Χρήσιμα

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Άρθρο στο ΠΟΝΤΙΚΙ, 15.7.2010

Ενωτική πρωτοβουλία:

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
Καταγγέλλουν «στημένο» σωματείο

Χωρίς μηνιαίες αποδοχές, επιδόματα, αργίες και λοιπά δικαιώματα εργάζονται εδώ και χρόνια οι καθηγητές ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια της Αττικής.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων καθηγητών σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών ο «Βύρων» από τις αρχές του 2004 λειτουργεί σωματείο εργαζομένων - «μαϊμού», το οποίο στήθηκε με διάφορες μεθοδεύσεις μερίδας εργοδοτών και στη συνέχεια κατόρθωσε -υπερσκελίζοντας τον «Βύρωνα», μέχρι τότε αντιπροσωπευτικό σωματείο, και την ΟΙΕΛΕ –να επιβάλλει στον κλάδο Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ευνοεί τους φροντιστηριούχους της Αττικής αφού προβλέπει μείωση αποδοχών των εργαζομένων καθηγητών που φτάνει έως και το 40%.

Το περί ου ο λόγος «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής» στην ουσία αποτελείται από ανθρώπους των εργοδοτών του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών (ΕUROPALSO) (παιδιά, αδέρφια και λοιποί συγγενείς, γνωστοί και φίλοι), με αποτέλεσμα οι εργοδότες ουσιαστικά να υπογράφουν ΣΣΕ με τον εαυτό τους, η οποία καθορίζει χαμηλά ωρομίσθια, κάτω από τις συμβάσεις της ΟΙΕΛΕ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, και δεν προσδιορίζει μηνιαίες αποδοχές.

Στις 31.8.2010 λήγει η τρέχουσα διετής σύμβαση, οπότε επίκεινται νέες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας. Μέχρι τώρα το παραπάνω σωματείο κατόρθωσε να κατοχυρώσει το κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας (με στημένες κάλπες) έναντι του «Βύρωνα» και της ΟΙΕΛΕ που καθιστούσε τις δικές του συμβάσεις υποχρεωτικές, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους της Αττικής να διδάσκουν ξένες γλώσσες σε εξευτελιστικές εργασιακές συνθήκες.

Το σωματείο «Βύρων» καλεί για νέες διαπραγματεύσεις ζητώντας με σχετικό υπόμνημα στον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ανάμεσα στα άλλα, «να κατοχυρωθεί και πάλι η αντιπροσωπευτικότητα του «Βύρωνα» για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), οι οποίες στη συνέχεια να κηρύσσονται υποχρεωτικές» προκειμένου να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου