Χρήσιμα

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

1/12: ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΣ

Η Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών,  πέρα από τις λογικές που προωθούν την περιχαράκωση, τον σεχταρισμό, την διάσπαση και την γραφειοκρατικοποίηση, για μια ακόμα φορά, στην προσπάθειά της να συμβάλει αποφασιστικά στην ενότητα και συσπείρωση των εργαζομένων της μεγάλης βάσης του κλάδου,  όρος αναγκαίος για την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων μας, μοίρασε στα μέλη της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. του  Συλλόγου μας το παρακάτω κείμενο και ανέλυσε τις θέσεις και τις προτάσεις της.  
Τις εργασίες της ΓΣ κατεύθυνε το μονοπαραταξιακό προεδρείο το οποίο προτάθηκε από την πλειοψηφία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ, με πρόεδρο και δύο μέλη... Όπως αναμενόταν η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του απολογισμού της που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΔΣ...  Η Ενωτική Πρωτοβουλία δήλωσε παρών και δεν έλαβε θέση αφού «ο απολογισμός της αυτοκριτικής» που υποβλήθηκε και έπρεπε να παρουσιάσει η γενική Γραμματέας του ΔΣ δεν ήταν του σωματείου αλλά της πλειοψηφίας. Αντίθετα, ο οικονομικός απολογισμός που παρουσίασε η ταμίας του σωματείου εγκρίθηκε ομόφωνα. 
Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΣΚ, παρ' όλο που ομολογουμένως προσπάθησαν πάρα πολύ, τελικά δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους συνήθεις απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του τύπου «οπορτουνιστές», «απεργοσπάστες», «υπονομευτές της ενότητας των εργαζομένων» κ.λπ. Η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ, αδυνατώντας να κατανοήσει ότι πέρα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ υπάρχουν και ακηδεμόνευτα συνδικαλιστικά σχήματα βάσης των εργαζομένων, «τραβάει ζόρι» για να ταυτίσει την ΕνΠρω με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, τους "θανάσιμους αντιπάλους" της, προκειμένου να έχει να λέει… Η λογική «όποιος δεν είναι μαζί μου είναι με τον εχθρό» πρέπει να τελειώνει μέσα στα εργατικά δημοκρατικά συνδικάτα που έχουν ταξικό προσανατολισμό. Δυστυχώς όποιος εκφράζει ανοικτά διαφορετική άποψη θεωρείτε από την ΑΣΚ-ΠΑΜΕ  ότι διακατέχεται από «αντι-ΠΑΜΕ μίσος», ότι «πρέπει να τον παραμερίσουν και να τραβήξουν μπροστά» (με ποιο τρόπο άραγε θα τον παραμερίσουν;), - Εδώ όλοι οι συνάδελφοι μπορούν να διαβάσουν την  εκλογική διακήρυξη της ΑΣΚ ΠΑΜΕ - να τον «ξεφορτώσουν ως «βαρίδιο» δεδομένου ότι είναι «ταξικός προδότης», «αντικομμουνιστής» και άλλους χαρακτηρισμούς… που δεν έχουν φυσικά σχέση με την εργατική αλληλεγγύη και την εργατική δημοκρατία, αλλά μάλλον με μια θρησκόληπτη οπτική που διαχωρίζει εργαζόμενους και ανέργους σε «άπιστους» οι οποίοι ταυτίζονται με το κεφάλαιο και σε «πιστούς» της πολιτικής ορθοδοξίας…
Η  Ενωτική Πρωτοβουλία, πέρα από τα ζητήματα του κλάδου που ανέδειξε, κατέθεσε ψήφισμα αλληλεγγύης στον Θανάση Κούρκουλα, στέλεχος της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και αγωνιστή του αντιφασιστικού camp του αντιρατσιστικού κινήματος, που, στις 16 Δεκεμβρίου 2013 δικάζεται στο 4ο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μετά από προκλητικά συκοφαντική μήνυση ακροδεξιού που τον κατηγορεί πως τάχα «καθοδηγούσε ομάδα ροπαλοφόρων» που του επιτέθηκε το 2009. Το ψήφισμα, με ορισμένες τροπολογίες που πρότεινε η ΑΣΚ, έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το σώμα. 

Τέλος, εξελέγη Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την  διεξαγωγή των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του σωματείου 8,9 και 14,15 Δεκέμβρη και στις οποίες καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να συμμετάσχουν. Οι εργαζόμενοι όλοι μαζί πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Χωρίς την συμμετοχή της μεγάλης βάσης των εργαζομένων τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.  
-------------------------------
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ» Αθήνα 01/12/2013

ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ - ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ - ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες εκλογές του συλλόγου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «ο Βύρωνας» (12/2011) μέχρι την σημερινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση το κοινωνικό-πολιτικό τοπίο έχει περαιτέρω επιδεινωθεί.

Καθώς η καπιταλιστική κρίση οξύνεται και βαθαίνει, ο καταιγισμός των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει τελειωμό. Οι καπιταλιστές φορτώνουν την κρίση του δικού τους συστήματος στις πλάτες μας, κοινωνικοποιώντας τη ζημιά, ιδιοποιούμενοι όμως τα κέρδη. Τα μνημόνια αποτελούν την απάντηση των καπιταλιστών στην κρίση τους. Η ντόπια αστική τάξη αδυνατώντας  να ξεπεράσει  την οικονομική κρίση, στηρίζεται   από το ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές κεφάλαιο. Φυσικά η στήριξη δίνεται με την παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας της  χώρας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (φυσικού, ορυκτού, επιχειρήσεων κ.ά.,) τη δημιουργία ζωνών ελεύθερης εκμετάλλευσης κ.λπ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνεχίζει να παίρνει μέτρα που οδηγούν την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό στην ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση. Οι άνεργοι με τους υποαπασχολούμενους έφτασαν στα δύο εκατομμύρια, οι μισθοί τα μεροκάματα και οι συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για την αγορά των βασικών ειδών, η απλήρωτη εργασία, για όσους δουλεύουν, έγινε καθεστώς.

Η κοινωνική χρεοκοπία προχωράει με τα αβάσταχτα χαράτσια που συνεχίζονται και τα κύματα διαθεσιμότητας στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης που απαιτούν οι δανειστές της χώρας. Ολόκληρο το εργατικό δίκαιο και οι  κατακτήσεις του εργατικού κινήματος ξηλώθηκαν.    Υπονομεύεται  το   ίδιο    το  δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, προωθούνται τα «κίτρινα» σωματεία και οι  επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών συμβάσεων.  Χτυπιέται ανελέητα ο δημόσιος χαρακτήρας υγείας- παιδείας, τα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν και χιλιάδες εκπαιδευτικοί απολύονται,  αφήνοντας ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού κεφαλαίου στους αντίστοιχους κλάδους.

Ταυτόχρονα προωθείται η δημιουργία φασιστικού ρεύματος στην κοινωνία, η επικράτηση ακροδεξιάς ατζέντας και ο εκφασισμός της κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Η κλιμάκωση της βίας της Χρυσής Αυγής με αποκορύφωμα την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι είναι αποτέλεσμα της κάλυψης και της ατιμωρησίας που της παρέχει το ίδιο το κράτος και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, οι οποίες όχι μόνο  επέτρεψαν να εκκολαφθεί το ναζιστικό έκτρωμα αλλά δεν δίστασαν να φλερτάρουν και με την προοπτική συγκυβέρνησης.  Ας μην έχουμε αυταπάτες από την φαινομενική αποσάρθρωση της Χρυσής Αυγής από το αστικό κράτος: ένας είναι ο σκοπός του φασισμού, η συντριβή του κύματος απολυμένων, ανέργων, εξαθλιωμένων που γεννούν οι πολιτικές των μνημονίων.                                         
  
Η ένταση της καταστολής έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα για μια αστική δημοκρατία, αντανακλώντας την κρίση που διαχέεται στο πολιτικό σύστημα. Οι βασανισμοί Ελλήνων και μεταναστών από την ελληνική αστυνομία, η δυστοπία των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, η πρωτοφανής επίθεση ενάντια σε ολόκληρα χωριά στην Χαλκιδική για χάρη της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, η βάναυση επίθεση κατά των διαδηλωτών με αλόγιστη χρήση χημικών και βίας που πλέον έχει καταντήσει κοινοτοπία  είναι μερικά μόνο παραδείγματα της ενδυνάμωσης της καταστολής και της τρομοκρατίας στην προσπάθεια της αστικής εξουσίας να στεγανοποιηθεί απέναντι στο λαό. Το αποκορύφωμα σε αυτή την αποχαλίνωση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας είναι το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο συνιστά έγκλημα καταρχήν απέναντι στους εργαζόμενους που πετιούνται στον δρόμο μετά από μήνες απλήρωτης εργασίας και εξουθενωτικού αγώνα χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν ούτε καν αποζημίωση. Ωστόσο το αυθαίρετο κλείσιμο της ΕΡΤ είναι επίσης πρωτοφανές πλήγμα ενάντια στο δικαίωμα για αντικειμενική ενημέρωση και την δημοκρατία.
 
Μέσα στο γενικότερο αυτό ζοφερό κλίμα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ» βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια σε κρίσιμη καμπή. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην ανηλεή καταστρατήγηση των νομικών θέσφατων και την κατάργηση των δικαιωμάτων ων εργαζομένων στην εκπαίδευση της οποίας είμαστε μάρτυρες τον τελευταίο καιρό αλλά ούτε και μόνο στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντια στην εκπαίδευση σε όλους τους τομείς από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Ο βασικότερος λόγος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο σύλλογος βρίσκεται στην επί σειρά ετών συρρίκνωσή του από πανελλήνιο σε αττικό, στην λογική της απομόνωσης και της περιχαράκωσης, στην έλλειψη εξωστρεφούς δράσης, στην διοίκησή του από ανάξιες ηγεσίες, στην αδυναμία συσπείρωσης των εργαζόμενων, την αδυναμία αντίδρασης απέναντι στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, στην εγκατάλειψη εν ολίγοις την οποία ήρθε να επισφραγίσει πριν από λίγα χρόνια η ίδρυση του εργοδοτικού σωματείου .

Το 2004 οι εργοδότες του Πανελλήνιου  Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, γνωστού ως Europalso έχοντας εξασφαλίσει ΠΑΣΟΚική νομική υποστήριξη από τον επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στον ΔΣΑ, καθώς και την πολιτική στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έστησαν ένα σωματείο-μαϊμού ονόματι «Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής», αποτελούμενο από συγγενείς ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών και άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Ο στόχος αυτής της μεθόδευσης ήταν να υπονομεύσουν το ιστορικό πρωτοβάθμιο σωματείο των εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών «ο Βύρων» και φυσικά να συμπιέσουν το λεγόμενο εργασιακό κόστος. Οι εργοδότες συντονισμένα   μεθόδευσαν την υφαρπαγή της "αντιπροσωπευτικότητας" του κλάδου από το «Βύρωνα» και την παράδοσή της στο ψευδοσωματείο επιβάλλοντας έτσι το μεγάλο πλιάτσικο που ακολούθησε και είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των αποδοχών έως και 90% έναντι της  διαιτητικής απόφασης 5/2011 και την υπογραφή ψευδοσυμβάσεων που ορίζουν το ωρομίσθιο για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα 3,52 μικτά έως και το 2015.

Τις προηγούμενες εκλογές ακολούθησε καταιγισμός προσφυγών και αγωγών κατά του σωματείου από το Europalso, το ψευδοσωματείο και τους 5 «φυτευτούς» από την εργοδοσία στις εκλογές με σκοπό να ακυρώσουν τις εκλογές του σωματείου μας και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για υπογραφή ΣΣΕ από τον "Βύρωνα" με δεδομένη την αριθμητική υπεροχή του έναντι του ψευδοσωματείου. Η «δικαιολογία» των εργοδοτών ήταν ότι ο «Βύρωνας» δεν μπορεί να έχει την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου στα κξγ λόγω του ότι είναι σωματείο κλαδικό σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση και έχει ως μέλη λιγότερους εργαζόμενους  σε κξγ από το ψευδοσωματείο τους. Η απόφαση 4/2012 της πρωτοβάθμιας τριμελούς επιτροπής του άρθρου 15 Ν. 1264/82 του Πρωτοδικείου, που βγήκε στις 27/6/12 και δημοσιεύτηκε στις 14/9/2012, και η οποία δεν προσβάλλεται δικαστικά, έκανε με εγκληματικό τρόπο δεκτά τα αισχρά αιτήματα των αφεντικών και του «κίτρινου» σωματείου τους και ανοίγει τον δρόμο στους εργοδότες να έχουν λόγο στις εσωτερικές διαδικασίες εργατικών σωματείων.

Η απόφαση της Επιτροπής του Πρωτοδικείου να αναγνωρίσει το σωματείο «μαϊμού» ως «αντιπροσωπευτικό σωματείο για την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον τομέα των κέντρων ξένων γλωσσών της περιφέρειας του τέως Νομού Αττικής» καθιστά  τον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης μία ζούγκλα ασυδοσίας και αυθαιρεσίας με σχεδόν μηδενικό μισθολογικό κόστος και λειτουργεί ως παράδειγμα για την εργοδοσία σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση. Εμείς, βέβαια, δεν εκπλησσόμαστε από την απόφαση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης στο πλευρό των εργοδοτικών ενώσεων.

Υπακούοντας στην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων, πριν από τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκε η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ καθηγητών ξένων γλωσσών με στόχο την ανασυγκρότηση του συλλόγου, τον εκδημοκρατισμό του και την ενίσχυσή του με συναδέλφους που εργάζονται πραγματικά στον χώρο της εκπαίδευσης και χωρίς κομματικό πρόσημο. Με καθαρούς στόχους δράσης και όραμα για την ενδυνάμωση του συλλόγου, με παρεμβάσεις ουσίας και με δεσμούς με όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Στη διάρκεια των τεσσάρων αυτών χρόνων, τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, με τις δυναμικές προτάσεις τους στις Γενικές Συνελεύσεις και στο ΔΣ συμμετείχαν στις δράσεις του συλλόγου, παρά την πλημμελή ενημέρωση από την κυρίαρχη παράταξη του ΔΣ η οποία μόνη της αποφάσιζε και δρούσε στο όνομα του συλλόγου. Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των συναδέλφων καθηγητών στην Interlingua και στην ΑΧΟΝ. Πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε επιμορφωτικά σεμινάρια μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό σε συναδέλφους - παρεμβάσεις στις οποίες συγκρουστήκαμε με εκπροσώπους εργοδοτών που έχουν στήσει το εργοδοτικό σωματείο. Συμμετείχαμε στις μεγάλες πανεργατικές απεργίες και στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, ήμαστε αλληλέγγυοι σε απολύσεις συναδέλφων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και στα ξενόγλωσσα και σε καλέσματα από άλλα σωματεία του κλάδου. διοργανώσαμε ημερίδες και εκδηλώσεις για τα προβλήματα του κλάδου. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η συμμετοχή μας  σκοπό είχε την ακηδεμόνευτη, οργανωμένη από τα κάτω δράση για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, τον εκδημοκρατισμό του συνδικάτου και την συσπείρωση και ενότητα του συλλόγου.

Ο Σύλλογος χρειάζεται να λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, να μαζικοποιηθεί και να συσπειρώσει τους πραγματικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, να μην αντιστρατεύεται με την δράση του άλλα σωματεία εργαζομένων και να μην δρα διασπαστικά αλλά αντίθετα να επιδιώκει με δική του πρωτοβουλία τον πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις συντονισμό όλων των σωματείων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και την ενότητα με σκοπό την πάταξη των εργοδοτικών σωματείων όπου αυτά λειτουργούν και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που είναι κοινά σε όλο τον κλάδο.

Οι ανάγκες των καιρών επιτάσσουν την Ενωτική δράση και την οργανωμένη αντίδραση απέναντι στα μνημόνια και στην αντεργατική επίθεση που ετοιμάζουν. Η παλιά λογική του συνδικαλισμού που στόχευε κυρίως στην συντεχνιακή διαφύλαξη των δικαιωμάτων κάποιας μερίδας εργαζόμενων δεν είναι πλέον αρκετή. Πρέπει να αντεπιτεθούμε συλλογικά, οργανωμένα, χωρίς εσωτερικούς τριγμούς. Για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος είναι απολύτως αναγκαία η συσπείρωση και η μαζικοποίηση των συνδικάτων, ο εκδημοκρατισμός της λειτουργίας τους και η απαγκίστρωσή τους από λογικές που προωθούν την περιχαράκωση, την διάσπαση και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Για να ανατραπεί η εκφυλιστική πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος χρειάζεται ο οριζόντιος συντονισμός σωματείων βάσης και η ενότητα των εργαζομένων στην βάση των προβλημάτων τους και όχι στην βάση της «ταξικής» ιδεολογικής τους ταυτότητας.

Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθούς ανάλογους των αναγκών μας, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση που σήμερα επιχειρούν να τα καταργήσουν ολοσχερώς. Στηρίζουμε αποφασιστικά κάθε συνάδελφο/συναδέλφισσα που διεκδικεί τα δικαιώματά του στους χώρους εργασίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν δύναμη στην φωνή τους, να γίνουν μέλη του σωματείου μας και να παλέψουν μαζί μας με αιχμή την υπογραφή σύμβασης που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και να ψηφίσουν στις εκλογές στις 8, 9 και 14, 15 Δεκεμβρίου. Η ενδυνάμωση των σωματείων είναι ζήτημα ζωής. Απαντάμε στην εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή των απολύσεων με όπλο την εργατική αλληλεγγύη και την συλλογικότητα. Για τους εργαζόμενους όλα τα παραπάνω κάνουν ακόμη πιο επιτακτικό το καθήκον της αλληλεγγύης και της συντονισμένης κοινής δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων και των αγωνιστών για την αντίσταση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ–ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ στις 8,9 και 14,15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου