Χρήσιμα

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ 8,9,14,15/2013: ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ 
ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ 

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Ενωτική Πρωτοβουλία σας καλεί να οργανωθείτε στο Σύλλογο Εργαζομένων Νομού Αττικής «ο Βύρων» που παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και να ψηφίσετε στις εκλογές που οργανώνει το Σωματείο μας στις 8-9 και 14-15 Δεκεμβρίου 2013 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης του κεφαλαίου είναι δραματική. Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όλο το εργατικό δίκαιο έχουν κατεδαφιστεί. Το ντόπιο κεφάλαιο με τη στήριξη της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για να ξεπεράσει την κρίση του εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, αμφισβητώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Με την επιβολή της πολιτικής του μέσω των μνημονίων και της προπαγάνδας κράτους και ΜΜΕ θέλει να τρομοκρατήσει το λαό και να καθιερώσει  στη συνείδηση του κόσμου τη λογική της υποταγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολύμορφοι λαϊκοί αγώνες του λαού τα τελευταία χρόνια αναμετρήθηκαν με την κρατική καταστολή και προπαγάνδα, εξαναγκάζοντας πολλές φορές το σύστημα σε αναπροσαρμογές και μεταλλάξεις μέσω της εναλλαγής κυβερνητικών σχημάτων. Το σύστημα γνωρίζει ότι είναι ευάλωτο και τρέμει την κοινωνική έκρηξη και ανατροπή. Γι’ αυτό προωθεί τη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής με την ένταση της καταστολής,  την θεωρία των δύο άκρων, την καταπάτηση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη διακυβέρνηση μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Η ίδια η άνοδος της  ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι γέννημα-θρέμμα του συστήματος και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών καθώς πατάει πάνω στην κυβερνητική ακροδεξιά ρατσιστική προπαγάνδα ενάντια στους μετανάστες, για να πειστεί ο κόσμος ότι αυτοί είναι ο εχθρός και όχι το κεφάλαιο ως κοινωνική ιεραρχική σχέση.

Το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε κρίσιμη ιστορική καμπή. Δεν έχει να αντιπαλέψει μόνο τη συντονισμένη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου αλλά και όλους εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την έλλειψη δημοκρατίας στα συνδικάτα,  την απομαζικοποίησή τους, την ένταξη σε λογικές «σωτήρων» της εργατικής τάξης. Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την γραφειοκρατικοποίηση των συνδικάτων και την ηγεμόνευσή τους από τις παρατάξεις του κρατικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού που κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Μέσα στην γενικότερη κρίση του κεφαλαίου και της συγκρότησης νέων γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών αναχωμάτων εμφανίζονται διασπασμένες ομάδες του κυβερνητικού συνδικαλισμού της χρεοκοπημένης ΠΑΣΚΕ που προσπαθούν να αναβαπτιστούν, στην «αντιμνημονιακή» κολυμπήθρα, ως φορείς ενός δήθεν μαχητικού συνδικαλισμού της συνδιαλλαγής με τα υπουργεία και της προδοσίας των απεργιών.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η διέξοδος για τους εργαζόμενους δεν βρίσκεται στην επιλογή μεταξύ ντόπιων και ξένων εκμεταλλευτών, αλλά στην ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας, στους συλλογικούς αγώνες, στην αλληλεγγύη σε όσους κατατρύχονται από την εξαθλίωση, την καταστολή και το ρατσισμό. Πρέπει να είμαστε μαζί με τον κόσμο έξω στους δρόμους, μέσα στους χώρους εργασίας, στους αγώνες για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας. Πρέπει να απαντήσουμε  οργανωμένα και με ταξικό κριτήριο, και να αποτινάξουμε από πάνω μας την ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Μόνο η δική μας δράση από τα κάτω μπορεί να οδηγήσει σε νίκες. Κανείς δεν θα παλέψει για εμάς χωρίς εμάς. Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας!

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αν τα μνημόνια των τελευταίων χρόνων σηματοδότησαν μία επίθεση σε ολόκληρη την εργατική τάξη, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την απελευθέρωση των απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ) έχουν αποτελέσει εδώ και δέκα χρόνια προνομιακό πεδίο αντεργατικής πολιτικής, καθιστώντας τους εργαζόμενους καθηγητές πειραματόζωα. Οι μεθοδεύσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso, που το 2004 έστησαν με αρωγούς γνωστούς μεγαλοδικηγόρους το κίτρινο «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ν. Αττικής» έχει οδηγήσει τον κλάδο στον πάτο. Έχοντας υφαρπάξει από το ιστορικό σωματείο μας, το Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρων», το δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ, οι εργοδότες του Europalso εδώ και πολλά χρόνια υπογράφουν με τον εαυτό τους, δηλαδή το ψευδοσωματείο που έστησαν με συγγενικά τους πρόσωπα, παρασυμβάσεις για την Αττική με μισθούς πείνας έναντι των ήδη χαμηλών αποδοχών που προβλέπουν οι  πανελλαδικές συμβάσεις εργασίας και οι σχετικές Διαιτητικές Αποφάσεις. Αισχρό αποκορύφωμα αποτέλεσε η υπογραφή στις 6/9/2012, και στις 6/9/2013, της ΣΣΕ-έκτρωμα, ωρομισθίου 3,52 ευρώ μεικτά (2,98 καθαρά), η οποία καθορίζει ποσοστό μείωσης των αποδοχών των καθηγητών έως 90%!

Μαζί με τη συνολική κυβερνητική αντεργατική πολιτική, οι εργοδότες  χρησιμοποιούν κάθε μηχανισμό για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Στις προηγούμενες εκλογές του «Βύρωνα», οι εργοδότες «φύτεψαν» δικά τους άτομα στο σωματείο. Η συνέχεια ήταν ένας καταιγισμός προσφυγών κατά του Σωματείου με σκοπό να ακυρωθούν οι εκλογές του και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για υπογραφή ΣΣΕ. Η «δικαιολογία» των εργοδοτών ήταν ότι ο «Βύρωνας» δεν μπορεί να έχει την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου λόγω του ότι είναι σωματείο κλαδικό σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση και έχει ως μέλη λιγότερους εργαζόμενους ΚΞΓ που συμμετέχουν στις εκλογές από το ψευδοσωματείο τους. Η απόφαση του Πρωτοδικείου, που δημοσιεύτηκε στις 14/9/2012, και δεν προσβάλλεται δικαστικά, έκανε με εγκληματικό τρόπο δεκτά τα αισχρά αιτήματα των αφεντικών και του «κίτρινου» σωματείου τους και διευκολύνει την παρέμβαση των εργοδοτών στις εσωτερικές διαδικασίες εργατικών σωματείων και τη δημιουργία  «κίτρινων» σωματείων και σε άλλους χώρους δουλειάς. Οι εργοδότες καλούν σε κάθε παρέμβαση του Σωματείου αστυνομία, ακόμα και μπράβους, νομίζοντας ότι θα μας αποτρέψουν από το να τους καταγγέλλουμε ανοιχτά. Το ίδιο το ψευδοσωματείο μεταχειρίζεται πρακτικές εκβιασμού απέναντι σε εργαζόμενους, έχει χρησιμοποιήσει μπράβους στις εκλογές-«μαϊμού» που έχει κάνει. Και όμως,  κρατικοί θεσμοί και επιθεωρήσεις εργασίας, συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος των εργαζομένων!

Όλα αυτά έχουν καταστήσει τα ΚΞΓ χώρους απέραντης εργοδοτικής ασυδοσίας. Τα κατώτερα της ΕΓΣΣΕ μετατρέπονται σε καθολικά και με την μερική απασχόληση που επικρατεί στο κλάδο, δεν φτάνουν για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, και ακυρώνουν την προοπτική λήψης του επιδόματος ανεργίας. Το καθεστώς της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο διευρύνεται, ατομικές συμβάσεις κάθε είδους έχουν αρχίσει να αποτελούν τον κανόνα, δεδουλευμένα και δώρα δεν καταβάλλονται. Καταργούνται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως επιδόματα γάμου και προϋπηρεσίας, ενώ αυξάνονται συνεχώς η υποαπασχόληση και η ανεργία. Οι εργοδότες κάνουν χρήση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ μέσω ΕΣΠΑ προσλαμβάνοντας για 5 μήνες ανέργους χωρίς δικαιώματα, βάζοντας ζεστό χρήμα στην τσέπη τους. Χρησιμοποιούν τακτική «διαίρει και βασίλευε» και ένταξης των καθηγητών σε διαφορετικές ταχύτητες. Θέλουν να μας βάλουν να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας και της εξαθλίωσης!

Η ύπαρξη του στημένου σωματείου και του παραδείγματος της εξευτελιστικής ΣΣΕ των 3,52 συμπιέζει προς τα κάτω τις αποδοχές των εργαζομένων σε όλο τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης προωθούνται παράλληλες διαδικασίες με την καταγγελία της ΣΣΕ από την ΟΕΦΕ και τη μείωση των αποδοχών σε πάνω από 40% μαζί με τη λεηλασία καθιερωμένων επιδομάτων. Σε ολόκληρο τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παράλληλα με την άρνηση πληρωμής αποδοχών σε εργαζομένους και το κλείσιμο φροντιστηρίων, τα αφεντικά έχουν εξαπολύσει πογκρόμ τρομοκρατικών και εκδικητικών απολύσεων όσων διεκδικούν τα δικαιώματα τους.  Στα ιδιωτικά σχολεία η υπαγωγή  της εργασίας στο ενιαίο μισθολόγιο έχει ήδη επιφέρεις τεράστιες μειώσεις αποδοχών, ενώ η πρόσφατη υπουργική απόφαση μεταφέρει την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς όρια μισθολογική συντριβή των εργαζομένων, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση της προϋπηρεσίας και των αποζημιώσεων.

Οι ευθύνες της ομοσπονδίας και της κυβερνητικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι τεράστιες.  Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της ΟΙΕΛΕ διέγραψε το Σωματείο μας από μέλος της, εκμεταλλευόμενη την μετατροπή του Σωματείου από ομοιοεπαγγελματικό στα ΚΞΓ σε κλαδικό σωματείο στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ευθύνη της μοναδική τότε παράταξης, της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ. Η δραματική υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών, η ληστρική μείωση των αποδοχών και ο εδώ και σχεδόν 6-7 χρόνια δικαστικός διασυρμός του σωματείου μας δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την αδράνεια της ΟΙΕΛΕ. Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της Ομοσπονδίας έδρασε ενάντια στους συνδικαλιστικούς του αγώνες. Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, δεν  ανέλαβε ποτέ καμιά πρωτοβουλία και δεν συντόνισε κανέναν αγώνα προκειμένου  να αντιμετωπιστεί ο κίτρινος συνδικαλισμός στον κλάδο μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε κεντρικό καθήκον του σωματείου και του κλάδου, παράλληλα με την οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, τη διάλυση με κάθε τρόπο του στημένου σωματείου για να σταματήσουμε τον χωρίς τελειωμό κατήφορο των αποδοχών και της αξιοπρέπειάς μας. Για να μπορέσουμε να υπογράψουμε ΣΣΕ που να ικανοποιεί σε ένα βαθμό τις σύγχρονες ανάγκες μας πρέπει το σωματείο να μαζικοποιηθεί και να αποκτήσει σταθερούς δεσμούς στους χώρους εργασίας ώστε να γίνει ένας δημοκρατικός χώρος εργατικής αλληλεγγύης για όλους τους εργαζόμενους.

Υπακούοντας στην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων, και με δεδομένη την αδυναμία της ΑΣΚ (ΠΑΜΕ), μοναδικής μέχρι το 2009 παράταξης του Σωματείου, να ανταποκριθεί άμεσα και δυναμικά στις ανάγκες του κλάδου, δημιουργήθηκε η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ καθηγητών ξένων γλωσσών με στόχο την ανασυγκρότηση του συλλόγου, τον εκδημοκρατισμό του και την ενίσχυσή του με συναδέλφους χωρίς κομματικό πρόσημο. Από το 2009 μέχρι και σήμερα η συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις και το ΔΣ και η δράση μας υπήρξε πολύπλευρη. Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των συναδέλφων καθηγητών σε Interlingua-ΑΧΟΝ και σε όλες τις απολύσεις και διεκδικήσεις συναδέλφων της ιδιωτικής εκπαίδευσης και του εργατικού κινήματος. Συμμετείχαμε στις κλαδικές και πανεργατικές απεργίες, στους δικαστικούς αγώνες του Σωματείου μας και στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στις έδρες των εργοδοτών και στις διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ Πραγματοποιήσαμε δεκάδες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και εκδηλώσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον των συναδέλφων, σε μία προσπάθεια επικοινωνίας και ενημέρωσης των συναδέλφων – παρεμβάσεις στις οποίες συγκρουστήκαμε με εκπροσώπους εργοδοτών που έχουν στήσει το εργοδοτικό σωματείο και την αστυνομία, ενώ διοργανώσαμε εκδηλώσεις για τα προβλήματα του κλάδου. Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε με κάθε τρόπο τους συναδέλφους για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, με αναρτήσεις στο blog μας enotikiprotovouliavyronas.blogspot και αρθρογραφώντας σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Η συμμετοχή μας σκοπό έχει σκοπό την ακηδεμόνευτη, οργανωμένη από τα κάτω δράση για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, τον εκδημοκρατισμό του συνδικάτου και την συσπείρωση και ενότητα του συλλόγου, αν και πολλές φορές βρήκε αντίπαλο την πλειοψηφούσα παράταξη του συλλόγου. Η ΑΣΚ-ΠΑΜΕέχει πάγια ακολουθήσει αντιδημοκρατικές μεθόδους τακτικής αποκλεισμού όσων δεν έχουν την ίδια κομματική-πολιτική ένταξη με τα μέλη της και αποφασίζει-δρα μόνη της στο όνομα του συλλόγου. Προσπαθεί να μας ταυτίσει με διάφορους πολιτικούς χώρους και κόμματα και να μας χρεώσει πολιτικές θέσεις και αιτήματα που ποτέ δεν υιοθετήσαμε σαν συλλογικότητα και έχει εκτοξεύσει εναντίον μας βαρείς χαρακτηρισμούς επειδή δεν συμφωνούμε μαζί τους και ασκούμε κριτική. Έχει αποδείξει ιστορικά την αδράνεια της απέναντι στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών και φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση των εργαζομένων του κλάδου.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Για να επιτύχουμε όρους εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, πρέπει η στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρων» να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Όλοι οι εργαζόμενοι να σπάσουμε τον φόβο των εργοδοτών και να πλαισιώσουμε το Σωματείο μας ώστε να αποκτήσει ρίζες σε κάθε χώρο δουλειάς.

Παλεύουμε για μία οργάνωση συναδέλφων που θα ξεπερνάει οργανωτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς και δεν θα αγκυλώνεται σε προαπαιτούμενα δράσης, όπως την a priori συμφωνία πάνω σε μάξιμουμ πολιτικά προγράμματα-κομματικές γραμμές που δεν απαντάνε στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων για αντίσταση και απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων.

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι,
Φυσικά δεν αρκεί απλά μία ψήφος στις εκλογές. Είναι καθήκον όλων να κάνουν το βήμα και να έρθουν στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου ώστε να καταθέσουν τη δική τους εμπειρία από το χώρο δουλειάς, για να οργανώσουμε τον αγώνα για αξιοπρεπή δουλειά. Κανένα δικαίωμα δεν κατακτήθηκε ποτέ από την ανάθεση του προβλήματος στους επαγγελματίες αγωνιστές, αλλά από τη μαζική οργανωμένη ταξική πάλη του εργατικού κινήματος Μόνο με την συμμετοχή της μεγάλης βάσης των εργαζομένων μπορούν τα σωματεία να αγωνιστούν από καλύτερη θέση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν δύναμη στη φωνή τους, να γίνουν μέλη του σωματείου μας, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρων». Παλέψτε μαζί μας για την υπογραφή σύμβασης που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. Στηρίζοντας την Ενωτική Πρωτοβουλία στις εκλογές στις 8, 9 και 14, 15 Δεκεμβρίου, δυναμώνουμε το Σωματείο, που αποτελεί ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας για όλους μας. Απαντάμε στην εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή των απολύσεων με όπλο την εργατική αλληλεγγύη και την συλλογικότητα.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:
  • Για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας
  • Για τη διάλυση του ψευδοσωματείου που έστησε το Europalso και κατάργηση της ΣΣΕ-ντροπής που ακυρώνει όλα τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων
  • Για πλήρη ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις επιδότηση ανεργίας
  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο σχολείο και κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας
  • Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και για όλους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΓΩΝΑΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

ΕΚΛΟΓΕΣ στα γραφεία του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 2ος όροφος Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β, Αθήνα. Τηλ. 210-8218982


ΚΥΡΙΑΚΗ 8/12 11:00-19:00, ΔΕΥΤΕΡΑ 9/12 11:00-17:00, ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12 11:00-19:00, ΚΥΡΙΑΚΗ 15/1211:00-19:00.

* Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Εκλογική Διακήρυξη της  ΑΣΚ-ΠΑΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου