Χρήσιμα

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΚΛΑΔΙΚΗΣ (ΤΟΠΙΚΗΣ) ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παραθέτουμε το ΣΧΕΔΙΟ ΣΣΕ που προτείνει η ΕΝΠΡΩ για συζήτηση στη ΓΣ της Κυριακής, 16 Ιανουαρίου 2011.


ΣΧΕΔΙΟ ΚΛΑΔΙΚΗΣ (ΤΟΠΙΚΗΣ) ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για την ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής από 1//9/1010 – 31/8/2011
• Του σωματείου με την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ- ΒΥΡΩΝ, που εδρεύει στην Αθήνα (Γ’ Σεπτεμβρίου 48 Β, γραφεία Εργατικού Κέντρου Αθήνας)
ΠΡΟΣ
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, η οποία εδρεύει στην Αθήνα (Ακαδημίας και Λυκαβηττού 2) και όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
• Ομοσπονδία Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Ελλάδος, η οποία εδρεύει στην Αθήνα (Στουρνάρη 35, 106-82, Αθήνα) και όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
• Σωματείο Ξενόγλωσσων Φροντιστηρίων Ομήρου Δήμων Αττικής και Επαρχιών, που εδρεύει στην Αθήνα (Πρεβέζης 87, Σεπόλια) και όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
• Σύλλογος Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Σωματείου Όμηρος και Ανεξαρτήτων, που εδρεύει στην Αθήνα (Πρεβέζης 78, Σεπόλια) και όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
• Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, που εδρεύει στην Αθήνα (Ακαδημίας 98, 106 77 Αθήνα) και όπως νόμιμα εκπροσωπείται.


Άρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που εδρεύουν στο Νομό Αττικής.


Άρθρο 2
Καθορισμός βασικού μισθού και ωρομισθίου



1. Από 1.9.2010 α) ο βασικός μηνιαίος μισθός για 18ωρη εβδομαδιαία απασχόληση διαμορφώνεται στα 1.900,00 ευρώ και β) το βασικό ωρομίσθιο διαμορφώνεται σε 26,40 ευρώ.
Στον νέο βασικό μηνιαίο μισθό, καθώς και στο νέο βασικό ωρομίσθιο έχει ενσωματωθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 4 παρ. 3 της από 14.7.2003 ΣΣΕ και της υπ. αριθμ. 48/2003 ΔΑ (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας) παροχή – «εξωδιδακτικό επίδομα», δηλαδή η επιπλέον αμοιβή μίας ώρας για προετοιμασία του μαθήματος, ανά (10) δέκα ώρες διδασκαλίας, όπως προβλέπεται και από την 31/2004 ΔΑ (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας), οπότε και έπαυσε η ξεχωριστή καταβολή της παροχής αυτής.

2. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (υπαλλήλους γραφείου, ταμίες, καθαρίστριες, γραμματείς κ.λπ.), τα κατώτερα όρια αμοιβής ορίζονται ίδια με αυτά που προβλέπονται στις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ανάλογα με την ειδικότητα του καθενός και σύμφωνα με τις αντίστοιχες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Άρθρο 3
Πλήρης απασχόληση


1. Οι καθηγητές/τριες που εργάζονται τουλάχιστον για 18 ώρες εβδομαδιαίως θεωρούνται μισθωτοί πλήρους απασχόλησης και αμείβονται με μηνιαίο μισθό. Στην περίπτωση που οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας υπερβαίνουν τις 18, τότε για κάθε επιπλέον ώρα καταβάλλεται το αντίστοιχο ωρομίσθιο κατά τα ανωτέρω.

2. Κανένας εργαζόμενος δεν δουλεύει κάτω από 18 ώρες, αν δεν αποδεικνύεται και δεν επιβάλλεται ως αναγκαία συνθήκη από το σύνολο των παραγόντων που διαμορφώνουν το ωρολόγιο πρόγραμμα του Κέντρου Ξένων Γλωσσών.


Άρθρο 4ο
Επίδομα πολυετίας
1. Στους μισθωτούς που υπάγονται στην παρούσα χορηγείται επίδομα πολυετίας για πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία, υπολογιζόμενο επί του βασικού ωρομισθίου ή του βασικού μηνιαίου μισθού και ανερχόμενο σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας, σε οποιοδήποτε εργοδότη।

2. Για τον υπολογισμό της πολυετίας, ως έτος εργασίας θεωρείται το ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή απασχόληση, τουλάχιστον, εννέα (9) μηνών.

3. Η προϋπηρεσία αποδεικνύεται με την υποβολή σχετικών βεβαιώσεων του προηγούμενου ή των προηγούμενων εργοδοτών ή με την προσκόμιση του ασφαλιστικού βιβλιαρίου ΙΚΑ (άρθρο 6 παρ 3 και 4 της 11/89 απόφασης ΔΔΔΔ Αθηνών).

Άρθρο 5ο
Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών και διδακτορικό


Στους κατόχους MASTER ή διδακτορικού διπλώματος, που χορηγούνται από αναγνωρισμένα δημοσίου χαρακτήρα πανεπιστήμια ή ισότιμα προς αυτά πανεπιστήμια, καταβάλλεται επίδομα 8% και 12% αντίστοιχα επί του ως άνω βασικού ωρομισθίου και μισθού.

Άρθρο 6ο
Επίδομα γάμου και τέκνων


1. Σε όλους τους εργαζόμενους καταβάλλεται επίδομα γάμου (οικογενειακό) 10% και επίδομα τέκνου 5% για κάθε τέκνο. Το επίδομα γάμου δικαιούνται και οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χηρείας και οι διαζευγμένοι, το δε επίδομα τέκνου δικαιούνται και οι έγγαμοι και οι άγαμοι γονείς (άρθρο 20 ν. 1849/89).

2. Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας πέντε (5) εργάσιμες ημέρες με αποδοχές. Οι τρεις από τις πέντε ημέρες της άδειας πατρότητας χορηγούνται αμέσως μετά τον τοκετό και οι υπόλοιπες χορηγούνται κατά τη διάρκεια της μετά τον τοκετό άδειας της μητέρας (άδεια λοχείας).

Άρθρο 7ο
Επιδόματα Χριστουγέννων – Πάσχα – Θερινής άδειας


Στους καθηγητές/τριες που υπάγονται στη σύμβαση αυτή, ανεξάρτητα εάν συνδέονται με εργασιακή σχέση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, καταβάλλονται επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, σύμφωνα με τις διατάξεις της 19040/1981 Κ।Υ.Α., όπως ισχύει και χορηγείται άδεια ή αποζημίωση άδειας κατά τις διατάξεις του Α.Ν. 539/45 και του Ν. 1346/1983. Τα δώρα εορτών καταβάλλονται στους δικαιούχους για τα Χριστούγεννα μέχρι την 21/12 και για το Πάσχα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους.


Άρθρο 8ο
Προστασία της μητρότητας

Με γνώμονα την προστασία της μητρότητας, εάν λήξει η σύμβαση εργασίας καθηγήτριας λόγω περάτωσης του διδακτικού έτους καθ’ ον χρόνο αυτή είναι έγκυος, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την επαναπροσλάβει για το επόμενο διδακτικό έτος, τουλάχιστον για τα 3/5 του μέσου όρου του ωραρίου που δίδαξε αυτή κατά το προηγούμενο διδακτικό έτος. Το δικαίωμα αυτό δεν υφίσταται εάν το σχετικό μάθημα πάψει να διδάσκεται από το φροντιστήριο κατά το επόμενο διδακτικό έτος.

Άρθρο 9ο
Θεσμικά θέματα


1. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει την πρόσληψη των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος (σε οκτώ ημέρες) καταθέτοντας το σχετικό έντυπο της Επιθεώρησης Εργασίας.

2. Σε περίπτωση αργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, λόγω εξαιρέσιμων εορτών για μία ή περισσότερες μέρες κατά την εβδομάδα, για την συμπλήρωση της 18ωρης εβδομαδιαίας εργασίας υπολογίζονται και οι ώρες των ημερών κατά τις οποίες οι καθηγητές/τριες θα δίδασκαν αν δεν συνέπιπταν με ημέρες αργίας. Επίσης, σε περίπτωση αργίας λόγω εξαιρέσιμων εορτών για μία ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα, οι μισθωτοί δικαιούνται να λαμβάνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο ωράριο που συμφωνήθηκε και οι μισθωτοί που απασχολούνται λιγότερο από 18 ώρες την εβδομάδα να αμείβονται με ωρομίσθιο, εφόσον φυσικά οι μέρες αυτές περιλαμβάνονται στη συμφωνημένη διάρκεια της σύμβασης εργασίας. Ως ημέρες αργίες θεωρούνται και οι ημέρες διακοπών των Χριστουγέννων (23/12 – 7/1) και Πάσχα (από Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά), καθώς και οι Εθνικές εορτές των 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, η επέτειος του Πολυτεχνείου την 17η Νοεμβρίου, η εργατική εορτή της 1ης Μαΐου, οι γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος, η Καθαρά Δευτέρα, καθώς και οι τοπικές αργίες.

3. Σύμπτυξη τμημάτων από τη διεύθυνση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών, διακοπή των σπουδών από σπουδαστές ή άλλοι λόγοι που επιφέρουν πιθανή μείωση του αριθμού των συνολικών ωρών διδασκαλίας του Κέντρου Ξένων Γλωσσών, δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο να επιφέρουν μείωση των αποδοχών των καθηγητών/τριών σε σχέση με αυτές που προβλέπονταν από το αρχικά διαμορφωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας.

4. Προγραμματισμένες ώρες διδασκαλίας που δεν πραγματοποιούνται για λόγους που αφορούν το Κέντρο Ξένων Γλωσσών, ενώ ο/η καθηγητής/τρια μπορεί να προσφέρει την εργασία του/της, αμείβονται ως χρόνος πραγματικής εργασίας και δεν υπάρχει υποχρέωση του/της καθηγητή/τριας για αναπλήρωσή τους. Εάν, όμως, αναπληρωθούν καταβάλλεται ανάλογη πρόσθετη αμοιβή.

5. Σε περίπτωση απασχόλησης των καθηγητών/τριών κατά τις Κυριακές και τις παραπάνω αργίες, οι αντίστοιχες αποδοχές καταβάλλονται προσαυξημένες κατά 75%.

6. Ο/Η καθηγητής/τρια, εφόσον απασχοληθεί, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, για επιτήρηση, συνάντηση με γονείς, σύσκεψη διδακτικού προσωπικού πέραν των προγραμματισμένων ωρών, δικαιούται πρόσθετη αμοιβή σύμφωνα με το προβλεπόμενο από την παρούσα ρύθμιση ωρομίσθιό του ή με το ωρομίσθιο που προκύπτει βάσει του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού του.

7. Αν κατόπιν συμφωνίας ο/η καθηγητής/τρια συμμετάσχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνει το Κέντρο Ξένων Γλωσσών, ή στα οποία αυτό συμμετέχει, και πραγματοποιούνται εκτός συμφωνημένου ωραρίου, θα πρέπει να καταβάλλεται το ανάλογο ωρομίσθιο ή το ωρομίσθιο που προκύπτει βάσει του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού του.

8. Η διάρκεια της διδασκαλίας ορίζεται σε 50 λεπτά της ώρας και το διάλειμμα σε 10 λεπτά της ώρας. Ο καθηγητής αμείβεται για 60 λεπτά της ώρας.

9. Ο/Η καθηγητής/τρια υποχρεούται να βρίσκεται στο φροντιστήριο τις ώρες που καθορίζει το πρόγραμμά του/της. Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών δεν μπορούν να λειτουργούν πριν από τις 8 π.μ. και μετά τις 10.30 μ.μ.

10. Οι σημειώσεις των καθηγητών/τριών αναπαράγονται με δαπάνη του εργοδότη και διανέμονται δωρεάν στους μαθητές. Αυτές, εφόσον είναι πρωτότυπες, φέρουν στο εξώφυλλο εκτός από την επωνυμία του φροντιστηρίου και το όνομα του/της καθηγητή/τριας ή των επιμελητών της έκδοσης. Εάν πρόκειται για συγγραφή πρωτότυπου βιβλίου τότε προβλέπεται κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων για τον συγγραφέα-καθηγητή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

11. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει πίνακα ανακοινώσεων του σωματείου εργαζομένων σε χώρο κοινής αποδοχής και να αναρτά στον πίνακα των ανακοινώσεων του γραφείου των καθηγητών, και αν δεν υπάρχει αυτό, στον πίνακα ανακοινώσεων του Κέντρου Ξένων Γλωσσών, την από το νόμο προβλεπόμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

12. Απαγορεύεται στους εργοδότες να προβαίνουν σε πράξεις και ενέργειες που δυσχεραίνουν την συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων.

13. Τα επιδόματα πολυετίας, γάμου και τέκνων, μεταπτυχιακών σπουδών υπολογίζονται επί του νέου βασικού ωρομισθίου, όπως αυτά προβλέπονται από την παρούσα και χορηγούνται κατά τα λοιπά σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις της παρούσας σύμβασης.


Άρθρο 10ο
Καταβολή αποδοχών

Οι δεδουλευμένες αποδοχές καταβάλλονται μέχρι την 1η του επόμενου μηνός και η καταβολή τους αποδεικνύεται με την χορήγηση σχετικής εξοφλητικής απόδειξης, κατά τις διατάξεις του Ν. 1082/1980.

Άρθρο 11ο
Λύση - Ανανέωση Συμβάσεων


1. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να προειδοποιούν τους εργαζόμενους με τους οποίους είχαν συνάψει σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου το προηγούμενο διδακτικό έτος για τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους, το αργότερο έως 20 Μαΐου κάθε έτους. Αν η σύμβαση αυτή δεν ανανεωθεί με ευθύνη του εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση ίση με τις αποδοχές ενός μέσου μηνιαίου μισθού του προηγούμενου διδακτικού έτους. Την αποζημίωση αυτή δικαιούνται καθηγητές/τριες που είχαν εργαστεί στο φροντιστήριο από το οποίο απολύονται, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διδακτικού έτους, τουλάχιστον για δύο μήνες.

2. Οι καθηγητές/τριες που εργάζονται και έχουν συμπληρώσει από 2 έως και 3 ακαδημαϊκά έτη και η σύμβασή τους δεν ανανεωθεί με ευθύνη του εργοδότη, δικαιούνται αποζημίωση ίση με τις αποδοχές 2 μέσων μηνιαίων μισθών του προηγούμενου διδακτικού έτους. Οι καθηγητές/τριες που εργάζονται και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 4 ακαδημαϊκά έτη και η σύμβασή τους δεν ανανεωθεί με ευθύνη του εργοδότη, δικαιούνται αποζημίωση ίση με τις αποδοχές 3 μέσων μηνιαίων μισθών του προηγούμενου διδακτικού έτους.

3. Αν δεν ενημερωθούν γραπτώς οι εργαζόμενοι για την μη ανανέωση των συμβάσεών τους μέχρι και την 20η Μαΐου κάθε έτους επαναπροσλαμβάνονται τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

4. Για τους εργαζόμενους που διακόπτουν προσωρινά τον εργασιακό τους βίο προκειμένου να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, ισχύει ό,τι καθορίζεται στο άρθρο 8.

5. Η απασχόληση καθηγητών/τριών με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποδεικνύεται από σχετική έγγραφη συμφωνία των μερών. Ο εργαζόμενος λαμβάνει αντίγραφο της έγγραφης συμφωνίας. Στην αντίθετη περίπτωση η σύμβαση εργασίας είναι αορίστου χρόνου.

Άρθρο 12ο
Τελικές διατάξεις


1. Για ζητήματα αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που δεν ρυθμίζονται με την παρούσα, γίνεται παραπομπή στις διατάξεις προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων ή ισχυουσών, για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών όλης της χώρας, καθώς και για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όλης της χώρας, οι οποίες ενσωματώνονται στην παρούσα και ισχύουν εφεξής.

2. Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται από την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ΣΣΕ ή ΔΑ, κανονισμούς εργασίας, έθιμα κ.λπ., δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν. Όροι εργασίας σε ατομική σύμβαση που είναι ευνοϊκότεροι από αυτή τη σύμβαση για τον μισθωτό, υπερισχύουν των όρων αυτών της σύμβασης και δεν μπορούν να μεταβληθούν σε βάρος του μισθωτού.

Η ισχύς των όρων της παρούσης αρχίζει από την 1.9.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου