Χρήσιμα

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το φροντιστήριο "ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ" στη Θεσσαλονίκη απολύει καθηγητές

Η εργοδοσία του φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης "Ανατολικό" στη Θεσσαλονίκη απέλυσε το συνάδελφο εκπαιδευτικό Β.Τ. μετά από 25 χρόνια εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση και 3 στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο συνάδελφος είναι μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ), με συνδικαλιστική δράση στο χώρο δουλειάς ενάντια στη μείωση του ωρομισθίου που η εργοδοσία επιχειρεί με δικαιολογία το ΦΠΑ 23%. Για τη στάση του, η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόλυσή-μη ανανέωση της σύμβασης του, ανακαλώντας τις ώρες που είχε ο συνάδελφος, κάτι που έπραξε το καλοκαίρι και με άλλους 4 συναδέλφους. Μετά από παρέμβαση του σωματείου, ο εργοδότης που αποτελεί και γενικό γραμματέα της ΟΕΦΕ, υποσχέθηκε την επαναπρόσληψη του συναδέλφου, μόνο για να τον ξανααπολύσει ένα μήνα μετά την έναρξη της διδακτικής χρονιάς και της πρόσληψής του.

Πέρα από τον εκδικητικό χαρακτήρα της απόλυσης του συναδέλφου Β.Τ. για συνδικαλιστική δράση, δεν είναι δυνατόν να μη σταθούμε και στο ζήτημα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παρά τα δάκρυα σύσσωμης της εργοδοσίας σε ΦΜΕ, ΚΞΓ και ιδιωτικά σχολεία για το κλείσιμο των "νομοταγών" επιχειρήσεων τους και τη "διάλυση των ονείρων" των παιδιών για σπουδές-γνώση (ούτως ή άλλως οξύμωρο να ομιλούν οι καταστροφείς της δημόσιας εκπαίδευσης για γνώση), είναι πραγματικά άξιο λόγου το ότι η εργοδοσία έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι σε μειώσεις ωρομισθίων και ωρών-κατάργηση τμημάτων, χωρίς την οριστική διευθέτηση του ζητήματος του ΦΠΑ, το οποίο σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχει μετατεθεί για το Νοέμβριο. Δηλαδή, ενώ ουσιαστικά ο ΦΠΑ ακόμα δεν έχει επιβληθεί, και ενώ είναι πολλές εκείνες οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν κόβουν αποδείξεις με τη δικαιολογία ότι το ζήτημα δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρόλα αυτά, τα αφεντικά ήδη συμπεριφέρονται στους εργαζόμενούς τους σαν να ισχύει ήδη ο ΦΠΑ. Το βρήκαν δηλαδή ως πρόσχημα ώστε να συγκρατήσουν τα κέρδη τους και μάλιστα προληπτικά, χωρίς την εφαρμογή του νόμου. Άρα γιατί κλαίγονται οι εργοδότες και ρίχνουν πυρά κατά της κυβέρνησης; Αφού τελικά η ανακοίνωση της φορολόγησης των φροντιστηρίων και όχι η ίδια η εφαρμογή της έγινε βούτυρο στο ψωμί των αφεντικών για να μειώσουν το κόστος της εργατικής δύναμης.

Ως Ενωτική Πρωτοβουλία, καταγγέλλουμε την εργοδοσία στο φροντιστήριο "Ανατολικό" που δρα ξεκάθαρα με εκδικητικό τρόπο απέναντι στους καθηγητές που αγωνίζονται για αξιοπρεπή εργασία και ενάντια στην εξαθλίωση. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου Β.Τ. και στεκόμαστε στο πλευρό του και στο πλευρό κάθε απολυμένης/ου συναδέλφισσας/ου με κάθε τρόπο. Με αγώνα και οργάνωση να αντισταθούμε στην επίθεση των αφεντικών, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και τους μαθητές μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου