Χρήσιμα

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

ΓΣ 28/4: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΠΡΩ

Η Ενωτική Πρωτοβουλία στη σημερινή Γενική Συνέλευση (28.4.2013) του Βύρωνα κατέθεσε για συζήτηση το παρακάτω αγωνιστικό πλαίσιο δράσης και δύο ψηφίσματα. Ένα για τα γεγονότα της Μανωλάδας που έγινε ομόφωνα δεκτό από το σώμα και ένα για το φίμωμα των τριών μέσων αντιπληροφόρησης, του athens.indymedia.org., του 98 ΦΜ και του ράδιο Ένταση το οποίο η πλειοψηφία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ, μετά από υπόδειξη της ηγεσίας της, καταψήφισε με την δικαιολογία ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται από την ασφάλεια και ότι προπαγάνδιζαν την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο του Οκτώβρη 2011 που είχε έναν νεκρό. 

Το Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ για ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο και θα συζητηθεί με τα άλλα σωματεία που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, προβλέπει ως διεκδίκηση ωρομίσθιο 13,64 ευρώ, 1.015,36 μισθό για τα κξγ  και 1.175,08 για τα φμε.   Όσο δηλαδή είχε υπογράψει ο ΣΕΦΚ για τα φμε για το πρώτο έτος (2010) της τριετούς του ΣΣΕ, η οποία είχε κηρυχτεί υποχρεωτική, και για την οποία αγωνίζεται σήμερα μέσα στην μνημονιακή βαρβαρότητα για την επαναφορά και την τήρησή της από όλους τους εργοδότες. Η διεκδίκηση για τους εργαζόμενους στην γραμματειακή υποστήριξη ξεκινάει από τα 751 ευρώ...

Δεδομένης της δια νόμου απαγόρευσης οποιασδήποτε αύξησης μισθού για όλους τους εργαζομένους της χώρας (μνημόνιο 1), η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ είχε καταγγείλει στις 7.7.2010 στον Ριζοσπάστη την σύμβαση του ΣΕΦΚ ως "σύμβαση πλήρως εναρμονισμένη με το μνημόνιο" και  ότι η πλειοψηφία του ΔΣ αποτελεί στήριγμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού αφού "με τις πράξεις του οι δυνάμεις αυτές βάζουν τον εαυτό τους απέναντι στους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους" και "γίνονται εχθροί" των εργαζομένων. 

Το πώς η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ  διολίσθησε σε μια "σύμβαση πλήρως εναρμονισμένη με το μνημόνιο" και τόσο πολύ έναντι της αφετηρίας των διεκδικήσεων του προηγούμενου σχεδίου της που είχε εγκριθεί από την ΓΣ του σωματείου μας (Γενάρης 2011) και προέβλεπε ωρομίσθιο 33,64 ευρώ για τους καθηγητές και μισθό 1.400 ευρώ για τους υπαλλήλους της γραμματειακής υποστήριξης είναι ..."άλλου παπά ευαγγέλιο".

Η ΓΣ αποφάσισε την συμμετοχή του σωματείου στην απεργία της 1ης Μάη.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να εγγραφούν στο σωματείο μας και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούμε και να επιβάλλουμε συμβάσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες.

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 


Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Η τρέχουσα περίοδος βρίσκει το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε μια παρατεταμένη φάση υποχώρησης και αδυναμίας πυροδότησης νέων αγωνιστικών ανεβασμάτων. Από τη μία, κράτος και κεφάλαιο έχουν εξαπολύσει μία λυσσασμένη τρομοκρατική επίθεση με το κατασταλτικό και νομικό χτύπημα των αγώνων πάνε να κάνουν ένα βήμα παραπέρα (απεργίες μετρό και ναυτεργατών, αγώνας κατοίκων Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού) και γενικά των συνδικαλιστών και αγωνιστών (συνδικαλιστές ΠΑΜΕ, καταδίκες συνδικαλιστών ΟΤΑ, «κλείσιμο» Athens Indymedia, εισβολές σε πανεπιστήμια, στέκια και αυτο-οργανωμένους χώρους, κτλ). Η ίδια η μεταφορά της Εργατικής Πρωτομαγιάς μία εβδομάδα μετά – καταντώντας την μεταφερόμενη χριστιανική γιορτή σαν του Άη Γιώργη – είναι επίσης κομμάτι της κατεύθυνσης της κατάργησης κάθε δικαιώματος. Γιατί μόνο σαν κοροϊδία εκλαμβάνουμε τη δικαιολoγία περί «τόνωσης της πασχαλιάτικης αγοράς». Αντίθετα, πρόκειται για ουσιαστική κατάργηση της Πρωτομαγιάς και όσων αυτή συμβολίζει, και για μια ακόμη φορά το κεφάλαιο και οι λακέδες του στοχοποιούν το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του, παρουσιάζοντάς το υπεύθυνο για την πτώση των κερδών και την κρίση, για να στρέψουν τον κόσμο εναντίον του, για να το αποδυναμώσουν και να το τσακίσουν.

Από την άλλη, οι κυρίαρχες καθεστωτικές πολιτικές προωθούν σε όλους τους τόνους παραμύθια για να καταναλώνει ο λαός, είτε με τη δήθεν επανεκκίνηση της ανάπτυξης της εθνικής καπιταλιστικής οικονομίας (για να πείσει ότι οι θυσίες και η εξαθλίωση του λαού έπιασαν τόπο, ώστε να μην έχουν οι εργαζόμενοι διεκδικήσεις), είτε με τον κάθε λογής κυβερνητισμό που σπέρνει αυταπάτες περί διαχείρισης του καπιταλισμού.

Ταυτόχρονα, οι αγώνες παραμένουν καθηλωμένοι λόγω της προσκόλλησης στην ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που λυμαίνεται ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες. Τώρα εμφανίζονται και οι αναβαπτισμένοι στην «αντιμνημονιακή» κολυμπήθρα για χρόνια νεκροθάφτες του κινήματος Φωτόπουλος-Κουρουτός-Κολλάς, ως παράγοντες ενός δήθεν μαχητικού-διεκδικητικού συνδικαλισμού που αλλάζει τους συσχετισμούς!

Προωθείται η ένταση της φασιστικοποίησης της κοινωνίας, τόσο με την εξώθηση των αγώνων στην παρανομία, όσο και με την εξαπόλυση των βοθρολυμάτων της Χρυσής Αυγής στα σχολεία και τις γειτονιές, ώστε να διασπαστούν οι ενωτικές ταξικές διεκδικήσεις και να συσκοτιστούν οι αιτίες της κρίσης, ρίχνοντας τις ευθύνες είτε στους «προδότες ξεπουλημένους πολιτικούς», είτε στους μετανάστες που βιώνουν τη μέγιστη εκμετάλλευση και τις βάναυσες δολοφονικές επιθέσεις φασιστών και αφεντικών στη Μανωλάδα και φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, προβλέπει 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και βάζει 25.000 σε κατάσταση διαθεσιμότητας εξαιτίας συγχωνεύσεων και κατάργησης δημόσιων υπηρεσιών, το "άνοιγμα επαγγελμάτων", την περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού και των συντάξεων, τη διατήρηση των χαρατσιών, νέους φόρους και κατασχέσεις, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την περαιτέρω μείωση κατά 10% του μισθού των εκπαιδευτικών με την αύξηση του ωραρίου εργασίας, την τρομοκράτηση των ανέργων και των εργαζομένων. Αντιδρούμε στην κοινωνική ερήμωση και στα νέα αυτά αντιλαϊκά μέτρα. Συμμετέχουμε στο σημερινό πανεργατικό συλλαλητήριο.

Στα καθ’ ημάς, οι αρνητικές εξελίξεις για το σωματείο σε σχέση με το ψευδοσωματείο και τις αγωγές οφείλουν να ξεπεραστούν στην πράξη με κινηματικούς όρους, δεδομένης της μάχης για τις συλλογικές συμβάσεις. Η νέα χρονιά αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη από τη φετινή. Η πίεση στην εργοδοσία για υπογραφή ΣΣΕ μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεχείς παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους, με την προπαγάνδιση ενός επεξεργασμένου σχεδίου δράσης και ΣΣΕ στους συναδέλφους, με στόχο το ρίζωμα του σωματείου στους χώρους δουλειάς. Η πάλη για τη ΣΣΕ πρέπει να μεταφερθεί πραγματικά μέσα στους χώρους δουλειάς, καθώς μόνο με την κήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιών μπορούν ουσιαστικά οι εργοδότες να υποχρεωθούν να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με καλούς όρους και να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της καταδικαστικής απόφασης του πρωτοδικείου, ασχέτως της χρήσης οποιονδήποτε νομικών διεξόδων μάς εξυπηρετούν. Πρέπει στις ΓΣ να συζητηθεί πού μπορούν να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και να γίνουν επιπλέον συσκέψεις για την καλύτερη οργάνωσή τους.

Εκτός από την ύπαρξη της εξευτελιστικής ψευδοσύμβασης των 3,52 ευρώ, και την επιβολή του ενιαίου μισθολογίου στα ιδιωτικά σχολεία, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Εκπαίδευση έχουν να αντιμετωπίσουν την ολοένα διογκούμενη ανεργία. Πολλά φροντιστήρια αναμένεται να κλείσουν ή να υπολειτουργούν, τόσο λόγω των νέων ρυθμίσεων για τις αδειοδοτήσεις που εισάγει το μνημόνιο 3 και της τροπολογίας που κατατίθεται σήμερα για τα φροντιστήρια στο πολυνομοσχέδιο, όσο και της έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των εργοδοτών που προσπαθούν μέσα στην κρίση να φάνε ο ένας τον άλλο, κάτι που εξυπηρετεί το ίδιο το κράτος με τη «χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας» μέσω ΕΣΠΑ. Έτσι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους συναδέλφους να βρουν δουλειά τη νέα σεζόν.

Το σωματείο μας οφείλει με κάθε τρόπο να στηρίξει τα μέλη του που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα ή πρόβλημα υγείας, με δημιουργία σταθερού ταμείου αλληλεγγύης και οργάνωση εκδηλώσεων για την οικονομική ενίσχυσή του. Το σωματείο μας να μετατραπεί σε καθημερινή κοινότητα αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης και κανένας συνάδελφος-συναγωνιστής να μη ντρέπεται να ζητάει τη στήριξή του. Επίσης το σωματείο να επαναλάβει τις επαφές με τους επιστημονικούς συλλόγους ώστε να συσπειρώσει τους συναδέλφους σε επιτροπές ανέργων, και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του ακόμα εμβρυονικού κινήματος των ανέργων.

Για να μπορέσει, όμως, το σωματείο να κινηθεί αληθινά και όχι μόνο με λόγια σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να τεθούν επειγόντως οι πάγιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες του σωματείου, σε σχέση με ζητήματα δημοκρατικότητας, διαφάνειας και καλής συνεννόησης των μελών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
  •  Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 1ης Μάη, με συγκέντρωση στο Μουσείο
  •  Συντονισμένους ελέγχους σε φροντιστήρια και εκπαιδευτήρια για την τήρηση της Πρωτομαγιάς καιτην έγκαιρη καταβολή του δώρου του Πάσχα
  •  Οργανωμένες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή τη ΣΣΕ
  •  Επαναλαμβανόμενες πολύμορφες παρεμβάσεις στις έδρες των εργοδοτικών οργανώσεων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους. Να οργανωθεί επιτέλους η διαρκώς  αναβαλόμενη παρέμβαση στο κέντρο ξένων γλωσσών της Μπουλντούμη την Τετάρτη 15 ή 22 Μάη
  • Να παρέμβει το σωματείο μας με κάθε τρόπο κατά τη διαδικασία ενδεχόμενης νέας απόπειρας υπογραφής σύμβασης ανάμεσα στο Europalso και το ψευδοσωματείο το οποίο οι ίδιοι οι εργοδότες δημιούργησαν
  • Κοινές Γενικές Συνελεύσεις και δράσεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου της Αθήνας, όπως ο ΣΕΦΚ.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΩΣ ΤΑ ΦΡΑΟΥΛΟΧΩΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ-ΟΠΟΙΟ ΧΕΡΙ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Για μία ακόμη φορά τα αφεντικά έδειξαν το πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο. Στις 18/4 οι μετανάστες εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας απαίτησαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών, και οι μεγαλοτσιφλικάδες με τους επιστάτες-μπράβους τους πυροβόλησαν, στέλνοντας 34 στο νοσοκομείο τραυματισμένους. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στα κάτεργα της Μανωλάδας. Και το 2009, όταν πάλι είχαν ζητήσει οι μετανάστες να αμειφθούν, τα αφεντικά τούς έδεσαν στα αυτοκίνητά τους και τους έσυραν κατά γης. Ούτε φυσικά πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία και μεμονωμένο περιστατικό ή κάποια ιδιαιτερότητα της περιοχής στην κατά τ’ άλλα πολιτισμένη ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος έχει επιφυλάξει πάνω από 20 χρόνια τώρα «ζεστή φιλοξενία» στους μετανάστες και πρόσφυγες αδελφούς μας από την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, με διαβίωση σε άθλιες συνθήκες και μεταχείριση σαν ζώα, απελάσεις, φυλακίσεις και ξύλο. Αποτελεί κομμάτι της πολιτικής του κεφαλαίου που θέλει εργάτες υπερεκμεταλλεύσιμους, αναλώσιμους και χωρίς δικαιώματα. Έχοντας στοχοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια τους μετανάστες ως τάχα υπεύθυνους για την κρίση της αγοράς, την «έλλειψη θέσεων εργασίας», την εγκληματικότητα και την «υγειονομική βόμβα», το κράτος έχει καθιερώσει το φασιστικό αίσχος του «Ξένιου Δία» που φυλακίζει τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό μεσαιωνικές συνθήκες. Ταυτόχρονα έχει εξαπολύσει τα ναζιστικά μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής που χτυπούν και δολοφονούν, παρουσιάζοντάς τους την ίδια στιγμή σαν τον «από τα κάτω» «κινηματικό βραχίονα» της από τα πάνω προωθούμενης πολιτικής του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της διάσπασης της εργατικής τάξης σε έλληνες και ξένους. Έτσι υπηρετούνται οι καπιταλιστές, βάζοντας ζεστό τζάμπα χρήμα στην τσέπη. 

Το έγκλημα στη Μανωλάδα αποτελεί ένα μήνυμα για όλο τον αντιστεκόμενο λαό στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, ότι σε συνθήκες ιστορικής χρεοκοπίας του καπιταλισμού, η διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης θα πάρει τις πλέον απαίσιες μορφές σκλαβιάς πανευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Τα κροκοδείλια «ανθρωπιστικά» δάκρυα της κυβέρνησης, οι υποσχέσεις ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν και ότι το κράτος θα θωρακιστεί νομικά δεν μας γελάνε. Το ζήτημα των μεταναστών δεν είναι ζήτημα κοσμοπολίτικου ανθρωπισμού, είναι κομμάτι της πάλης των τάξεων. Και γι’ αυτό η λύση δεν είναι απλώς το «μποϊκοτάζ» στις φράουλες της Μανωλάδας, που λειτουργεί ως ένα απενοχοποιητικό άλλοθι της αστικής συνείδησης, αλλά μονάχα η έμπρακτη στήριξη των μεταναστών που εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει να διεκδικούν, η ντε φάκτο και ισότιμη ένταξή τους στο ταξικό εργατικό κίνημα, που θα σπάσει στην πράξη την αστική νομιμότητα των «χαρτιών» και των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών. Να εντείνουμε την προπαγάνδα για τις ευθύνες του ελληνικού κράτους με τη συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ, την ιμπεριαλιστική «ειρηνευτική» Ευρωπαϊκή Ένωση-φρούριο και σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές που ξεριζώνουν από τις πατρίδες τους μετανάστες και πρόσφυγες. Να ανοίξουμε στην κοινωνία το καθήκον της ταξικής αλληλεγγύης ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων απέναντι στην κοινή εργοδοτική τρομοκρατία και να κάνουμε σαφές ότι όποιο χέρι αφεντικού, μπάτσου ή φασίστα σηκώνεται για να χτυπήσει εργάτη, θα κόβεται.


Το φίμωμα της είδησης ως ίδιον του φασισμού
Σε μια εποχή που η μηντιακή πραγματικότητα είναι φαιδρή και φαιδρά κινεί τα νήματα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας στην Ελλάδα ενώ εκμεταλλεύεται στο έπακρο και βαφτίζει celebrity κάθε είδους φασιστικό ον, τρία  μέσα αντιπληροφόρησης, το athens.indymedia.org, ο 98FM και το Ράδιο Ένταση δέχτηκαν τις προηγούμενες μέρες την κρατική καταστολή.

Δεν μας ξενίζει.

Οι εισαγγελικές πιέσεις που διέκοψαν την παροχή internet προς τα τρία αυτά μέσα μαζικότατης ενημέρωσης προέρχονται από εκείνους που αποζητούν την εδραίωση της κείμενης κατάστασης, την εξόντωση των ελεύθερων αντιαυταρχικών φωνών, την αποδιοργάνωση εκείνων των δικτύων πληροφόρησης που κάνουν γνωστά γεγονότα εν τω γίγνεσθαι και χρησιμεύουν ως κανάλια μιας εναλλακτικής επικοινωνίας. Προέρχονται από υπηρέτες μιας κατασταλτικής πρακτικής που μόνο προηγούμενο στη χώρα έχει τις ανώμαλες συνταγματικά περιόδους όπου η αντίστοιχη προπαγάνδα εξυπηρετούνταν αναλόγως.

Σε μια τέτοια περίοδο που ολόκληρη η κοινωνία έχει γονατίσει από τις μνημονιακές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις και οι αντιστάσεις  και οι εργατικοί αγώνες είναι αναγκαίοι όροι για την ανατροπή τους χαιρετίζουμε την επαναλειτουργία των παραπάνω μέσων μετά από κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Δεν θα επιτρέψουμε ξανά το φασιστικού τύπου φίμωμα της πληροφόρησης και θα υπερασπιστούμε την ελεύθερη διακίνηση ειδήσεων και ιδεών με όσα μέσα διαθέτουμε και με όλη μας την ψυχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου