Χρήσιμα

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Πανελλαδικές 2024: Σταθερή μείωση «επιτυχόντων» στις περισσότερες ξενόγλωσσες φιλολογίες

Τα Τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών όπου απαιτείται η αντίστοιχη εξέταση ενός συναφούς «ειδικού μαθήματος» ξένης γλώσσας είναι εννέα. Για το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου απαιτείται η εξέταση δύο  «ειδικών μαθημάτων» ανάμεσα στα «Αγγλικά», «Γαλλικά» και «Γερμανικά».

Οι προσφερόμενες θέσεις για τους αποφοίτους των ΓΕΛ στα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ  και του ΕΚΠΑ [συμπεριλαμβανομένων 2 (6 + 0 αντίστοιχα) θέσεων κατόπιν μεταφοράς]  και του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου [συμπεριλαμβανομένων 4 θέσεων κατόπιν μεταφοράς] καλύπτονται όλες.  Εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι  για το τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη μείωση της βάσης εισαγωγής: από τα 17.720 μόρια το 2023 στα 14.820 φέτος, μείωση 2.900 μορίων, ποσοστό μείωσης 16,4%.

Ωστόσο,  στα υπόλοιπα τμήματα των ξενόγλωσσων φιλολογιών, ένας τεράστιος αριθμός θέσεων οι οποίες καθορίζονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μένουν «ορφανές» 

Πέρσι τέτοια εποχή αναφορικά με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών του 2023 σημειώναμε ότι «απειλούνται τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών». Η φετινή κατάσταση δεν αναστράφηκε.  

●Από τις  συνολικά 194 διαθέσιμες θέσεις [συμπεριλαμβανομένων (7 + 10 αντίστοιχα) 16 κατόπιν μεταφοράς], για τους  αποφοίτους των ημερήσιων ΓΕΛ, των Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΑΠΘ: 79 και ΕΚΠΑ: 117), 137  θέσεις μένουν κενές (70,62%). Δικαίωμα εγγραφής αποκτούν μόλις 55 (ΑΠΘ: 13, ΕΚΠΑ: 44) απόφοιτοι των ημερησίων ΓΕΛ  που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

●Από τις συνολικά 236  (ΑΠΘ: 110 και ΕΚΠΑ: 126) διαθέσιμες θέσει [συμπεριλαμβανομένων 23 (11 + 12 αντίστοιχα) κατόπιν μεταφοράς] για τους  αποφοίτους των ημερήσιων ΓΕΛ,  των Τμημάτων Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας,  161  θέσεις μένουν κενές (68,22%). Δικαίωμα εγγραφής αποκτούν μόλις  75 (ΑΠΘ: 38, ΕΚΠΑ: 37) απόφοιτοι. 

● Από τις 80 διαθέσιμες θέσεις [συμπεριλαμβανομένων 5 κατόπιν μεταφοράς], για τους  αποφοίτους των ημερήσιων ΓΕΛ,  στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και φιλολογίας του ΕΚΠΑ, 59 θέσεις μένουν κενές (73,75%). Δικαίωμα εγγραφής αποκτούν μόλις 21 απόφοιτοι.

●Από τις  συνολικά 129 (ΑΠΘ: 70 και ΕΚΠΑ: 59) διαθέσιμες θέσεις [συμπεριλαμβανομένων (7 + 6 αντίστοιχα) 13 κατόπιν μεταφοράς], για τους αποφοίτους των ημερήσιων ΓΕΛ,  των Τμημάτων Ιταλικής Γλώσσας και φιλολογίας  106  θέσεις μένουν κενές (82,17%). Δικαίωμα εγγραφής αποκτούν μόλις 23 (ΑΠΘ: 11, ΕΚΠΑ: 12) απόφοιτοι.

Το πλήθος των μαθητών που αποκτάει δικαίωμα εγγραφής σε ένα τμήμα ξενόγλωσσης φιλολογίας βαίνει λοιπόν μειούμενο. Σε αυτό συμβάλει τα μέγιστα η εισαγωγή, από το ακαδημαϊκό έτος 2020/2011, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγή (ΕΒΕ), ο αποκλεισμός της Ισπανικής και της Ιταλικής γλώσσας από την δημόσια εκπαίδευσης και το μειωμένο ενδιαφέρον των μαθητών για πτυχία χωρίς σημαντική επαγγελματική προοπτική, αφού στα ιδιωτικά κέντρα ξένων γλωσσών οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Το καταμαρτυρούν τα  στοιχεία συμμετοχής στις εξετάσεις των «ειδικών μαθημάτων».

Αν κανείς αθροίσει τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και όσων απέκτησαν δικαίωνα εγγραφής στα περισσότερα από τα τμήματα των ξενόγλωσσων φιλολογιών, από το 2021, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι αποκαρδιωτικά:

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των σπουδαστών, από τους 95 επιτυχόντες  στο τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, για 77 (81%) σπουδαστές το Τμήμα αυτό  αποτέλεσε πρώτη επιλογή. Το τμήμα της Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ ήταν πρώτο στη σειρά προτίμησης για 133 σπουδαστές (επιτυχόντες 159) και το αντίστοιχο του ΕΚΠΑ για 122 (επιτυχόντες 202). Το τμήμα της Γαλλική Φιλολογία του ΑΠΘ ήταν πρώτο κατά σειρά προτίμησης για 8 σπουδαστές από τους 13 επιτυχόντες και το αντίστοιχο του ΕΚΠΑ για 35 από τους 44 επιτυχόντες. Από τους 38 επιτυχόντες του τμήματος της Γερμανική Φιλολογίας του ΑΠΘ, στην πρώτη σειρά προτίμησης ήταν για 32 και από τους 37 επιτυχόντες για το αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ, πρώτη επιλογή ήταν για 27. Από τους 21 επιτυχόντες στο τμήμα της Ισπανικής Φιλολογίας του EKΠΑ, πρώτο στη σειρά προτίμησης ήταν για 14. Τέλος, το τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ ήταν πρώτο στη σειρά προτίμησης και για τους 11 επιτυχόντες, ενώ  και από τους 12 επιτυχόντες στο αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ στην πρώτη σειρά προτίμησης ήταν για 11. 

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας ασήμαντος αριθμός από τις προσφερόμενες θέσεις για τους αποφοίτων των εσπερινών ΓΕΛ  καλύπτονται ή σε περιπτώσεις δεν καλύπτεται καμία θέση, όπως και  με το σύστημα του 10% των παλαιότερων αποφοίτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου