Χρήσιμα

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΛΑIΣΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας. Η Ενωτική Πρωτοβουλία στην προσπάθεια συμβολή στην συζήτηση κατέθεσε στους συναδέλφους το παρακάτω Πλαίσιο Δράσης. Παράλληλα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά την διάρκεια της 2ης και τελευταία μέρας της ετήσια 15ης International Puublishers Exhibitions (έκθεση ξενόγλωσσου βιβλίου) στο ξενοδοχείο Divani Caranvel συνέχιζαν την ενημερωτική εκστρατεία συνομιλώντας με συναδέλφους και μοιράζοντας εκατοντάδες φυλλάδια.

 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 6/9 – ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ


Η έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου μας βρίσκει σε μία εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση: μεσαιωνικοί όροι εργασίας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθια εξαθλίωσης, ανεργία, αβεβαιότητα. Η υπογραφή ενός ακόμα αντικοινωνικού μνημονίου επιβάλει την συνέχιση της μείωσης των μισθών και των συντάξεων,  περαιτέρω συρρίκνωση-κατάργηση του «κοινωνικού κράτους», πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και του ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας. 

Η ψήφιση του 3ου μνημονίου οδήγησε στην πτώση της κυβέρνηση, στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και επέφερε την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών για τις 20 του Σεπτέμβρη. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και τα μέσα μαζικής προπαγάνδας τους μπροστά στην ανάγκη αυτοοργάνωσης των εργαζομένων και στην ανάπτυξη  ενός εργατικού κινήματος ανατροπής, προσπαθούν με κάθε τρόπο να συντηρήσουν την ιδεολογική τους ηγεμονία και τον κατακερματισμό των εργαζομένων προαναγγέλλοντας κυβερνήσεις «εθνικής ενότητας» ή κυβερνήσεις «εθνικής ευθύνης» και εφαρμογή της πιο άγριας εξαθλίωσης του κόσμου της εργασίας που έχει αφαρμοστεί ποτέ στην Ευρώπη. 

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα με την επιβολή των  capital controls και τους οικονομικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν μπροστά στο δημοψήφισμα και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, πολλοί εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να απολύσουν εργαζομένους ή να κηρύξουν στάση πληρωμών σε μισθούς. Η οικονομική κρίση εντάθηκε, η ανεργία αυξήθηκε, αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν και πολλές απείλησαν με λουκέτο, υπήρξαν πολλές καταγγελίες εργαζομένων που πιέστηκαν να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Mε την νομοθέτηση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, και παρά την πρόσκαιρη αναβολή του μέτρου, οι εργαζόμενοι υφίστανται μεγάλες πιέσεις από την εργοδοσία να δεχτούν περαιτέρω  μειώσεις μισθών.  Το πιο πρόσφατο πλήγμα για τον κλάδο μας ήταν η ανανέωση, στις 30/7,  της εργοδοτικής σύμβασης δουλοπαροικίας για τα ΚΞΓ, 3ετους διάρκειας, μεταξύ EUROPALSO και ψευδοσωματείου. Oι εργοδότες επιχαίρονται για την «αύξηση» του ωρομισθίου από 3,52 σε 5,40 ευρώ μικτά, σε μία προσπάθεια να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών το ψευδοσωματείο αλλά και να μετριάσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί με την καθοριστική συμβολή μας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, το οποίο θα έθετε κάποιους στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς εργασίας για τους εργαζόμενους σε ΚΞΓ και ΦΜΕ. Η υποχώρηση της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο μπροστά στις πιέσεις που δέχτηκε από το πολιτικό-οικονομικό λόμπυ  της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η ουσιαστική άρνηση του υπουργείου Εργασίας να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέσαμε προκειμένου να αναλάβει δράση ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία στα ΚΞΓ, και πιο πρόσφατα η μη ενημέρωση του σωματείου μας – παρά το αίτημά του ΔΣ – από τις επιθεωρήσεις εργασίας για τις εργοδοτικές  «διαπραγματεύσεις» αναδεικνύουν τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στον κλάδο. Όλα αυτά διεξήχθησαν μέσα στο πλαίσιο της ευθυγράμμισής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις προσταγές του κεφαλαίου και της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), που οδήγησαν στο 3ο μνημόνιο. Η δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» και η δυνατότητα που δίνεται στην τρόικα να αναιρεί ρυθμίσεις που δεν της αρέσουν σημαίνει ότι είναι μηδαμινή πλέον η πιθανότητα αύξησης του κατώτατου μισθού με κυβερνητική πρωτοβουλία. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών ανέδειξαν με τον πιο εμφανή τρόπο το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία φυλακή για τους εργαζόμενους και μία μαύρη τρύπα για τους μετανάστες και πρόσφυγες που χάνουν τις ζωές τους προσπαθώντας να βρουν στην Ευρώπη «του πολιτισμού» καταφύγιο από εμπόλεμες και εξαθλιωμένες περιοχές.

Μπαίνει το καθήκον σε όλους τους συναδέλφους να ξεπεράσουν την απογοήτευση και το μούδιασμα από τα χτυπήματα που δεχτήκαμε όλοι και όλες μας αυτούς τους τελευταίους μήνες. Η κατάρρευση των αυταπατών ότι μία κοινοβουλευτική κυβερνητική εναλλαγή κομμάτων σε μια εποχή οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να επιφέρει την ανατροπή του αντεργατικού πλαισίου δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραίτηση, σε ανάπτυξη εθνικισμών και φασιστικών ιδεολογημάτων και ιδιώτευση, αλλά σε συνειδητοποίηση ότι τίποτα δεν χαρίζεται και ότι όλα τα δικαιώματα κατακτιούνται με συλλογικό αγώνα και ταξική αλληλεγγύη μέχρι την κατάργηση της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της μισθωτής εργασίας. 

Η Ενωτική Πρωτοβουλία συνεχίζει να παρεμβαίνει στους συναδέλφους μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς και εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών. Με τις αγωνιστικές μας προτάσεις και τις δράσεις μας συμβάλουμε στην προσπάθεια μαζικοποίησης του κλάδου μας. Δεν μας πτοεί η στοχοποίηση από την εργοδοσία και οι τρομοκρατικές μέθοδοι που αυτή χρησιμοποιεί. Απαντάμε στην εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή των απολύσεων με όπλο την εργατική αλληλεγγύη και την συλλογικότητα που επέβαλε, μεταξύ των άλλων, την επαναπρόσληψη απολυμένης συναδέλφισσας από φροντιστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης μετά την συγκέντρωση και την τριμερή συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής στο Υπουργείο Εργασίας. Παλεύουμε για μία οργάνωση συναδέλφων που θα ξεπερνάει οργανωτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς και δεν θα αγκυλώνεται σε προαπαιτούμενα δράσης, όπως την a priori συμφωνία πάνω σε μάξιμουμ πολιτικά προγράμματα-κομματικές γραμμές που δεν απαντάνε στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων για αντίσταση και απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων.

Για το επόμενο διάστημα και ενόψει των αρχαιρεσιών μας στα τέλη του έτους προτείνουμε:

* Παρεμβάσεις έξω από τα ΚΞΓ των πρωταγωνιστών της εφαρμογής της σύμβασης δουλοπαροικίας.  
* Με ευθύνη του ΔΣ χρήσης κάθε νομικού μέσου για προσβολή της εργοδοτικής ΣΣΕ στα ΚΞΓ.
* Οργάνωση μαζικών παραστάσεων διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεων στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας σχετικά με την «σύμβαση» στα ΚΞΓ και την κατάσταση στον κλάδο με κατάθεση καταγγελτικών υπομνημάτων και συνάντηση με τις πολιτικές ηγεσίες.
* Αποστολή καλέσματος μας προκειμένου  όλα τα εργατικά σωματεία να καταγγείλουν το νέο συνδικαλιστικό πραξικόπημα στα ΚΞΓ με ταυτόχρονη διοργάνωση συνέντευξης τύπου.
* Οργάνωση περιοδειών του σωματείου και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς.
* Έκδοση αφισών και επικόλληση τους στα κέντρα ξένων γλωσσών,  με κάλεσμα προς τους συναδέλφους για συσπείρωση στο σωματείο μας  και καταγγελία της νέας αντεργατική συμφωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου