Χρήσιμα

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ 15η INTERNATIONAL PUBLISHERS EXHIBITIONS

Σήμερα, κατά την διάρκεια της 1ης μέρας της ετήσια 15ης International Publishers Exhibitions (έκθεση ξενόγλωσσου βιβλίου) που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, μέλη της Ενημερωτικής Πρωτοβουλία πραγματοποίησαν ενημερωτική εκστρατεία. Επικοινώνησαν με πολλούς συναδέλφους και μοίρασαν εκατοντάδες φυλλάδια με το παρακάτω περιεχόμενο.

«Δώσαμε αύξηση ενώ δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Αντί λοιπόν να μας ευχαριστήσουν, ζητάνε διάφορα».                                                            
Ο πρόεδρος του EUROPALSO, Γ. Ζηκόπουλος, σχολιάζει το ωρομίσθιο των 5,40 ευρώ (μεικτά) για τους καθηγητές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.     
«Συλλογική σύμβαση... παρωδία στα ξενόγλωσσα», Εφημερίδα των Συντακτών, 27/08/2015 

Συνάδελφοι,


Ήδη από το 2004, η εργοδοτική ένωση «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ) - EUROPALSO» έχει στήσει ένα ψευδοσωματείο εργαζομένων με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής». Πρόκειται για σωματείο-φάντασμα, το οποίο εδώ και 11 χρόνια, την ώρα που οι εργασιακές σχέσεις αποδομούνται και η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριαρχεί και βασιλεύει, δεν έχει καταγγείλει ούτε έναν εργοδότη, δεν έχει υπερασπιστεί ούτε έναν εργαζόμενο και δεν το είδε πότε κανείς σε καμιά πορεία, παρέμβαση ή διαμαρτυρία. Ωστόσο, είναι πάντα παρόν όταν πρόκειται να υπογράψει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και πάντα πρόθυμο να δεχθεί εξευτελιστικούς όρους που αφορούν χιλιάδες εργαζομένους στα ΚΞΓ. Είναι αυτό που το 2012 και 2013 υπέγραψε ΣΣΕ που όριζαν το ωρομίσθιο στα 3,52 ευρώ μεικτά.

Στον αντίποδα του κίτρινου σωματείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής "ο Βύρων" αγωνίζεται μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο εδώ και 40 χρόνια. Φέτος στο σωματείο μας κατέφυγε καθηγήτρια από το ΚΞΓ Ειρήνη Στρούμπα Ξανθέα όταν απολύθηκε επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα συναδέλφου της στην απεργία και μαζί με το σωματείο απέσπασαν την αποπληρωμή της μέχρι τη λήξη της σύμβασής της. Τα δεδουλευμένα τους κέρδισαν μαζί με το σωματείο μας και εργαζόμενοι στη Linguaphone που παρέμεναν μήνες απλήρωτοι.

Πέρα όμως από τα μεμονωμένα περιστατικά και σε συλλογικό επίπεδο ο Βύρωνας πολέμησε με κάθε τρόπο το ιδιωτικό συμφωνητικό που το EUROPALSO και το κίτρινο σωματείο του έχει το θράσος να αποκαλεί ΣΣΕ. Έκανε κινητοποιήσεις σε φροντιστήρια-μέλη του ΔΣ της EUROPALSO, διαβήματα και κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Εργασίας και ανέδειξε το ζήτημα συνολικά στο εργατικό κίνημα. Γι’ αυτό και πολεμήθηκε λυσσαλέα από την ηγεσία του EUROPALSO η οποία χέρι-χέρι με το «σωματείο» της και εκπροσωπούμενη από μεγαλοδικηγόρους το έσυρε για μια ακόμα φορά στα δικαστήρια. Το αποτέλεσμα ήταν το κίτρινο σωματείο να κριθεί «αντιπροσωπευτικότερο» και επομένως να συνεχίζεται το καθεστώς της απαξίωσης της εργασίας μας με τις "συμβάσεις" δουλοπαροικίας που μειώνουν τις συνολικές αποδοχές μας έως και 90%.

Τον Ιούλιο του 2015, και ενώ η προηγούμενη ΣΣΕ έληγε, το σωματείο μας απέστειλε επιστολή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί, καθώς είχε νόμιμο δικαίωμα, για τον χρόνο και τον τόπο υπογραφής της νέας ΣΣΕ. Δεν ενημερώθηκε ποτέ. Η νέα ΣΣΕ, που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, υπογράφηκε για άλλη μια φορά στα μουλωχτά, ενώ το EUROPALSO και η παράγκα του, σε αγαστή πάντα συνεργασία, αποφάσισαν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια αυξάνοντας το χαρτζιλίκι από τα 3,52 στα 5,40 για όσους έχουν έως και 900 ημερομίσθια. Για όσους έχουν παραπάνω, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και παραμένουν στα 6,60 μεικτά.

Στο 30ο συνέδριο της EUROPALSO, στις 26/08/2015, αμέσως μετά την υπογραφή της νέας αυτής δουλοκτητικής σύμβασης, πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας. Ζητήσαμε ολιγόλεπτη παρέμβαση με στόχο την ενημέρωση του κοινού αλλά ήρθαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα. Αστυνομικοί έκλεισαν τις εισόδους της αίθουσας όπου διεξαγόταν το συνέδριο, με καλεσμένους και εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας. Σύντομα κατέφθασαν και άνδρες των ΜΑΤ ενώ φωτογράφοι μάζευαν υλικό για να φτιάξουν άλμπουμ με μαύρες λίστες εργαζομένων.

Συνάδελφε,

Αν δε νιώθεις την ανάγκη να πεις ευχαριστώ αλλά να ενημερωθείς για τα δικαιώματά σου, να ενώσεις τη δύναμή σου με τη δική μας, να συζητήσουμε, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον και για υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε καλούμε να γραφτείς στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής "ο Βύρων".


«Αν δεν κουνηθείς, δε θα καταλάβεις τις αλυσίδες.»

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔ.  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ "Ο ΒΥΡΩΝ"


Υπενθυμίζουμε ότι το σωματείο μας καλεί όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αύριο Κυριακή 6/9, στις 10:30 πμ, στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48 Β'). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου