Χρήσιμα

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Η τρύπα της μνήμης

 «Ο Ουίνστον σχημάτισε στο καντράν της τηλεοθόνης τις λέξεις «παλιά νούμερα» και ζήτησε τις εκδόσεις των Times που χρειαζόταν. Μετά από μικρή καθυστέρηση έφτασαν γλιστρώντας μέσα στον αεροσωλήνα. Τα μηνύματα που είχε πάρει αναφέρονταν σε άρθρα ή ειδήσεις που για τον ένα ή τον άλλο λόγο κρίθηκε αναγκαίο να αλλαχτούν, ή, σύμφωνα με την επίσημη έκφραση «να διορθωθούν».
..............................................
Μόλις τελείωνε με το κάθε μήνυμα ο Ουίνστον συνέδεε τις φωνογραφημένες διορθώσεις στο σχετικό φύλλο των Times και τις έσπρωχνε μέσα στον αεροσωλήνα. Μετά με μια κίνηση όσο πιο ασυναίσθητη γινόταν τσαλάκωνε το μήνυμα και τις σημειώσεις που είχε κάνει ο ίδιος και τα έριχνε στην τρύπα της μνήμης για να τα καταβροχθίσουν οι φλόγες.
Το τι συνέβαινε στον αόρατο λαβύρινθο όπου οδηγούσαν οι αεροσωλήνες δεν το ήξερε με λεπτομέρειες αλλά το ήξερε σε γενικές γραμμές.[.] Δεν επιτρεπόταν να καταχωρηθεί καμιά πληροφορία, ή γνώμη που ερχόταν σε αντίθεση με τις ανάγκες της στιγμής. Όλη η ιστορία ήταν από δεύτερο χέρι, σβησμένη και ξαναγραμμένη τόσες φορές, όσες κρινόταν απαραίτητο. Από τη στιγμή που γινόταν η αλλαγή, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσες να αποδείξεις ότι έγινε οποιαδήποτε παραποίηση.»  
Τζορτζ Όργουελ, 1984

Τη Δευτέρα, 11 Απριλίου η Ενωτική Πρωτοβουλία ανάρτησε ένα κείμενο με τίτλο Το άρθρο 40 για την ιδιωτική εκπαίδευση και οι εργοδοτικές ενώσεις σε όλο τους το μεγαλείο [1]. Στο τέλος του κειμένου γινόταν αναφορά σε ένα βίντεο από τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) στο οποίο τα μέλη του ΔΣ της ΟΕΦΕ έκαναν τις τοποθετήσεις τους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο κ. Μπάμπης Νικολάου, μέλος του ΔΣ και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) κατά την εισαγωγή του ανέφερε: «Εγώ θεωρώ το Φίλη ένα κομπλεξικό άνθρωπο. Συγγνώμη που μιλάω, ξέρετε ότι μιλάω λίγο σκληρά. Ένας άνθρωπος που δεν έχει πτυχίο να αντιμετωπίσει ανθρώπους που έχουν πτυχία». και προσθέτει «Μόνο νομικά θα καθαρίσουμε μ' αυτούς».

 Στη συνέχεια ο ίδιος επιδιώκει να σχολιάσει την παράγραφο 3 του άρθρου 40 σύμφωνα με την οποία «τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, από όπου πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων κάθε διδακτικής ώρας.» Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση στόχο έχει την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας σε ΦΜΕ και ΚΞΓ και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

Λέει λοιπόν το μέλος του ΔΣ της ΟΕΦΕ «Εγώ πιστεύω θέλουν να μας μαντρώσουν μέσα στο Υπουργείο Παιδείας. Θα σας πω εγώ τι με φοβίζει στις δευτεροβάθμιες, το 'χω πει πολλές φορές. [.] Ωραία όλα αυτά, δε θα τα εξετάζουν αυτοί αλλά θα είμαστε στου καθενός συνδικάλα, ας πούμε, το μάτι, ο οποίος θα πηγαίνει στη δευτεροβάθμια και θα ψάχνει τα φροντιστήρια του κόσμου και θα γίνεται το έλα να δεις!».

Τον λόγο παίρνει στη συνέχεια ο κ. Αμπαντζίδης, επίσης μέλος του ΔΣ, ο οποίος δηλώνει πως εναντίον του νομοσχεδίου πρέπει να χρησιμοποιήσουν «το χαρτί της .πως το λένε τώρα. κουαρτέτο, τρόικα;» Η δήλωση αυτή σχολιάζεται σε επόμενο κείμενο της Ενωτικής Πρωτοβουλίιας που παραπέμπει στο σχετικό βίντεο [2].

Την Πέμπτη 14 Απριλίου, η ΕφΣυν στο άρθρο της με τίτλο «Φροντιστηριάρχες μνημονιακότεροι του μνημονίου» [3]  αποκαλύπτει το υπόμνημα που κατέθεσε η ΟΕΦΕ στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου το τελευταίο να αποσύρει την τροπολογία. Σε ότι αφορά την παράγραφο 6, σύμφωνα με την οποία το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο των καθηγητών
καθορίζεται στις 21 ώρες και συνεπάγεται την απονομή 25 ενσήμων μηνιαίως, η ΟΕΦΕ επικαλούμενη δύο μνημονιακούς νόμους, τον Ν.4046/2012 και τον Ν.4093/2012, αντιπροτείνει ωράριο εργασίας 40 ωρών εβδομαδιαίως και μισθό 586,08. Με άλλα λόγια ωρομίσθιο για τους καθηγητές σε ΦΜΕ 3,48 ευρώ. Επίσης, προειδοποιεί το υπουργείο ότι άλλη θεσμοθέτηση είναι «αυθαίρετη, αντισυνταγματική ενώ επιπλέον καταστρατηγεί τους ανωτέρω νόμους (σ.σ. μνημονιακούς πάντα) που είναι αυξημένης τυπικής ισχύος ως εκτελεστικοί - κυρωτικοί νόμοι ανειλημμένων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.» [4]

Μετά την αποκάλυψη, χαρακτηρίζει το υπόμνημα αποκύημα φαντασίας [5]ενώ έχει φροντίσει προηγουμένως να ρίξει και το σχετικό βίντεο, στο οποίο εκφράζει τη βαθιά πίστη της στα μνημόνια, την αποστροφή της προς τον συνδικαλισμό των εργαζομένων και κάθε έλεγχο της πολιτείας, στην τρύπα της μνήμης [6].

Παραπομπές


Το βίντεο ξανανέβηκε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=fPXaTA9oQYM&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου