Χρήσιμα

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ (30/1) ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΚΞΓ ΚΑΙ ΦΜΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Συναδέλφισσες/ Συνάδελφοι,
Σχετικά με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών, η οποία φέτος είναι την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης συνεχίζει να είναι αργία και άρα οφείλουν να παραμείνουν κλειστά.

Είναι σαφές ότι έχει προκύψει  σύγχυση λόγω της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας που ορίζει την ημέρα ως σχολική εορτή και όχι αργία για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα», δηλαδή δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα. Επιπροσθέτως, με συμπληρωματική του οδηγία, αναφέρεται ότι «με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο», που σημαίνει ότι δεν θα μείνουν οι μαθητές στο σχολείο για όλο το καθορισμένο ωράριό τους.

Μετά από επικοινωνία μας με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας, μας τονίστηκε ότι αυτή η εγκύκλιος αφορά μόνο τα σχολεία και ότι για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης η ημέρα των Τριων Ιεραρχών συνεχίζει να θεωρείται αργία. Αυτό προκύπτει σαφώς από το ΦΕΚ 652, τ.Β της 16-11-1983 όπου ορίζεται ρητά ως αργία η εορτή των Τριών Ιεραρχών, από το από 22/12/2006, αριθμ. πρωτοκόλλου 139817/Δ5 έγγραφο του Υπ. Παιδείας που υπογράφει η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (τμήμα Γ' Φροντιστηρίων) κ. Γλυκερία Βερβέρη, καθώς και από το από 28-5-2012, αριθμ. πρωτοκόλλου 7033/291 έγγραφο για τις ημέρες διακοπών για τα κέντρα ξένων γλωσσών και αποδοχές εργαζομένων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας - Διεύθυνση Ωρών Εργασίας του Υπ. Εργασίας. Η πιο πρόσφατη επικαιροποίηση των ημερών αργίας προέρχεται από έγγραφο του Διευθυντή Τμήματος Β' Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ Ανδρεά Παπαντωνάκη προς την ΟΙΕΛΕ, όπου αναφέρεται ότι «Κατά τις ημέρες αργίας που ορίζονται στο β.δ 74/66 και κατά την Καθαρή Δευτέρα, την εορτή του Αγίου Πνεύματος, την 17 Νοέμβρη και την 30 Ιανουαρίου, κάθε έτους, οι καθηγητές δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών τους, βάσει  του προγράμματος».

Όσον αφορά τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης η εργοδοτική ένωση Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) έχει αποφασίσει ότι αποτελεί αργία και ως εκ τούτου να παραμείνουν κλειστά τα ΦΜΕ.

Επομένως τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης οφείλουν να παραμείνουν κλειστά και οι εργοδότες είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν στους εργαζόμενους τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο ωριαίο πρόγραμμά τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μην δουλέψουν στις 30 Ιανουαρίου και να μην ενδώσουν στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στην περίπτωση που ο εργοδότης σας απαιτήσει να δουλέψετε, αυτό αποτελεί παραβίαση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και το σωματείο μας μπορεί να παρέμβει για να αποτραπεί η εργοδοτική τρομοκρατία. Σε αυτήν την κατεύθυνση το σωματείο μας θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε φροντιστήρια της Αττικής για να ελέγξει αν τηρείται η νομοθεσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου