Χρήσιμα

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τα ιταλικά παραπέμπτονται στις καλένδες

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας εκπροσωπούμενος από τους Γ. Ποπετσίδη, Β. Κατσιφό και Γ. Δεληγιάννη συναντήθηκαν στις 16/11 επισκέφθηκαν την υφυπουργό παιδείας κυρία Χριστοφιλοπούλου, μετά από πρόσκλησή της.

Η συνάντηση διεξάχθηκε σε θετικό κλίμα, αλλά τα νέα για το μέλλον του κλάδου ήταν αρνητικά. Τα ιταλικά θα πέσουν θύμα του δημοσιονομικού εξορθολογισμού της παιδείας και θα ενταχθούν σταδιακά στη δημόσια εκπαίδευση. Οι 117 αναπληρωτές της δεύτερης φάσης ήταν απλά ένα δωράκι στον κλάδο μας (προεκλογικό, λόγω πίεσης ίσως;) και αυτός ο αριθμός του χρόνου "θα φαντάζει εξωπραγματικός", όπως το διατύπωσε ο κύριος Κουλαϊδής, γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο οποίος παρίστατο στη συζήτηση.

Λόγω των υπεραριθμιών στις άλλες ειδικότητες, το δημόσιο σχολείο δεν αντέχει άλλα έξοδα και όσα κενά καλύφθηκαν, καλύφθηκαν. Από δω και πέρα θα προσληφθούν μόνο ωρομίσθιοι, όπου αυτό είναι εφικτό και από του χρόνου οι μαθητές θα παίρνουν όποια γλώσσα μπορεί να προσφέρει το σχολείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε γυμνασιάρχης, με τις ευλογίες του υπουργείου πλέον, θα μπορεί να ακυρώνει τμήματα επιλογής στα οποία δεν υπάρχει καθηγητής, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τον περιμένει.

Όλα τα επιχειρήματά μας "σκόνταψαν" πάνω στο δημοσιονομικό έλλειμα της χώρας, αλλά η υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση των ιταλικών και το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πιστώσεις που θα δοθούν στην εκπαίδευση για τις επόμενες χρονιές. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πιστώσεις, οι αναπληρώσεις θα γίνουν μόνο για τη Β και Γ γυμνασίου και σταδιακά το μάθημα των ιταλικών θα περάσει στην ιστορία, μέχρι να μπορεί να το αντέξει οικονομικά το δημόσιο.

Στις 17/11 το ΔΣ του συλλόγου συνεδριάζει κάνοντας μια ανασκόπηση των γεγονότων και των πληροφοριών και θα ορίσει γενική συνέλευση του κλάδου για πλήρη ενημέρωση επί της πολιτικής του υπουργείου και περαιτέρω ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου