Χρήσιμα

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Πανελλαδικές 2024: Σταθερή μείωση «επιτυχόντων» στις περισσότερες ξενόγλωσσες φιλολογίες

Τα Τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών όπου απαιτείται η αντίστοιχη εξέταση ενός συναφούς «ειδικού μαθήματος» ξένης γλώσσας είναι εννέα. Για το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου απαιτείται η εξέταση δύο  «ειδικών μαθημάτων» ανάμεσα στα «Αγγλικά», «Γαλλικά» και «Γερμανικά».

Οι προσφερόμενες θέσεις για τους αποφοίτους των ΓΕΛ στα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ  και του ΕΚΠΑ [συμπεριλαμβανομένων 2 (6 + 0 αντίστοιχα) θέσεων κατόπιν μεταφοράς]  και του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου [συμπεριλαμβανομένων 4 θέσεων κατόπιν μεταφοράς] καλύπτονται όλες.  Εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι  για το τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη μείωση της βάσης εισαγωγής: από τα 17.720 μόρια το 2023 στα 14.820 φέτος, μείωση 2.900 μορίων, ποσοστό μείωσης 16,4%.

Ωστόσο,  στα υπόλοιπα τμήματα των ξενόγλωσσων φιλολογιών, ένας τεράστιος αριθμός θέσεων οι οποίες καθορίζονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μένουν «ορφανές» 

Πέρσι τέτοια εποχή αναφορικά με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών του 2023 σημειώναμε ότι «απειλούνται τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών». Η φετινή κατάσταση δεν αναστράφηκε.  

●Από τις  συνολικά 194 διαθέσιμες θέσεις [συμπεριλαμβανομένων (7 + 10 αντίστοιχα) 16 κατόπιν μεταφοράς], για τους  αποφοίτους των ημερήσιων ΓΕΛ, των Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΑΠΘ: 79 και ΕΚΠΑ: 117), 137  θέσεις μένουν κενές (70,62%). Δικαίωμα εγγραφής αποκτούν μόλις 55 (ΑΠΘ: 13, ΕΚΠΑ: 44) απόφοιτοι των ημερησίων ΓΕΛ  που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

●Από τις συνολικά 236  (ΑΠΘ: 110 και ΕΚΠΑ: 126) διαθέσιμες θέσει [συμπεριλαμβανομένων 23 (11 + 12 αντίστοιχα) κατόπιν μεταφοράς] για τους  αποφοίτους των ημερήσιων ΓΕΛ,  των Τμημάτων Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας,  161  θέσεις μένουν κενές (68,22%). Δικαίωμα εγγραφής αποκτούν μόλις  75 (ΑΠΘ: 38, ΕΚΠΑ: 37) απόφοιτοι. 

● Από τις 80 διαθέσιμες θέσεις [συμπεριλαμβανομένων 5 κατόπιν μεταφοράς], για τους  αποφοίτους των ημερήσιων ΓΕΛ,  στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και φιλολογίας του ΕΚΠΑ, 59 θέσεις μένουν κενές (73,75%). Δικαίωμα εγγραφής αποκτούν μόλις 21 απόφοιτοι.

●Από τις  συνολικά 129 (ΑΠΘ: 70 και ΕΚΠΑ: 59) διαθέσιμες θέσεις [συμπεριλαμβανομένων (7 + 6 αντίστοιχα) 13 κατόπιν μεταφοράς], για τους αποφοίτους των ημερήσιων ΓΕΛ,  των Τμημάτων Ιταλικής Γλώσσας και φιλολογίας  106  θέσεις μένουν κενές (82,17%). Δικαίωμα εγγραφής αποκτούν μόλις 23 (ΑΠΘ: 11, ΕΚΠΑ: 12) απόφοιτοι.

Το πλήθος των μαθητών που αποκτάει δικαίωμα εγγραφής σε ένα τμήμα ξενόγλωσσης φιλολογίας βαίνει λοιπόν μειούμενο. Σε αυτό συμβάλει τα μέγιστα η εισαγωγή, από το ακαδημαϊκό έτος 2020/2011, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγή (ΕΒΕ), ο αποκλεισμός της Ισπανικής και της Ιταλικής γλώσσας από την δημόσια εκπαίδευσης και το μειωμένο ενδιαφέρον των μαθητών για πτυχία χωρίς σημαντική επαγγελματική προοπτική, αφού στα ιδιωτικά κέντρα ξένων γλωσσών οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Το καταμαρτυρούν τα  στοιχεία συμμετοχής στις εξετάσεις των «ειδικών μαθημάτων».

Αν κανείς αθροίσει τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και όσων απέκτησαν δικαίωνα εγγραφής στα περισσότερα από τα τμήματα των ξενόγλωσσων φιλολογιών, από το 2021, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι αποκαρδιωτικά:

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των σπουδαστών, από τους 95 επιτυχόντες  στο τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, για 77 (81%) σπουδαστές το Τμήμα αυτό  αποτέλεσε πρώτη επιλογή. Το τμήμα της Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ ήταν πρώτο στη σειρά προτίμησης για 133 σπουδαστές (επιτυχόντες 159) και το αντίστοιχο του ΕΚΠΑ για 122 (επιτυχόντες 202). Το τμήμα της Γαλλική Φιλολογία του ΑΠΘ ήταν πρώτο κατά σειρά προτίμησης για 8 σπουδαστές από τους 13 επιτυχόντες και το αντίστοιχο του ΕΚΠΑ για 35 από τους 44 επιτυχόντες. Από τους 38 επιτυχόντες του τμήματος της Γερμανική Φιλολογίας του ΑΠΘ, στην πρώτη σειρά προτίμησης ήταν για 32 και από τους 37 επιτυχόντες για το αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ, πρώτη επιλογή ήταν για 27. Από τους 21 επιτυχόντες στο τμήμα της Ισπανικής Φιλολογίας του EKΠΑ, πρώτο στη σειρά προτίμησης ήταν για 14. Τέλος, το τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ ήταν πρώτο στη σειρά προτίμησης και για τους 11 επιτυχόντες, ενώ  και από τους 12 επιτυχόντες στο αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ στην πρώτη σειρά προτίμησης ήταν για 11. 

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας ασήμαντος αριθμός από τις προσφερόμενες θέσεις για τους αποφοίτων των εσπερινών ΓΕΛ  καλύπτονται ή σε περιπτώσεις δεν καλύπτεται καμία θέση, όπως και  με το σύστημα του 10% των παλαιότερων αποφοίτων.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Πανελλαδικές 2024: Θέσεις, ΕΒΕ και υποψήφιοι στις ξενόγλωσσες φιλολογίες


Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγή (ΕΒΕ) εισήχθη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο αποκλεισμός από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογίες στις Πανελλήνιες ώστε να στέλνονται ως πελάτες στα ιδιωτικά Κολλέγια. Ο αριθμός των μαθητών που εξασφαλίζει το δικαίωμα εγγραφής σε κάποιο ΑΕΙ είναι μικρότερος από τις προσφερόμενες θέσεις οι οποίες  μάλιστα τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν.

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου.

Οι μαθητές μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και της ΕΒΕ για κάθε Τμήμα, καλούνται να ποντάρουν  στη ρουλέτα  του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η υποβολή των μηχανογραφικών θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18/7.

Στον παραπάνω πίνακα αποτυπώνονται οι ΕΒΕ και οι θέσεις, για το 2024, στις ξενόγλωσσες φιλολογίες καθώς και του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστήμιου, όπου απαιτείται η εξέταση «ειδικού μαθήματος».

Συμμετοχή στα «ειδικά μαθήματα» 

Η συμμετοχή στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων ξένων γλωσσών αποτελεί προϋπόθεση για την εισαγωγή στα υπό εξέταση Τμήματα, αλλά και σε άλλα, με την εξέταση στο μάθημα των Αγγλικών.  

Σύμφωνα με τα στατιστικά των βαθμολογιών των  αποφοίτων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που έδωσαν φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις  σημειώθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των μαθητών οι όποιοι επέλεξαν να συμμετάσχουν  στο διαγωνίσματα των «ειδικών μαθημάτων».

Το μάθημα των Αγγλικών το έδωσαν 16.927 μαθητές (ΓΕΛ 15.379, ΕΠΑΛ 1.548) έναντι των 14.941 του περασμένου έτους (-1.986), των Γαλλικών το έδωσαν 379 μαθητές (ΓΕΛ: 374, ΕΠΑΛ: 5) έναντι των 402 του περασμένου έτους (-23),  των Γερμανικών το έδωσαν 416 μαθητές (ΓΕΛ 406, ΕΠΑΛ 10) έναντι των 430 του περασμένου έτους (-14), των Ισπανικών το έδωσαν μόλις 68 μαθητές (ΓΕΛ 68, ΕΠΑΛ 0) έναντι των 85 του περασμένου έτους (-17) και το μάθημα των Ιταλικών το έδωσαν  μόλις 79 μαθητές  (ΓΕΛ 73, ΕΠΑΛ 6) έναντι των 95 του περασμένου έτους (-16).

Αυτό που προκύπτει με την πρώτη ματιά από τους δύο παραπάνω πίνακες είναι δυστυχώς η όλο και μεγαλύτερη μείωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα τμήματα των ξενόγλωσσων φιλολογιών. Επίσης προκύπτει ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στα μαθήματα της Ισπανικής και της Ιταλικής εξακολουθεί να είναι και φέτος μικρότερος από τις προσφερόμενες θέσεις! Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλική και η Ισπανική Γλώσσα δυστυχώς δε διδάσκονται στη δημόσια εκπαίδευση.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και τα εμπειρικά δεδομένα ίσως θα υπάρξει περεταίρω μείωση των μαθητών που θα αποκτήσουν το δικαίωμα εγγραφής στα τμήματα των ξενόγλωσσων φιλολογιών. Εξάλλου η εγγραφή στα τμήματα ξενόγλωσσων φιλολογιώνπολλών από τους σπουδαστές που εξετάζονται στο «ειδικό μάθημα»,  δεν είναι πρώτη τους επιλογή.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Πογκρόμ απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τα φαινόμενα καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων, των αυθαίρετων και αναιτιολόγητων απολύσεων,  της κλοπής των ενσήμων και της απλήρωτης εργασίας στον χώρο της ανεξέλεγκτης ιδιωτικής εκπαίδευσης συνεχίζονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και με την ανοχή της Κυβέρνησης, υποσκάπτοντας το όποιο εκπαιδευτικό έργο και διαλύοντας τη ζωή των εργαζομένων. 

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν την περασμένη  Τετάρτη έξω από το γνωστό φροντιστήριο «Ηράκλειτος», στο κέντρο της Αθήνας,  σωματεία εργαζομένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης ενάντια στην απόλυση μέλους του ΔΣ του σωματείου «ο Βύρων». 

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η διεύθυνση του φροντιστηρίου απολύει συνδικαλιστή εργαζόμενο, καθώς πέρυσι είχε απολυθεί και η Πρόεδρος του σωματείου.

Σύμφωνα με το σωματείο «ο Βύρων», η διοίκηση επικαλέστηκε …«διάσταση απόψεων», εννοώντας ότι η διεκδίκηση και τήρηση των αυτονόητων (;) εργασιακών δικαιωμάτων η άρνηση αναπλήρωσης των αργιών, η δουλειά τις Κυριακές, αποτελεί απλώς …διαφωνία (!). Και, σύμφωνα με την βάρβαρη και μεσαιωνική αυτή λογική, ο διαφωνών, αυτός δηλαδή που χαλάει αυτό το αφήγημα και αρνείται να παρανομήσει και υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, βλέπει την πόρτα της απόλυσης.

Στον χώρο των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών  οι εργοδοτικές ενώσεις, βασιζόμενοι στις κυβερνητικές αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές νομοθεσίες, αρνούνται να υπογράψουν με τα εργατικά σωματεία του κλάδου αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επίσης, όπως διαβάζουμε εδώ απολύθηκε αναιτιολόγητα καθηγήτρια από τα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη: «Η απολυθείσα είναι μια νεαρή εκπαιδευτικός με λιγότερο από δύο χρόνια παρουσίας στο σχολείο (...) Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τη μέρα της απόλυσης ουδέποτε η διεύθυνση της έκανε κάποιου είδους παρατήρηση, επίπληξη ή έδωσε κάποια οδηγία για να διορθώσει κάποιο δικό της τυχόν λάθος. Πριν από μόλις τρεις μήνες βίωσε μια πραγματική οικογενειακή τραγωδία, που στην κυριολεξία την τσάκισε ψυχολογικά. Αντί η διεύθυνση του σχολείου να προσπαθήσει, έστω και τυπικά, να παράσχει τη στήριξή της στη συνάδελφο, την αντιμετώπισε με ανατριχιαστική ψυχρότητα, όταν επέστρεψε στην εργασία της. Παρ΄ όλα αυτά, μαζεύοντας τα κομμάτια της, τις τελευταίες εβδομάδες της σχολικής χρονιάς έδωσε τον καλύτερο εαυτό της. Τελικά, η «στήριξη» της διοίκησης του σχολείου ήλθε. Συγκεκριμένα, την τελευταία μέρα του διδακτικού έτους, την περασμένη Παρασκευή, και κοντά στο μεσημέρι, όταν ήδη οι περισσότεροι είχαμε ανταλλάξει ευχές για τις καλοκαιρινές διακοπές, ήλθε η ειδοποίηση να περάσει από το λογιστήριο για τα περαιτέρω. Εμβρόντητη η συνάδελφος άκουσε από τη λογίστρια ότι έχει καταγγελθεί η σύμβασή της (...) Ο εκπαιδευτικός είναι για τους εργοδότες ένα σκουπίδι από το οποίο μπορούν να απαλλάσσονται, ανακυκλώνοντας εργασία και ανεργία, ανεξάρτητα από τη συγκυρία, τα προσωπικά δράματα ή οτιδήποτε άλλο θα περίμενε κάποιος να λαμβάνεται υπόψη σε μια κοινωνία ανθρώπων. Αυτή η πραγματικότητα, βέβαια, είναι το αποτέλεσμα του νόμου 4713/2020 (νόμος Κεραμέως) που έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να εμφανίζουν χωρίς αναστολές την απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης, την απόλυτη έλλειψη ανθρωπιάς. Και όλα αυτά σε ένα χώρο που λέγεται ΣΧΟΛΕΙΟ. Σχολείο που προορίζεται να διδάσκει, πάνω απ΄ όλα, το νοιάξιμο για το συνάνθρωπο. Συναδέλφισσα, εμείς, ως διοίκηση του σωματείου στο σχολείο, σου δίνουμε την υπόσχεση ότι θα παλέψουμε για να ανακληθεί η απόλυσή σου. Κυρίως, θα παλέψουμε για να δώσουμε ένα μάθημα ανθρωπιάς. Θα παλέψουμε για να παραμείνουμε δάσκαλοι, να παραμείνουμε άνθρωποι, τελικά».