Χρήσιμα

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ - ΟΕΦΕ

Η Μαρία Σπυράκη και όσα παίρνει στο «μαξιλάρι» της

Την Κυριακή 15/3, στο ξενοδοχείο Hilton, η εργοδοτική ένωση  των ιδιοκτητών φροντιστηρίων (ΟΕΦΕ) πραγματοποιούσε εκδήλωση με θέμα: «όχι στην παραπαιδεία, ναι στο φροντιστήριο», ενώ έξω από το ξενοδοχείο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) και δεκάδες καθηγητές διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «στα φροντιστήρια διδάσκουν ανεργία, διδάσκουν απολύσει και τρομοκρατία», «αξιοπρέπεια στη δουλειά, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΤΩΡΑ». Προσκεκλημένης της εργοδοτικής ένωσης ήταν η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν στην εργοδοτική φιέστα η ευρωβουλευτής έγινε δεκτή με αλαλαγμούς ή ανάλογες αναφωνήσεις του τύπου «Άξιος! Άξιος!», με τις οποίες έγινε δεκτός ο συνάδελφος της Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση της εργοδοτικής ένωσης «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών - Εuropalso» στο ξενοδοχείο Titania στις 18/01,   ωστόσο η ίδια δεν μπόρεσε να κρύψει την χαρά της αφού,  στην σελίδα της στο facebook (16/3), έσπευσε να αναρτήσει φωτογραφία της από την εκδήλωση και να διαβεβαιώσει ότι «τα φροντιστήρια αποτελούν παράμετρο της ελληνικής  εκπαίδευσης και ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις τμήμα του κορμού της Ελληνικής Οικονομίας, που πληρώνει φόρους, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και απασχόληση».

Στην μεταμεσονύκτια εκπομπή του δημοσιογράφου Αιμίλιου Λιάτσου, στο τηλεοπτικό κανάλι Kontra (30/04), χωρίς να ρωτηθεί, στράφηκε κατά των ρυθμίσεων που φέρνει το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας. Ρυθμίσεων που εν μέρει περιορίζουν την ανεξέλεγκτη λειτουργία των κέντρων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, που καθορίζουν την κατοχύρωση πλήρους ωραρίου για τους καθηγητές, που προασπίζουν τις εκπαιδευτικές αργίες και αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μαύρης εργασίας. Στην εκπομπή δήλωσε (δες Εδώ μετά το 25 λεπτό του βίντεο):  «Εμείς είμαστε φιλελεύθερο κόμμα. Σήμερα πήγαμε με την Ομοσπονδία Φροντιστών στη ΝΔ να δούμε τον κ. Φορτσάκη και την κ. Βούλτεψη που είναι οι αρμόδιοι στο εθνικό κοινοβούλιο γιατί ο νέος νόμος του κ. Μπαλτά θέλει να βάλει τους ανθρώπους που κάνουν φροντιστήρια να λειτουργούν με βάση το ωράριο των δημοσίων σχολείων, θέλει να τους βάλει να κλείσουν 15 μέρες τα Χριστούγεννα και 15 μέρες το Πάσχα εννοώντας την γκρίζα οικονομία και τα ιδιαίτερα, ενώ αυτοί πληρώνουν φόρους, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και έχουν και 25.000 εργαζόμενους, εμείς με αυτούς είμαστε. Είμαστε με αυτούς που κάνουν ιδιωτική οικονομία, είμαστε με αυτούς που προσφέρουν θέσεις εργασίας, δεν είμαστε γενικώς και πρέπει να αυτοπροσδιοριστούμε ότι δεν είμαστε γενικώς…».

Να ενημερώσουμε την κ. Σπυράκη ότι η τελευταία φορά που η εργοδοτική ένωση της ΟΕΦΕ, την οποία με τόσο πάθος υπερασπίζεται, προσήλθε σε διαπραγμάτευση για σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), στις 26/07/2012, με το μνημόνιο αγκαλιά, κατέθεσε την πιο αντιδραστική πρόταση για σύμβαση δουλοπαροικίας, με μειώσεις που έφταναν στο 50% στο σύνολο των αποδοχών. 

Θυμίζουμε στην «φιλελεύθερη» εκπρόσωπο της εργοδοσίας ότι το πλήρες ωράριο των καθηγητών και οι παραπάνω αργίες καθοριζόταν για πολλές δεκαετίες στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις οποίες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ με τους εργοδότες κατάργησαν. Μάλιστα στο νέο Σχέδιο Νόμου προτείνεται αύξηση 3 ωρών ανά εβδομάδα στα κέντρα ξένων γλωσσών, ενώ οι αργίες καθορίζονται από το 1983 με την υπουργική απόφαση Δ5/5500/1983 (ΦΕΚ τα Β’ 652/16.11.1983).

Στο Δελτίο Τύπου (30/4) που εξέδωσαν οι επιχειρηματίες της ΟΕΦΕ αναφέρουν ότι «η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίθηκε θετικά στις θέσεις των φροντιστών», ενώ «για το θέμα των voucher υπήρξε θετική ανταπόκριση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας». Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι παλεύουν για την κατάργηση της αθλιότητας της δωρεάν για τους εργοδότες εργασίας των voucher. Ιδιαίτερα στην ιδιωτική εκπαίδευση η δωρεάν προσφορά εργασίας από τους επιδοτούμενους θεμελιώνει καθεστώς μόνιμης λεηλασίας όλων των εργαζομένων και οδηγεί σε απολύσεις. Επιχειρηματίες προσλαμβάνουν νέους εκπαιδευτικούς, χωρίς ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα, δήθεν ως διοικητικό προσωπικό, ενώ παρανόμως τους χρησιμοποιούν ως εκπαιδευτικό προσωπικό.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μαρία Σπυράκη σε παλαιότερη τηλεοπτική εκπομπή (δες Εδώ στο βίντεο μετά το 33΄και 15΄΄) μας είχε διαβεβαιώσει ότι μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 κατέφθαναν καθημερινά στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας αεροπλάνα από την Ιταλία γεμάτα με χρήματα που διοχετευόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος και από εκεί στις εμπορικές τράπεζες  και πρόσθεσε «Η συνείδησή μου, ως πολίτης, ως Ελληνίδα, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω. Το πήρα στο μαξιλάρι μου, κύριε Χατζηνικολάου» και συνέχισε: «Η χώρα τότε καιγόταν και εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω. Πίστευα ότι αυτό ήταν το εθνικό μου καθήκον». Ενώ στην συνέντευξη με τον Αιμίλιο Λιάτσο, η ευρωβουλευτής σε ερώτηση τηλεθεάτριας για το γεγονός ότι «μπορεί να μην είναι από τζάκι πολιτικό, αλλά είχε από πίσω τον κ. Μπόμπολα», απαντάει: «είμαι πολιτικός, ήμουν δημοσιογράφος, και οι σχέσεις των ανθρώπων έτσι είναι, και θέλω να μου πείτε ποιοι από το πολιτικό σύστημα δεν συνδιαλέγονται με τους επιχειρηματίες στους οποίους εργάζονταν; Θέλω να μου το πείτε αυτό…».

Πρέπει να επισημάνουμε και μια ιδιαίτερη ευαισθησία της Μαρίας Σπυράκη σε ότι αφορά την γκρίζα οικονομία και την φοροδιαφυγή των ιδιαιτέρων μαθημάτων που επανειλημμένα χρησιμοποιεί για να υπεραμυνθεί των συμφερόντων των εργοδοτών της ΟΕΦΕ, ενώ σιωπούσε για τη φοροδιαφυγή του εργοδότης της στο mega Λεωνίδα Μπόμπολα που κατέληξε τελικά να αναγκαστεί να πληρώσει 1,86 εκατ. ευρώ. Μήπως προτιμά να το πάρει και αυτό στο μαξιλάρι της;

Αυτό μάλλον εννοεί όταν λέει: «…εμείς με αυτούς είμαστε. Είμαστε με αυτούς που κάνουν ιδιωτική οικονομία… δεν είμαστε γενικώς και πρέπει να αυτοπροσδιοριστούμε ότι δεν είμαστε γενικώς». Όσο για τα υπόλοιπα, καλό είναι, σύμφωνα με τη Μαρία Σπυράκη, να τα παίρνει κανείς στο μαξιλάρι του.

Το πολιτικό-επιχειρηματικό λόμπι της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της «συνδιαλλαγής» που λεηλάτησε και λεηλατεί τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους εκατοντάδες χιλιάδες σπουδαστές στην ιδιωτική εκπαίδευση, ανθίσταται απροκάλυπτα σε κάθε πρωτοβουλία που στο ελάχιστο ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και περιορίζει την εργοδοτική ασυδοσία. Θέλουν τους καθηγητές υποαπασχολούμενους χωρίς πλήρες ωράριο εργασίας, με ωρομίσθιο 3-5 ευρώ, να μην πληρώνουν υπερωρίες, και να καταλάβουν ανάλογες μηδαμινές εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Θέλουν να απολύουν όποτε θέλουν και να εξασφαλίζουν τρόπους φοροαποφυγής. Τέλος, λυσσομανούν εναντίον κάθε πρότασης που καταπολεμά την μαύρη εργασία και υπερασπίζει το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο.

Αθήνα, 4/05/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου