Χρήσιμα

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Συνάδελφοι,

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την επιβολή κατάπτυστων συμβάσεων εργασίας από τον εργοδοτικό σύνδεσμο Europalso από κοινού με το ψευδο«σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών», οι μισθοί και τα δικαιώματά μας έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Μειώσεις ωρομισθίων, καταστρατήγηση διδακτικών ωρών, άρνηση καταβολής ενσήμων, μαύρη εργασία, απολύσεις.

Μέσα σε όλα αυτά, εδώ και χρόνια πατώντας πάνω στις εργοδοτικές συμβάσεις-μαϊμού, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις συναδέλφων εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών που δεν λαμβάνουν το νόμιμο δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται και εξαναγκάζονται από τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν ότι το έχουν λάβει. Εξίσου πολυάριθμες είναι οι περιπτώσεις εργαζομένων που εξαναγκάζονται να εργαστούν μέσα στις γιορτές πάρα το αναγνωρισμένο από το κράτος δεκαπενθήμερο διάστημα διακοπών κατά το οποίο οι καθηγητές δεν εργάζονται και αμείβονται σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας τους. Ταυτόχρονα, πολλοί εργοδότες αρνούνται να καταβάλλουν στους καθηγητές τις αποδοχές των ημερών διακοπών, λέγοντας η αναγνώριση των αργιών έχει σταματήσει να ισχύει.

Οι κατακτήσεις μας που προβλέπονται από τους νόμους και τις γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πριν την αντεργατική λαίλαπα του Europalso και των λακέδων τους συνεχίζουν να ισχύουν. Όσα λένε οι εργοδότες σε σχέση με τις αργίες και τα δώρα είναι ασύστολα ψεύδη. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Δ5/5500/83 του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 652, τ.Β της 16-11-1983), η οποία επικαιροποιήθηκε στις 11/11/2015 με διευκρίνιση του Υπουργείου Παιδείας, το διάστημα από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου αποτελεί διακοπές για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα οποία για αυτές τις ημέρες παραμένουν κλειστά και οι καθηγητές δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών τους, βάσει του προγράμματος. Συνεπώς οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τους καθηγητές για όλο το διάστημα των διακοπών.

Όσον αφορά το δώρο Χριστουγέννων, όλοι όσοι εργαζόμαστε στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών δικαιούμαστε 1 ημερομίσθιο ανά 8 πραγματοποιηθέντα για όλο το διάστημα για το διάστημα από 1/5 έως 31/12 (μαζί με τις ημέρες αργιών/διακοπών). Ακόμα και όταν στο παραπάνω διάστημα κάποιος έχει αλλάξει εργοδότη, ο προηγούμενος εργοδότης πρέπει να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί. Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται υποχρεωτικά μέχρι τις 21/12, αλλιώς ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Ο τρόπος υπολογισμού του δώρου είναι ο εξής:

1. Μέσο ημερομίσθιο= σύνολο των αποδοχών από 1/5 έως 31/12 / το σύνολο των ημερών εργασίας.
2. Επίδομα Χριστουγέννων= Σύνολο ημερών εργασίας Χ το μέσο ημερομίσθιο / 8.
3. Αναλογία Επιδόματος Χριστουγέννων= Επίδομα Χριστουγέννων Χ 0,04166
4. Συνολικό Δώρο Χριστουγέννων= Επίδομα Χριστουγέννων + Αναλογία Επιδόματος Χριστουγέννων

Συνάδελφοι,

Μην αφήνετε τα αφεντικά να σας εκμεταλλεύονται. Δεν μπορούμε να τους λυπόμαστε και να συντασσόμαστε μαζί τους. Τόσα χρόνια κερδοφορούσαν στις πλάτες των καθηγητών και των μαθητών και τώρα με την κρίση και το ΦΠΑ κλαίγονται για να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση σου τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων ώστε να συνεχίσουν το μεταξύ τους ανταγωνισμό. Η επίθεση του κεφαλαίου μας πλήττει όλους και κανένας μας δεν πρέπει να είναι μόνος. Είναι καιρός να βάλουμε επιτέλους μπροστά τις δικές μας ανάγκες και να οργανωθούμε για ένα πραγματικό σωματείο εργαζομένων που δεν θα σκύβει το κεφάλι μπροστά στην εργοδοσία.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-----
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
E-mail: press@minedu.gov.gr
                                                                                                                          
                                                                                                              Μαρούσι, 11 Noεμβρίου  2015


Διευκρινήσεις για την αργία της 17ης Νοέμβρη για τη μη τυπική ιδιωτική εκπαίδευση, με αφορμή σχετικού ερωτήματος που ετέθη στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η Α.Π. 5500/Δ5/4/11/83 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 652-Β, 16-11-83) και το Δ5/3239/1-6-89 τηλεγράφημα καθορίζουν τις ημέρες διακοπών και αργιών.

Κατά συνέπεια η 17η Νοέμβρη είναι αργία.

Τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών παραμένουν κλειστά.

Οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δικαιούμενοι των αποδοχών τους όπως προκύπτουν από το πρόγραμμα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου