Χρήσιμα

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Κι αλευρωμένος να 'ναι ο ποντικός, η γάτα τον γνωρίζει!


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Αθήνα 29.1.2011

Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα Ριζοσπάστης (25.1.2011) ότι με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ) την Κυριακή, 23.1.2011 διεξήχθη στη Λάρισα σύσκεψη σωματείων στην ιδιωτική εκπαίδευση στην οποία συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία στην ιδιωτική εκπαίδευση από τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, το Αγρίνιο και την Αθήνα. Η παραπάνω εφημερίδα με νέο δημοσίευμά της (29.1.2011), που έχει τίτλο «Νέο ξεκίνημα ελπιδοφόρας αγωνιστικής δράσης», αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση του «νεοσύστατου συντονιστικού δράσης» το οποίο προσυπογράφουν τα σωματεία ΣΙΕΛ Θράκης, ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδας, ΣΙΕΛ Λάρισας, ΣΙΕΛ Αγρινίου, «Βύρωνας» από την Αττική και ΣΙΕΛ Αχαΐας που, καθώς φαίνεται, δεν συμμετείχε καν στη σύσκεψη.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής-«Βύρων», που εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο, καταγγέλλει το προεδρείο του σωματείου και την πλειοψηφούσα παράταξη ΑΣΚ-ΠΑΜΕ διότι συμμετείχε στην παραπάνω σύσκεψη χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τα μέλη και τα αρμόδια όργανα του συλλόγου ώστε να συναποφασιστεί η συμμετοχή του σωματείου σε αυτήν και όχι εκπροσώπων μίας μόνο παράταξης. Αν η σύσκεψη ήταν γνωστή στην Ενωτική Πρωτοβουλία, εκπρόσωποί της θα παρευρίσκονταν προκειμένου να αντικρούσουν τόσο τα αήθη ψεύδη και τις συκοφαντίες που διαδίδει η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ όσο και να αποκαλύψουν την αλήθεια για τα διαδραματιζόμενα στο σύλλογο και να καλέσουν τους παρευρισκόμενους σε συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις κατά της εργοδοσίας και των λακέδων της, καθώς και των πολιτικών της Κυβέρνησης, της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και των συνοδοιπόρων τους.

Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του «συντονιστικού» δεν γίνεται η παραμικρή νύξη στο κλαδικό ψευδο-«σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής» που έστησαν εργοδοτικά συμφέροντα (2004) με την νομική στήριξη του συνδικαλιστή αντιπροέδρου του Δ.Σ.Α. Δ. Βερβεσού (ΠΑΣΚΕ) και που στην συνέχεια με την υποστήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και την επιπρόσθετη νομική στήριξη του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Αλ. Λυκουρέζου, οι εργοδότες και «ο άλλος τους εαυτός» κατάφεραν να επιβάλλουν, πριν την έλευση της τρόικας και του Μνημονίου, συλλογικές συμβάσεις εργασίας «αποικιακού τύπου» στο νομό Αττικής ώστε να μειωθούν σε ποσοστό που φτάνει το 50% οι ήδη πενιχρές αμοιβές του κλάδου που ρυθμίζονταν από τις πανελλαδικές ΣΣΕ ΒΥΡΩΝΑ-ΟΙΕΛΕ.

Θέλοντας να αποκρύψουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες, οι «ανάδοχοι» του κινήματος των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση νομού Αττικής δεν μπήκαν στον κόπο να αναφερθούν στους εργοδότες του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) και στο δήθεν «σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής» που κατάφερε με χουντικές μεθόδους και δόλιους τρόπους μέσα σε λίγα χρόνια να υφαρπάξει την αντιπροσωπευτικότητα από τον «ΒΥΡΩΝΑ», να επιβάλει μεσαιωνικούς όρους εργασίας και απειλεί να υπογράψει στο μέλλον ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας με βάση τον πρόσφατο αντεργατικό ν. 3899/2010 της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση. Για το συγκεκριμένο θέμα οι «ανάδοχοι» δεν πρότειναν κανένα σχέδιο δράσης.

Οι «εκπρόσωποι» απέκρυψαν το γεγονός ότι η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ με πρόσχημα την αντιμετώπιση του «κίτρινου» κλαδικού σωματείου βρήκε την ευκαιρία να μεθοδεύσει την αλλαγή του νομικού χαρακτήρα του «ΒΥΡΩΝΑ» και από ομοιοεπαγγελματικό πανελλαδικό σύλλογο καθηγητών ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και σχολών να το μετατρέψει όχι σε κλαδικό σωματείο στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοι ανέμεναν, αλλά σε κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση του νομού Αττικής (2006) με στόχο, όπως αποδεικνύεται πλέον περίτρανα, την επικάλυψη της δράσης άλλων μαζικότερων σωματείων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν ταυτίζονται με τις απόψεις του ΠΑΜΕ. Πράξη που έδωσε τη δυνατότητα στην συνεδριακή πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) να διαγράψει τον «ΒΥΡΩΝΑ» (2008) και να απορρίψει στην συνέχεια νέο αίτημα επανεγγραφής του (2010).

Ενδεικτικό της διασπαστικής πολιτικής που ακολουθεί η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ στον «Βύρωνα» είναι το γεγονός της καταψήφισης πρότασης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για εκστρατεία ενημέρωσης του «ΒΥΡΩΝΑ» και οργάνωση ανοικτού διαλόγου με τους εργαζόμενους στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για νέα ΣΣΕ και με στόχο τη διασφάλιση της ενότητας του κλάδου και της υπερψήφισης, στην ίδια Γ.Σ. της 16ης/1/2011, ενός προσχηματικού σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το οποίο η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ φιλοδοξεί να «ρυθμίσει» τους όρους εργασίας όχι μόνο των εργαζομένων στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, αλλά σχεδόν όλων των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση του νομού Αττικής, ακόμα και εργαζομένων που οι όροι εργασίας τους ήδη ρυθμίζονται από συμβάσεις για τις οποίες έχουν δώσει μεγάλους αγώνες σωματεία, όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΦΚ), τον οποίο η εργοδοσία επανειλημμένως έχει βάλει στο στόχαστρο και έχει σύρει στα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια, αμφισβητώντας την αντιπροσωπευτικότητά του και απειλώντας τα μέλη της διοίκησης με φυλάκιση και καταβολή αποζημιώσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Γιατί άραγε σε μια «συνδιάσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων της ιδιωτικής εκπαίδευσης» που φιλοδοξεί να αποτελέσει «νέο ξεκίνημα ελπιδοφόρας αγωνιστικής δράσης» κλήθηκαν και συμμετείχαν αποκλειστικά μόνο σωματεία ιδιωτικών εκπαιδευτικών τα οποία ελέγχει το ΠΑΜΕ ενώ το γεγονός αποκρύφτηκε επιμελώς από άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις σωματείων που συμμετείχαν;

Καλούμε όλους τους συναδέλφους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις παραπάνω απαράδεκτες πρακτικές της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ που δεν φαίνεται να κατανοεί την παροιμία «κι αλευρωμένος να 'ναι ο ποντικός, η γάτα τον γνωρίζει». Καλούμε όλο το εργατικό κίνημα και τις συνδικαλιστικές συλλογικότητες να προστατέψουν τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να ηττηθούν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις των εργοδοτών που στρέφονται όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους αλλά και ενάντια στους μαθητές. Καλούμε, τέλος, όλους τους συναδέλφους να γίνουν μέλη του «ΒΥΡΩΝΑ» και να πλαισιώσουν τις προσπάθειές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Καθηγητών Ξένων Γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευσης Νομού Αττικής - «Βύρων»
Ε-mail: enotiki.vyronas@gmail.com
Web: http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου