Χρήσιμα

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟ 30ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ EUROPALSO

Συλλογική σύμβαση... παρωδία στα ξενόγλωσσα

frontistiria.jpg


«Επικύρωση, με νομότυπα τεχνάσματα, ενός νέου αντεργατικού ιδιωτικού συμφωνητικού δουλοπαροικίας» χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων την τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε στις 30/07/2015 ο «ΒΥΡΩΝΑΣ»


Χωρίς συνθήματα και πανό, αλλά με δυναμική παρουσία, μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ» καθώς και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», όπου διεξαγόταν το 30ό ετήσιο συνέδριο Europalso, ζητώντας να πραγματοποιήσουν ολιγόλεπτη παρέμβαση.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, καθώς οι συγκεντρωμένοι παρακωλύθηκαν από τους διοργανωτές του συνεδρίου όπως και από αστυνομικές δυνάμεις που κλήθηκαν στον χώρο.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία, που δρα ως συνδικαλιστική παράταξη στον «ΒΥΡΩΝΑ», χαρακτηρίζει την τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε στις 30/07/2015 «[...] επικύρωση, με νομότυπα τεχνάσματα, ενός νέου αντεργατικού ιδιωτικού συμφωνητικού δουλοπαροικίας, που ζημιώνει καθηγητές, γονείς και σπουδαστές και ευνοεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», ενώ αναφέρει επίσηςι: «Οι εργοδότες [...] με όχημα τα πλέον ελάχιστα ψίχουλα μίας κατ’ επίφαση αύξησης του ωρομισθίου, προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στις συνειδήσεις των συναδέλφων ένα μαφιόζικο-εργοδοτικό σωματείο, το οποίο εδώ και 11 χρόνια είναι το μακρύ χέρι των αφεντικών».
«Το 2012 υπέγραψαν την πρώτη συλλογική σύμβαση, που ήταν 3,52 ευρώ την ώρα για όσους είχαν από κανένα έως 900 ωρομίσθια και 6,60 ευρώ την ώρα για όσους έχουν παραπάνω ωρομίσθια, καθώς και μία προσαύξηση πολυετίας της τάξης των 0,20 ευρώ. Η τελευταία ΣΣΕ είναι υποτίθεται καλύτερη (από 3,52 στα 5,40) για όσους έχουν έως 900 ωρομίσθια, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για κοροϊδία. Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρώσει κάποιος αυτά τα ωρομίσθια, καθώς οι περισσότεροι απασχολούμαστε 12-14 ώρες την εβδομάδα στην καλύτερη», μας λέει ο Βαλάντης Καμπράγκος, καθηγητής αγγλικών και μέλος του Δ.Σ. του «ΒΥΡΩΝΑ». «Σαν Σύλλογος Εργαζομένων απαιτούμε να πληρώνονται τα ένσημα, τα δεδουλευμένα, να τηρούνται οι αργίες, τα ωράρια διδασκαλίας και τα διαλείμματα, να δίνονται τα επιδόματα καθώς και να υπογραφεί μια ΣΣΕ με ανθρώπινους και αξιοπρεπείς όρους».
Τις δύο εισόδους της αίθουσας του συνεδρίου φυλούσαν αστυνομικοί, ενώ κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι με έκπληξη είδαν να εμφανίζονται και δύο άνδρες των ΥΜΕΤ. Δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις μεταξύ συγκεντρωμένων και συμμετεχόντων στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης καθώς και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, που έλαβαν σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών από τους συγκεντρωμένους.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Γιώργος Ζηκόπουλος, αρνούνταν πεισματικά να επιτρέψει στους συγκεντρωμένους να πραγματοποιήσουν ολιγόλεπτη παρέμβαση. «Δώσαμε αύξηση ενώ δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Αντί λοιπόν να μας ευχαριστήσουν, ζητάνε διάφορα και προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Ζηκόπουλος.
Τον ρωτήσαμε σχετικά με την υπογραφή της ΣΣΕ της 30ής Ιουλίου και τη μη συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων «ΒΥΡΩΝΑΣ» στη διαδικασία και μας απάντησε ότι η σύμβαση υπογράφηκε με το «πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής». Οταν του επισημάναμε ότι το εν λόγω σωματείο έχει καταγγελθεί πολλάκις ως ψευδοσωματείο, μας απάντησε ότι δεν τον αφορά, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγο υποστήριζε ότι έπραξε τα πάντα νομίμως συνυπογράφοντας την τελευταία ΣΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου