Χρήσιμα

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Όλοι και όλες τη Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις  7:30 μμ, στο Σύνταγμα.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ 

«Ο Χέγκελ λέει κάπου ότι όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότητες της ιστορίας επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ξέχασε να προσθέσει: την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα».       
Καρλ Μαρξ

Η εφαρμογή των μνημονιακών  πολιτικών της  λιτότητας εδώ και πέντε χρόνια είχαν ως συνέπεια τη καταστροφή μεγάλου μέρους των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, την διόγκωση της ανεργίας με πάνω από 1,5 εκ ανέργους, την αύξησης της μαύρης εργασίας στο 40%, τη διάλυση του εκπαιδευτικού, του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότηση στα 67 έτη, τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.  Οι μισθοί μειώθηκαν κατακόρυφα (25%-90%) και  υποτιμήθηκε δραματικά η αγοραστικής δύναμη των εργαζομένων. Ενώ το κόστος της διοίκησης μειώθηκε, η φορολόγηση άμεση ή έμμεση αυξήθηκε και το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25%, το χρέος συνεχώς αυξάνεται ώστε σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ξεπεράσει, σε δύο χρόνια, το ασύλληπτο 200% του ΑΕΠ.

Ύστερα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων με το κεφαλαιοκρατικό μηχανισμό της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ελληνικής αστικής τάξης κάτω από τους εκβιασμούς για Grexit και άτακτη χρεοκοπία, υπέγραψε στην Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ της ΕΕ (12/07) νέα συμφωνία  μετωπικής επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και στις δημοκρατικές ελευθερίες. Η νέα τελική δανειακή σύμβαση του 3ο μνημονίου που πρόκειται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ως συνέχεια των δύο προηγούμενων, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του με την περαιτέρω εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και την αμφισβήτησης των υλικών όρων ύπαρξης των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων.

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θεωρεί ότι είναι «ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές»  και έθεσε δύο πακέτα αντεργατικών προαπαιτουμένων ώστε να υπάρξει το επόμενο διάστημα «λήψη απόφασης επί νέου μνημονίου συνεννόησης».

Η συμφωνία μαζί με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων ύψους 6.8 δις ευρώ περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκες στην βουλή (ν. 4334, ΦΕΚ 30 τ.Α’, 16.7.2015) στις 15/7 από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ενάντια στα μέτρα τοποθετήθηκαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ τα μπουλντόγκ των εφοπλιστών, οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, βρήκαν ακόμα μια ευκαιρία να δημαγωγήσουν. 

Την Τετάρτη 22/7 η Βουλή καλείται επικυρώσει το δεύτερο πακέτο των αντεργατικών προαπαιτουμένων που προβλέπονται να είναι δριμύτατα προς στον δρόμο της νέας δουλοκτητικής τελικής συμφωνία της δανειακής σύμβασης ύψους μεταξύ 82 και 86 δις  ευρώ.

Σύμφωνα με όσα υπαγορεύει η Σύμβαση, προκύπτει ότι η ύφεση θα ενταθεί αφού μειώνονται περαιτέρω οι συντάξεις γήρατος και επικουρικές, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και επεκτείνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη (ή τα 63 με 40 χρόνια πλήρους εργασίας). Αυξάνονται οι εισφορές για την υγεία και ενεργοποιείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία από τον Οκτώβρη του 2015.  Τα μέτρα οδηγούν στην περαιτέρω φτωχοποίηση των συνταξιούχων και οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες αφού επιβαρύνονται με πάνω από 800 εκ. ευρώ ετησίως. 

Οι προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων από φόρους ανέρχεται στα 3,2  δις ευρώ (2% του ΑΕΠ) ευρώ.  Από αυτά τα 2,4 δις ευρώ θα εισπραχθούν από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης: όπως συσκευασμένα τρόφιμα, κρέας,  κ.α.,  στις υπηρεσίες εστίασης, στις μεταφορές κ.α. καθώς και από την εισαγωγή ΦΠΑ 23% σε υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευση (Φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών) και αλλού. Το μέτρο της έμμεσης φορολόγησης  του ΦΠΑ απειλεί να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης και στη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των 1.5 εκ ανέργων.  

Με την αύξηση της φορολογίας όχι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και για εκείνες που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση από 26% στο 29%, προβλέπονται έσοδα για τους δανειστές 400 εκ ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται προκαταβολή του φόρου 100% για το επόμενο έτος ανεξάρτητα από τον τζίρο και το εύρος των εταιρειών. Οι φόροι των αγροτών εκτινάσσονται από το 13% στο 26%. θα πρέπει να προκαταβάλλουν τον φόρο του επόμενου έτους κατά 100%, ενώ θα καταργηθεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης.

Τα μέτρα πλήττουν με βάναυσο τρόπο τα χαμηλά εισοδήματα αφού τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα καλούνται να πληρώσουν μόλις 50 εκ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και περίπου 250 εκ. ευρώ από την ειδική εισφορά σε υψηλά εισοδήματα, που συχνά δεν είναι τα πραγματικά υψηλά. Ανάμεσα στις προβλέψεις και η αύξηση φορολογικών εισόδων 600 εκ. από την φοροδιαφυγή με αύξηση των συνολικών προσθέτων από 3,2 δις ευρώ στα 3,8.
 
Το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ παραμένει έως και το 2016.  

Το καθεστώς διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας αλλάζει και μετατρέπεται σε όργανο ελέγχου της τρόικας  για την τήρηση και υλοποίηση των υποχρεώσεων της συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα οι κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, του ανθρώπου που διόγκωσε τεχνητά το δημόσιο έλλειμα προκειμένου η χώρα να μπει άρον άρον στα μνημόνια, αποσύρονται.

Η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε συνεχείς και εντεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, ακόμα και στον τομέα της ενέργειας (διανομή ηλεκτρικού ρεύματος)  και σε άλλες υποδομές.

Η Τρόικα στοχεύει να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας και των εργατικών κινητοποιήσεων. Οι ομαδικές απολύσεις φαίνεται ότι «απελευθερώνονται» και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη καταργηθεί «εκσυγχρονίζονται».

Η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται στην περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης όπως επιτάσσει η τρόικα και φιλοδοξεί να εκδιώξει την πολιτική από την δημόσια διοίκηση.  Επιπλέον, δεσμεύεται ότι όλα τα νομοσχέδια για να εγκριθούν από την βουλή θα πρέπει να έχουν την συμφωνία της τρόικας.  Η συμφωνία προβλέπει επίσης την τροποποίηση νόμων που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Ελλάδα υποχρεώνεται να τροποποιήσει τον κώδικα πολιτικής δικονομίας με ενδεχόμενα δυσμενή αποτελέσματα στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η τρόικα απαιτεί την υποθήκευση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε ένα ανεξάρτητο ταμείο υπό την εποπτεία των «ευρωπαϊκών θεσμών» και  με συνολικό ποσό εκποίηση τους 50 δις ευρώ που τα πρώτα 25 δις θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα που θα προκύψουν θα πάνε κατά 50% στην αποπληρωμή του χρέους και στις επενδύσεις. Η κυβέρνηση ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο σε πολυεθνικές εταιρείες για να αποπληρώσει χρέη που βαραίνουν αποκλειστικά την άρχουσα τάξη της χώρας. Ο «έντιμος συμβιβασμός» υπαγορεύει ακόμα και την επανεξέταση όσων μέχρι τώρα έχει θεσπίσει η κυβέρνηση ή εξεύρεση ισοδυνάμων.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ενωτική Πρωτοβουλία είχε εκτιμήσει ότι η τακτική ισορρόπησης ανάμεσα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και τα εργατικά αιτήματα δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί για πολύ και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει με ποια μεριά είναι. Είχαμε επίσης πει ότι μία υποχώρηση θα οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο συνεχών οπισθοχωρήσεων, καθώς η ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο από μία ιερή συμμαχία καπιταλιστικών συμφερόντων με μόνο γνώμονα την εκμετάλλευση των εργατών σε ηπειρωτική κλίμακα. 

Τα εργατικά αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατάργηση όλων των προηγούμενων εφαρμοστών νόμων είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τώρα που οι εργοδότες εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε υποχρεωτικές άδειες και δεν πληρώνουν δεδουλευμένα είναι η ώρα να αντισταθούμε. Καλούμε όλες τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις να αγωνιστούν ενωμένες στο δρόμο, να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ανατρέψουν τη ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και να κηρυχτεί πανεργατική απεργία.  

Η μόνη λύση για την εργατική τάξη δεν μπορεί να είναι παρά να βγει μαζικά, ενωμένα και μαχητικά στους δρόμους, να αποτρέψει αυτά τα μέτρα, να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να βάλει τέρμα στις διαπραγματεύσεις, τα δάνεια και την αποπληρωμή του χρέους, να επιβάλλει τη ρήξη με το κεφάλαιο και την ΕΕ και να διαμορφώσει, με σύμμαχο την υπόλοιπη εργατική τάξης της Ευρώπης, το δικό της πρόγραμμα εξουσίας.

Καλούμε όλες και όλους  να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων την Τετάρτη 22/7.

Τρίτη 21/7,  προσθήκη-ενημέρωση 

Κατατέθηκε και αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ το Σχέδιο Νόμου (πολλών εκατοντάδων σελίδων) "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής ν. 4334/2015 (Α' 80)" του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ,  που θα ψηφιστεί αύριο Τετάρτη από την Βουλή.  Από το δεύτερο πακέτο μέτρων αφαιρέθηκαν οι επίμαχες ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών και για τις συντάξεις, τέτοιες διατάξεις αναμένεται να έρθουν αργότερα. Οι διατάξεις αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και σε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το Σ/Ν περιλαμβάνει το άρθρο "τροποποίηση στον κώδικα πολιτικής δικονομίας" που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου και είχε κατατεθεί το Νοέμβρη του 2014 και είχε λάβει την σύμφωνη γνώμη της τρόικας, καθώς και το άρθρο "ανάκαμψη και εξύπανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση οδηγίας 1014/59/ΕΕ, ΕΕ L 173) και άλλες διατάξεις".


Αυτό που σημειώνουμε είναι ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων διευκολύνονται και ξεπουλιούνται από τους δανειστές αφού δεν θα γίνονται στην εμπορική τους αξία και όχι στην αντικειμενική τους. Αναφορά με τους πλειστηριασμούς στην αιτιολογική έκθεση του Ν/Σ αναγράφεται: "Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του νέου κώδικα, το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια, μεταξύ των οποίων και οι ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας, από πλειστηριασμό, για οφειλή προς τις Τράπεζες. Εν των μεταξύ, μέχρι να έρθουν οι διατάξεις αυτές προς ψήφιση, η κυβέρνηση σε συνεργασίας με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζών, θα παρέχει de facto προστασίας στους πολίτες οι οποίοι θα υπάγονται στις διατάξεις αυτές". Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου