) Το πρόστιμο των 10.550 ευρώ που ισχύει σήμερα για όσους εργοδότες χρησιμοποιούν ανασφάλιστη εργασία να δίνεται ολόκληρο σε οποιονδήποτε εργαζόμενο την υφίσταται και την καταγγέλλει ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει μερικώς το πρόβλημα επιβίωσης λόγω της ανεργίας και της ενδεχόμενης δίωξης του από την εργοδοσία μετά την καταγγελία. 
2) Να υπάρξει αυτόφωρη διαδικασία για οποιοδήποτε εργοδότη-κλέφτη χρησιμοποιεί ανασφάλιστη εργασία και απελευθέρωση του μετά την πληρωμή του παραπάνω προστίμου. 
3) Να δίνεται η δυνατότητα στους καταγγέλλοντες να χρησιμοποιούν και οπτικοαουστικά μέσα για να αποδείξουν την κλοπή της ανασφάλιστης εργασίας. 
4) Να δίνεται άσυλο και άδεια παραμονής σε οποιοδήποτε μετανάστη εργαζόμενο καταγγείλει «μαύρη» εργασία που υφίσταται. 
5) Να υπάρξει στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Εργασίας αναρτημένος κατάλογος με τα ονόματα των εργοδοτών που αποδεδειγμένα είναι φορείς «μαύρης» εργασίας. 
6) Να δημιουργηθεί πιστοποιητικό εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας ανάλογο της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας το οποίο θα εκδίδει αυτεπάγγελτα το Υπουργείου Εργασίας μέσω του συστήματος Εργάνη για όλους τους εργοδότες. Το πιστοποιητικό εργατικής νομοθεσίας να είναι απαραίτητο για οποιοδήποτε εργοδότη επιθυμεί να συμμετάσχει σε κρατικές ή κοινοτικές ενισχύσεις, προγράμματα ΟΑΕΔ, πωλήσεις στο δημόσιο κλπ. Όσοι εργοδότες είναι αποδεδειγμένα φορείς ανασφάλιστης εργασίας θα πρέπει να τους απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση για τουλάχιστον 5 έτη στο παραπάνω πιστοποιητικό.

Πριν η κατάσταση παγιωθεί ως «φυσιολογική» και η κοινωνία  εκφυλιστεί περαιτέρω γίνεται ξεκάθαρο ότι η καταπολέμηση της υποτιμημένης και «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας θα πρέπει να αποτελέσει ένα από τα άμεσα καθήκοντα του εργατικού κινήματος γιατί αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή διαφυγόντων κερδών από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων και η κυβέρνηση πρέπει να πιεστεί ώστε να λάβει όσο το δυνατόν συντομότερο συγκεκριμένα μέτρα. 

http://www.epohi.gr/portal/koinonia/19267-oxi-stin-klopi-tis-mayris-ergasias


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου