Χρήσιμα

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Δεν είναι πρώτη φορά που οι εργοδότες που κρύβονται πίσω από την σύσταση του “Σωματείου Εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών Νομού Αττικής” προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Το εν λόγω ψευδοσωματείο όχι μόνο δεν εξυπηρετεί εργατικά συμφέροντα αλλά υφαρπάζοντας την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου με μοναδικό σκοπό την διασφάλιση του κέρδους των φροντιστηριούχων, κατάφερε να υπονομεύσει την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν ακόμη την εφαρμογή του Μνημονίου και να μειώσει τις αποδοχές των εργαζόμενων εκπαιδευτικών σε ποσοστό πάνω από 50%. Κατά τα φαινόμενα όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για τους εργοδότες οι οποίοι επιθυμούν να τρομοκρατήσουν και δη να εξοντώσουν όποια συλλογικότητα εργαζομένων τολμά και στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους, ακυρώνοντας την συνδικαλιστική ελευθερία στην πράξη.


Χθες, 28 Αυγούστου, με αφορμή το συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) με τίτλο “Οι άλλες διαστάσεις του εκπαιδευτικού” (sic!), μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας παρευρέθηκαν και μοίρασαν κείμενο στο οποίο κατήγγειλαν την ύπαρξη του εργοδοτικού σωματείου και τις χουντικές μεθόδους που μετέρχεται (λίστες “ημέτερων” ψηφοφόρων σε εκλογές και αποκλεισμός των εργαζόμενων, μπράβοι και απειλές κατά εργαζομένων). Αυτό εξόργισε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι θίχτηκαν προσωπικά από το δήθεν υβριστικό περιεχόμενο του κειμένου, ξεχνώντας όμως ότι το κείμενο απευθυνόταν στο εργοδοτικό σωματείο. Βέβαια, έτσι αποδεικνύουν (μόνοι τους) ότι τα μέλη του EUROPALSO ταυτίζονται με αυτά του εργοδοτικού σωματείου-φάντασμα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τους προβλημάτισε. Αφού μας πέταξαν έξω από την εκδήλωση, προσπάθησαν να μας εμποδίσουν να μοιράσουμε το κείμενό μας έξω στο πεζοδρόμιο, απειλώντας ότι θα φέρουν την αστυνομία και ότι, όπως μετέφερε υπάλληλος του ξενοδοχείου, θα μας πάρουν …100.000 ευρώ. Μάλιστα, δεν δίστασαν να επιτεθούν λεκτικά σε εργαζόμενους συναδέλφους με τους οποίους συζητούσαμε και να τους ανακρίνουν απροκάλυπτα, ρωτώντας τους στα ίσια “Εσύ πώς ονομάζεσαι; Πού δουλεύεις;”. Βέβαια, υπήρξαν και άλλοι που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι λόγω της κρίσης πρέπει να τους.... λυπηθούμε και να πάψουμε τις παράλογες απαιτήσεις και μόνο που δεν μας ζήτησαν να δουλεύουμε τζάμπα. Βλέποντας ότι ούτε το μελόδραμα ούτε οι τραμπουκισμοί τους πιάνουν τόπο, φώναξαν την αστυνομία και απαίτησαν τα ονόματα όλων των παρευρισκομένων απειλώντας με μήνυση. Φυσικά, μετά από παρέμβαση και άλλων φορέων που είχαν σπεύσει στο μεταξύ, εκπροσώπων σωματείων όπως ΟΛΜΕ, ΣΕΦΚ δεν πραγματοποιήθηκε καμιά μήνυση: Φάνηκε ότι ο σκοπός τους ήταν απλώς ο εκφοβισμός των εργαζομένων, αλλά όταν είμαστε πολλοί μπορούμε να ανατρέψουμε την ατμόσφαιρα τρομοκρατίας και να ασκήσουμε πολιτική πίεση.


Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές πρέπει να αντιτάξουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη των εργαζομένων και να υπερασπιστούμε μέσα από μαζικά σωματεία συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ικανοποιούν τις ανάγκες μας.

Ως Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά των εργοδοτών, που επιβεβαιώνει ότι αναφέραμε στο κείμενο μας, και φανερώνει ότι πραγματικός στόχος τους δεν είναι η προσφορά της γνώσης στους μαθητές αλλά το να διαλύσουν κάθε εργατικό δικαίωμα ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους, και προκειμένου να το πετύχουν δεν διστάζουν να χτυπήσουν τα κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα και να τσαλαπατήσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να ανατρέψουμε το καθεστώς που έχουν επιβάλλει, και ότι δεν θα αφήσουμε κανένα μέλος μας, ούτε κανέναν άλλο εργαζόμενο και αγωνιστή να στοχοποιηθεί ατομικά. Κάθε φορά που θα προσπαθούν να πλήξουν έναν από εμάς, να ξέρουν ότι θα βρίσκουν απέναντί τους το ταξικό εργατικό κίνημα. Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Καθηγητών Ξένων Γλωσσών
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ - ΒΥΡΩΝΑΣ
enotiki.vyronas@gmail.com
http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com

Ακολουθεί το κείμενο που προκάλεσε τις απαράδεκτες ενέργειες εκπροσώπων του EUROPALSO:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου