Χρήσιμα

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΡΤΕΛ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Σήμερα πιο έντονα από κάθε άλλη φορά αποκαλύπτεται η αθλιότητα εργοδοτικών συλλόγων στα κέντρα ξένων γλωσσών, που ενώ από την μια εμφανίζονται στις διαφημίσεις τους  ότι δήθεν «στηρίζουν τις οικογένειες που πλήττονται από την κρίση», από την άλλη, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των κυβερνήσεων και της τρόικας, με παράνομες ενέργειες υποβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο και καταληστεύουν μαθητές και γονείς.  

H απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την επιβολή προστίμων ύψους 835.356 ευρώ σε εργοδοτικές ενώσεις ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών για σύσταση καρτέλ, πάνω από μία δεκαετία, με στόχο ώστε αφενός να κρατούν στα ύψη τα δίδακτρα και αφετέρου να επιβάλλουν ρήτρες περί συμμετοχής ή μη σπουδαστών σε συγκεκριμένες εξετάσεις γλωσσομάθειας κ.α., δεν έπεσε ως "κεραυνός εν αιθρία" αφού στις τάξεις των εργαζομένων είναι γνωστά "τα έργα και οι ημέρες" της εργοδοτικής ασυδοσίας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναλόγως της σοβαρότητας και της διαρκείας των παραβάσεων καθώς και του συνολικού κύκλου εργασιών επιβάλλει στους Συλλόγους Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων διαφόρων νομών και περιφερειών τα παρακάτω πρόστιμα: Νομού Ηρακλείου πρόστιμο 378.902 ευρώ, Βόρειας Ελλάδος 267.084 ευρώ, Νομού Σερρών 85.229 ευρώ, Νομού Xανίων 83.0027 ευρώ, του Νομού Κιλκίς 41.101 ευρώ. Με την ίδια απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποφάσισε να απευθύνει σύσταση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών ("Europalso") ως προς την διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 1 περί απαγορευμένων συμπράξεων του νόμου σχετικά με την προστασία του ελευθέρου ανταγωνισμού (ν. 3959/2011). Η εν λόγω απόφαση αναφέρει ακόμα ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών («PALSO») σε επικαιροποιημένη δέσμευσή της προς παύση πιθανολογούμενης παράβασης που αφορά περιορισμούς και συμμετοχή μαθητών σε ανταγωνιστικές εξετάσεις και έκδοσης πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, μπορεί να επιφέρει επιβολή προστίμου.

Τα παραπάνω είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού ο χώρος των κέντρων ξένων γλωσσών αποτελεί εδώ και χρόνια προνομιακό πεδίο άσκησης αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που στοχεύει στην αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την ολική της μετατροπή της σε μια ακριβή  βιομηχανία με κάθε λογής παράπλευρες διαφημιστικές και εμπορικές δραστηριότητες. Στον ευαίσθητο και ανεξέλεγκτο αυτό χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εδώ και πολλά χρόνια, βασιλεύουν πρακτικές που παραπέμπουν σε σκοτεινές ιστορικές εποχές: «μαϊμού» συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τραμπουκισμοί, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, μπράβοι στα φροντιστήρια, πρακτικές «κίτρινου» συνδικαλισμού, παρουσία ακροβολισμένων σεκιουριτάδων στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους όπου λαμβάνουν χώρα οι αρχαιρεσίες του ψευδοσωματείου, συνεχής παρουσία των οργάνων καταστολής ακόμα και σε δημόσιες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, διείσδυση ανθρώπων της εργοδοσίας και παρακολούθηση αρχαιρεσιών, γενικών συνελεύσεων και δράσεων των αυθεντικών ιστορικών εργατικών σωματείων  με στόχο,  την ακύρωση των εσωτερικών διαδικασιών τους (βλ. τις γνωστές στο εργατικό κίνημα πράξεις που τελέστηκαν εις βάρος του σωματείου μας) και την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων,  ώστε το «κίτρινο» σωματείο να υπογράφει νομότυπα συμβάσεις δουλοπαροικίας.  

Μόλις στις 9/9/2013 η εργοδοτική ένωση Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών - Europalso  υπέγραψε με τον εαυτό της, το δήθεν σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών Αττικής το οποίος επινοήθηκε και συστήθηκε από την ίδια την εργοδοσία, μια νέα διετή «σύμβαση» δουλοπαροικίας για τη διετία 2013-2015, η οποία είναι ένα copy paste της προηγούμενης (2012-2013). Η πράξη αυτή που συνιστά νομότυπη διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια υπόθεση τύπου «cosa nostra» καταργεί όλες τις θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου και καθορίζει για τους καθηγητές το μεικτό εξευτελιστικό ωρομίσθιο  των 3,52 (μηνιαίος μισθός 253 ευρώ για κανονικό πρόγραμμα πλήρους διδακτικής απασχόλησης 18 ωρών εβδομαδιαίως)  ή για όσους έχουν πάρα πολλά χρόνια εργασίας τα 6,60 ευρώ. Οι καθηγητές και 30 ώρες να εργάζονται εβδομαδιαίως -πράγμα εξαιρετικά απίθανο -καταδικάζονται να ζουν κάτω από το όρια της φτώχειας με τη συνολική μείωση των αποδοχών τους να φτάνει το  90% έναντι της Δ.Α. 5/2011.

Λέμε ΟΧΙ στην λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών καθώς και στην λεηλασία της λαϊκής οικογένειας. Λέμε ΟΧΙ στην εκμετάλλευση της αγωνίας των μαθητών για την πιστοποίηση των γνώσεων τους. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας και διεκδικούμε γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ανάλογες των αναγκών μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε  Συστράτευση,  Αγώνα,  Ενότητα και Αλληλεγγύη. Οι πράξεις της εργοδοσίας θα της γυρίσουν μπούμερανγκ. 

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, που προωθούν οι κυβερνήσεις και η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, αποτελεί στοιχειώδη πράξη εργατικής αξιοπρέπειας και κοινή γλώσσα όχι μόνο για τους ξενόγλωσσους καθηγητές αλλά για όλους τους εργαζομένους και ανέργους.

Αθήνα,  21 Οκτωβρίου 2013.

ΕΝωτική ΠΡΩτοβουλια καθηγητών ξένων γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής "ο Βύρωνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου