Χρήσιμα

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/10 με μεγάλη συμμετοχή η 24ωρη απεργία του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αιτήματα την απόσυρση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που προωθεί την μεταφορά της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εργασίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς όρια μισθολογική συντριβή των εργαζομένων, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση της προϋπηρεσίας και των αποζημιώσεων. Επιπλέον αίτημα της απεργίας αποτέλεσε η σύναψη ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων στα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, όπου επικρατούν ατομικές συμβάσεις δουλοπαροικίας.
Το σωματείο μας που συμμετείχε στην απεργία και στην απεργιακή κινητοποίηση, με αποφάσεις της Γ.Σ. του (13/10) στήριξε και συμμετείχε και στην απογευματινή κινητοποίηση των απολυμένων καθηγητών μελών του ΣΕΦΚ και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη,  ενώ οργάνωσε, το απόγευμα της ίδιας μέρας, κινητοποίηση στο κέντρο ξένων γλωσσών του ΓΓ της εργοδοτικής ένωσης (του Πανελληνίου Συνδέσμου ιδιοκτητών Κέντρων ξένων γλωσσών – Europalso) και Β' αντιπροέδρου της διοίκησης του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Την ημέρα της απεργίας έγινε γνωστό ότι η εργοδοσία του EUROPALSO, δια της προέδρου του Άννας Μπουλτούμη και του ΓΓ του Γεωργίου Ζηκόπουλου, υπέγραψε και πάλι με τον εαυτό της, δηλαδή το εργοδοτικό, δήθεν εργατικό, σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής, που ιδρύθηκε από συγγενικά πρόσωπα της εργοδοσίας, συλλογική σύμβαση εργασίας. Η νέα διετής ψευδοσύμβαση, (με ισχύ από την 1/9/2013 μέχρι 31/8/2015 για τον νομό Αττικής), επαναλαμβάνει τους πλέον επαχθείς για τους εργαζόμενους όρους της προηγούμενης «Συλλογικής» Σύμβασης Εργασίας με το εξευτελιστικό ωρομίσθιο των 3,52 ευρώ μεικτά. Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή μετά από ερώτηση επτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, (Α.Π. 1967/21-9-2012).
Η πρόεδρος του Europalso Άννα Μπουλντούμη στην πρόσφατη συνάντηση με την διοίκηση του σωματείου μας (24 Σεπτέμβρη)  που είχε ως αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας   απέκρυψε το γεγονός ότι είχε ήδη από 9 Σεπτέμβρη είχε συμβάλει και πάλι στον ευτελισμό της εργασίας μας, υπογράφοντας την νέα σύμβαση δουλοπαροικίας την οποία η εργοδοσία κατέθεσε, μετά από δύο μέρες (26 Σεπτέμβρη), στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο την έκανε αποδεκτή και χωρίς να λάβει υπόψη του, τις προγενέστερες καταγγελίες του σωματείου μας, των επιστημονικών συλλόγων ξένων γλωσσών, της ΓΣΕΕ, της ΟΙΕΛΕ, των κομμάτων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και άλλων κοινωνικών φορέων. Επιπλέον οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας επιδεκτικά αγνόησαν το από 12/7/2012  αίτημα της ΟΙΕΛΕ  για την δικαιωματική της παρέμβαση σε μια «σικέ» διαπραγμάτευση, αλλά και το σχετικό αίτημα του σωματείου μας.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία καλεί  όλους του συναδέλφους των κέντρων ξένων γλωσσών, της ιδιωτικής εκπαίδευσης γενικότερα, όλες τις εργατικές συλλογικότητες και τα σωματεία να πάρουν θέση στο ζήτημα και να οργανώσουν συγκεκριμένες δράσεις κατά της εργοδοσίας και τις πρακτικές κίτρινου συνδικαλισμού που συνάδουν με βίαιες πράξεις κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων.  Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν τον αγώνα μας για να μην υποκύψουμε στις παράνομες ενέργειες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης που στρέφονται απευθείας κατά των εργαζομένων και των μαθητών.  

ΕΝωτική ΠΡΩτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "ο Βύρωνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου