Χρήσιμα

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΞΓ

ΝΕΑ ΤΡΙΕΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Υπογράφηκε σε άγνωστο χρόνο και τόπο για το εργατικό κίνημα της χώρας η νέα εργοδοτική 3ετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών νομού Αττικής. Η «σύμβαση» αυτή που φέρει ημερομηνία σύναψης 30/7/2015 δεν αποτελεί προϊόν ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά επικύρωση, με νομότυπα τεχνάσματα, ενός νέου αντεργατικού ιδιωτικού συμφωνητικού δουλοπαροικίας που ζημιώνει καθηγητές, γονείς και σπουδαστές και ευνοεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Την ιδιωτική αυτή συμφωνία υπογράφουν για την εργοδοτική ένωση «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών»-EUROPALSO ο πρόεδρός της, Γεώργιος Ζηκόπουλος, και ο γραμματέας της,  Γεώργιος Παπαβαρσαμής, και για το ψευδοσωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής -παράρτημά της, που έχει καταγγελθεί πολλάκις από συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και δημοσιογραφικούς φορείς για τις μαφιόζικες πρακτικές του, υπογράφουν η πρόεδρός του Καίτη Τσουμάνη και η γραμματέας του Νικολέττα Χαριτωνίδου.

Το εργοδοτικό συμφωνητικό έρχεται μετά από τις εν κρυπτώ και κατ’ εργοδοτική εντολή εκλογές που πραγματοποίησε το στημένο σωματείο στις 24-25/10/2014, και τις επακόλουθες προσφυγές του EUROPALSO και συγγενών του κατά του «Βύρωνα» προκειμένου να σταματήσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για ΣΣΕ που είχε ξεκινήσει το σωματείο μας και να αμφισβητήσουν την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου. Κάτι που πέτυχαν με το δικαστήριο της 2/2/2015.

Η νέα «ΣΣΕ», όπως αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο, είναι αποτέλεσμα του αιτήματος του εργοδοτικού σωματείου για «αυξητική αναπροσαρμογή του ωρομισθίου των εργαζομένων σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών», από το εξευτελιστικό ωρομίσθιο των 3,52 ευρώ που όριζε η προηγούμενη «ΣΣΕ» που έληγε στις 31/8/2015. Από τη «διαπραγμάτευση» προέκυψε αύξηση του κατώτατου μεικτού ωρομισθίου από τα 3,52 στο ωρομίσθιο πείνας των 5,40 ευρώ για τους εργαζόμενους που έχουν εργαστεί έως και 900 ημερομίσθια, ενώ το δεύτερο(;) βασικό ωρομίσθιο για εργαζόμενους με πάνω από 900 ημερομίσθια παραμένει στα 6,60 ευρώ, με τις αστείες προσαυξήσεις πολυετίας της τάξης των 0,20 ευρώ για 1801-2700 ημερομίσθια και 0,40 ευρώ για 2701 ημερομίσθια και άνω. Όπως ήταν αναμενόμενο, για μία ακόμη φορά δεν ορίζεται – παρανόμως – κατώτατος μηνιαίος μισθός, αργίες και εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας, πράγματα ουσιαστικά για ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, ενώ η αυθαίρετη κλίμακα 2 ωρομισθίων με βάση τα πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια είναι ένα κουρελόχαρτο, καθώς οι πιθανότητες να συμπληρωθούν 900 ημερομίσθια με αποδοχές της τάξης των 5,40 ευρώ (4,53 καθαρά) είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Επιπλέον, αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι οι μηνιαίες αποδοχές των καθηγητών με βάση το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας που ιστορικά ρυθμίζεται από της γνήσιες συλλογικές συμβάσεις που υπογράφει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), υπολείπονται του υποτιμημένου βασικού μισθού που προβλέπει η μνημονιακή Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Οι εργοδότες για μία ακόμα φορά πατάνε πάνω στη συνθήκη της εργασιακής ερήμου και στο φόβο της ανεργίας για να εκβιάσουν τους ξενόγλωσσους καθηγητές να αποδεχτούν μία ακόμη δουλοκτητική και υπαγορευμένη από τους εργοδότες συμφωνία. Με όχημα τα πλέον ελάχιστα ψίχουλα μίας κατ’ επίφαση αύξησης του ωρομισθίου, προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στις συνειδήσεις των συναδέλφων ένα μαφιόζικο-εργοδοτικό σωματείο το οποίο εδώ και 11 χρόνια είναι το μακρύ χέρι των αφεντικών. Τα εργοδοτικά συμφέροντα έχουν μειώσεις τις απολαβές των καθηγητών έως 90% και έχουν υπονομεύσει καταφανώς τα ασφαλιστικά ταμεία την ώρα που για πολλά χρόνια διηύθυναν εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ) υψηλών διδάκτρων.

Η νέα εξέλιξη υπογραφής ΣΣΕ-σκλαβιάς για τους ξενόγλωσσους καθηγητές ήταν αναμενόμενη. Με δεδομένη τη λήξη της προηγούμενης ΣΣΕ και την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης να εισαγάγει στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, τις υποχρεωτικές ημέρες αργίες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα και θα έθετε σημαντικό φραγμό στις μορφές μαύρης εργασίας που ευδοκιμούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατέθεσε έγκαιρα στο «Βύρωνα» και την ΟΙΕΛΕ πρόταση για αποστολή έγγραφου αιτήματος ενημέρωσης των συνδικαλιστικών φορέων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας σε περίπτωση υπογραφής νέας ΣΣΕ ώστε αυτοί να παρέμβουν. Η μη ενημέρωση του σωματείου μας και της Ομοσπονδίας από πλευράς των Επιθεωρήσεων Εργασίας ή oι διάφορες παρελκυστικές και παραπλανητικές απαντήσεις αλλά και η μη ενημέρωση από την πλευρά των μερών που καλούν σε διαπραγμάτευση συνιστούν πρακτικές παραβίαση του νόμου 1876/1990. Η νέα «ΣΣΕ» που ήρθε μετά τη ψήφιση από την Βουλή των προαπαιτούμενων της τρόικας για το νέο 3ο μνημόνιο, ακυρώνει τις εργατικές διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Προαπαιτούμενο  για να εργαστεί ένας καθηγητής στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών της εργοδοτικής ένωσης EUROPALSO είναι η αποδοχή μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας και συνεπώς ενός νοσηρού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που αυτές συνεπάγονται.

Η κυβέρνηση θεσπίζοντας το 3ο μνημόνιο εφαρμόζει τις απαιτήσεις της τρόικας αθετώντας όλες τις υποσχέσεις της για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 781 ευρώ και επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων υπογραφής γνήσιων ΣΣΕ. Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας υποτάχθηκε στις πιέσεις των εργοδοτών σύσσωμης της ιδιωτικής εκπαίδευσης προκειμένου να μην κατατεθεί στην Βουλή και ψηφιστεί έγκαιρα το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που θα ρύθμιζε σε ένα βαθμό τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας εδώ και 5 μήνες δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα του υπομνήματός που καταθέσαμε για το πώς θα χειριστεί την κατάσταση στα ΚΞΓ, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα να ελέγξει τη νομιμότητα των ΣΣΕ που υπογράφει η εργοδοσία, και ανάρτησε τη νέα ΣΣΕ στην ιστοσελίδα του «αριστερού» υπουργείου, αναιρώντας μέχρι και αυτές τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες κυβερνήσεις σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα ΚΞΓ και τη δράση του «κίτρινου» σωματείου που απαρτίζεται από συγγενικά πρόσωπα της εργοδοσίας. Ευθύνη έχουν ακόμα όλες ανεξαιρέτως οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού, που έχουν βάλει πάνω από τα συμφέροντα των εργαζομένων τον κομματικό έλεγχο των σωματείων, που προτιμούν να αφήνουν στο σήμερα τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι κάθε είδους αναλύσεις και οι γραμμές των πολιτικών γραφείων.

Για να μπει τέλος στις άθλιες επιβουλές της ηγεσίας του EUROPALSO, είναι επιτακτικό για τους συναδέλφους στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών να σηκώσουν το κεφάλι, να πούνε όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις αντιδημοκρατικές πρακτικές και να πετάξουν στα σκουπίδια κάθε μορφή κομματικού συνδικαλισμού. Να οργανωθούν και να μαζικοποιήσουν το Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρων» για να δώσουμε από καλύτερη θέση τη μάχη ενάντια σε όλους εκείνους που με πράξεις υπονομεύουν το εκπαιδευτικό μας έργο και την ζωή μας, να πλαισιώσουν τον αγώνα που δίνει όλα αυτά τα χρόνια η Ενωτική Πρωτοβουλία για μία ανεξάρτητη μαχητική μορφή συνδικαλισμού που να υπερασπίζεται άμεσα και δυναμικά τα δικαιώματα των καθηγητών.

Τρίτη, 18/08/2015.

Προσθήκη (19/08)
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο  με την οποία ζητά άμεση συνάντηση: 
http://www.oiele.gr/epistoli-tis-oiele-ston-ypoyrgo-ergasias-k-katroygkalo-gia-ti-nea-eponeidisti-pseydosymvasi-sto-horo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου