Χρήσιμα

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΚΞΓ: ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Οι εργαζόμενοι καθηγητές των κέντρων (φροντιστηρίων) ξένων γλωσσών  έχουν βρεθεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία σε ένα καθεστώς πρωτάκουστης και ανελέητης υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας τους. Το 2004 οι εργοδότες του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, γνωστού ως Europalso έχοντας εξασφαλίσει  ΠΑΣΟΚική νομική υποστήριξη από τον επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στον ΔΣΑ, καθώς και την πολιτική στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έστησαν ένα σωματείο-μαϊμού ονόματι «Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής», αποτελούμενο από  συγγενείς ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών και άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Ο στόχος αυτής της μεθόδευσης ήταν να υπονομεύσουν το ιστορικό πρωτοβάθμιο σωματείο των εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών «ο Βύρων» και φυσικά να συμπιέσουν το λεγόμενο εργασιακό κόστος. Οι εργοδότες συντονισμένα  μεθόδευσαν την υφαρπαγή της "αντιπροσωπευτικότητας" του κλάδου από το «Βύρωνα» και την παράδοσή της στο ψευδοσωματείο, μετατρέποντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις εργασιακές συνθήκες σε «οικογενειακό δείπνο». Μετέπειτα επήλθε η κατ΄ ανάγκη αλλαγή καταστατικού του «Βύρωνα» λόγω της διαμορφωθείσας νέας κατάστασης και της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. Δηλαδή, από ομοιοεπαγγελματικό σωματείο που ήταν, (είχε μέλη του μόνο καθηγητές ξένων γλωσσών στην ιδιωτική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα) έγινε τοπικό κλαδικό (με μέλη του τους εργαζόμενους σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση στο νομό Αττικής). Αυτή η αλλαγή καταστατικού αποτέλεσε την αφορμή-πρόσχημα ώστε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) να προχωρήσει,  δήθεν για καταστατικούς λόγους, στην απαράδεκτη και αντεργατική διαγραφή του ιστορικού σωματείου από τις τάξεις της. Το Europalso εδώ και πολλά χρόνια υπογράφει με φίλους και συγγενείς της εργοδοσίας παρασυμβάσεις για τον νομό Αττικής με μισθούς πείνας έναντι των ήδη χαμηλών αποδοχών που προβλέπουν οι  πανελλαδικές συμβάσεων εργασίας και οι σχετικές Διαιτητικές Αποφάσεις (Δ.Α.), καταργώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, με αισχρό αποκορύφωμα την υπογραφή, στις 6/9/2012, της ΣΣΕ-έκτρωμα, για το ακαδημαϊκό έτος 2012-20123,  ωρομισθίου 3,52 ευρώ μεικτά (2,98 καθαρά), η οποία καθορίζει ποσοστό μείωσης των αποδοχών των καθηγητών περίπου κατά 90%!
Μαζί με τη συνολική κυβερνητική αντεργατική πολιτική που υπονομεύει-καταργεί τις ΣΣΕ και απορρυθμίζει την αγορά εργασίας, οι εργοδότες  κάνουν χρήση κάθε μηχανισμού για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Έτσι, στις εκλογές του Βύρωνα που διεξήχθησαν στις 11 και 18/12/2011, οι εργοδότες «φύτεψαν» δικά τους άτομα ώστε να γραφτούν ως μέλη. Η συνέχεια ήταν ένας καταιγισμός προσφυγών και αγωγών κατά του σωματείου από το Europalso, το ψευδοσωματείο και τα τσιράκια τους με σκοπό να ακυρώσουν τις εκλογές του σωματείου μας και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για υπογραφή ΣΣΕ  από τον "Βύρωνα" με δεδομένη την αριθμητική υπεροχή του έναντι του ψευδοσωματείου. Η «δικαιολογία» των εργοδοτών ήταν ότι ο «Βύρωνας» δεν μπορεί να έχει την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου λόγω του ότι είναι σωματείο κλαδικό σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Η απόφαση 4/2012 της πρωτοβάθμιας τριμελούς επιτροπής του άρθρου 15 Ν. 1264/82 του Πρωτοδικείου, που αποφασίστηκε στις 27/6 και δημοσιεύτηκε στις 14/9/2012, και η οποία δεν προσβάλλεται δικαστικά, έκανε με εγκληματικό τρόπο δεκτά τα αισχρά αιτήματα των αφεντικών και του «κίτρινου» σωματείου τους και ανοίγει τον δρόμο στους εργοδότες να έχουν λόγο στις εσωτερικές διαδικασίες εργατικών σωματείων.
Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή που απαρτίζεται από έναν δικαστικό, έναν εκπρόσωπο της εργοδοσίας και έναν εκπρόσωπο εργαζομένων, κατά πλειοψηφία απεφάνθη ότι η αριθμητική υπεροχή  δεν αρκεί για την αντιπροσωπευτικότητα ενός κλάδου(!), υποστηρίζοντας ότι «η οργάνωση με ευρύτερο καταστατικό εύρος δεν αρκεί συνολικά να διαθέτει αριθμό ψηφισάντων μελών μεγαλύτερο από μια άλλη οργάνωση, που δραστηριοποιείται σε μικρότερο πεδίο, αλλά οφείλει να επικαλεστεί κι αποδείξει ότι έχει περισσότερα ψηφίσαντα μέλη από τη δεύτερη οργάνωση στο συγκεκριμένο πεδίο ισχύος των ΣΣΕ», δηλαδή να μην έχει απλά περισσότερα μέλη αλλά περισσότερα μέλη από το άλλο «σωματείο» στη συγκεκριμένη ειδικότητα, εν προκειμένω τα ΚΞΓ. Αυτή η πρωτότυπη απόφαση δικαιολογείται με τον ισχυρισμό ότι τα ΚΞΓ δήθεν αποτελούν «έναν ιδιαίτερο αυτοτελή κλάδο στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με ξεχωριστά, ενίοτε και αντιτιθέμενα, χαρακτηριστικά από τους υπόλοιπους κλάδους[.] [...] Ενισχυτικό της κρίσης αυτής της Επιτροπής είναι ότι τα κέντρα ξένων γλωσσών διέπονται από ιδιαίτερο νομοθετικό καθεστώς (ΑΝ 2545/1940) και απαγορεύεται να συστεγάζονται με άλλα φροντιστήρια οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης». Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι το σκεπτικό της πλειοψηφίας της επιτροπής - ο εκπρόσωπος των εργαζομένων διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του «Βύρωνα» - αγνόησε επιδεικτικά την πραγματικότητα της συστέγασης κέντρων ξένων γλωσσών και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Εξάλλου, δεν πέρασε πάρα πολύ καιρός από την παραπάνω απόφαση και ήρθε το μνημόνιο 3 (ν. 4093/7.11.2012) να νομιμοποιήσει την συστέγαση  διαφορετικών μονάδων ιδιωτικής εκπαίδευσης (φροντιστήρια, μέσης εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών, ιδιωτικά σχολεία κλπ).
Η απόφαση της Επιτροπής του Πρωτοδικείου να αναγνωρίσει το σωματείο «μαϊμού» ως «αντιπροσωπευτικό σωματείο για την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον τομέα των κέντρων ξένων γλωσσών της περιφέρειας του τέως Νομού Αττικής» καθιστά  τον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης μία ζούγκλα ασυδοσίας και αυθαιρεσίας με σχεδόν μηδενικό μισθολογικό κόστος. Εμείς, βέβαια, δεν εκπλησσόμαστε από την απόφαση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης στο πλευρό των εργοδοτικών ενώσεων. Η απόφαση της προσφυγής της «μαύρης-σύμπραξης» εργοδοτών-συγγενών βγήκε λίγες μόλις ημέρες πριν την υπογραφή της ΣΣΕ-έκτρωμα που είχαν ήδη ετοιμάσει. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι υπεγράφη εν μέσω των ανακοινώσεων της κυβέρνησης-τρόικας για την κατάργηση ουσιαστικά της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ με τη μη επεκτασιμότητα και την μη καθολικότητα αυτής, αλλά και όλων των άλλων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ας μη ξεχνάμε τον ισχυρισμό εκπροσώπου του Europalso στο σωματείο μας το περασμένο Σεπτέμβρη ότι αν δεν υπέγραφαν με το ψευδοσωματείο τη σύμβαση των 3,52 ευρώ, τότε δεν θα υπήρχε σύμβαση και οι καθηγητές θα έπαιρναν το κατώτερο ωρομίσθιο της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή 3,52 ευρώ. Τώρα με την κατάργηση του κατώτατου ωρομισθίου και τον καθορισμό του με κυβερνητικό διάταγμα, οι εργοδότες του Europalso θα μπορούν να παρουσιάζονται τάχα ως υπερασπιστές του εισοδήματος των εργαζομένων, και να τους εκβιάζουν να αποδεχτούν τις συνεχείς μειώσεις και να στηρίξουν το ψευδοσωματείο. 
Η δικαστική παρέμβαση στις εσωτερικές και καταστατικές διαδικασίες εργατικού σωματείου υπέρ της εργοδοσίας αποτελεί κακό προηγούμενο για μελλοντικές μεθοδεύσεις των εργοδοτών, καθώς ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία «κίτρινων»-εργοδοτικών σωματείων και σε άλλους τομείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης - και γενικά του ιδιωτικού τομέα.
Για τους εργαζόμενους όλα τα παραπάνω κάνουν ακόμη πιο επιτακτικό το καθήκον της αλληλεγγύης και της συντονισμένης κοινής δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων και των αγωνιστών για την αντίσταση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στις επερχόμενες αγωγές κατά του «Βύρωνα» όπου επιχειρείται να κηρυχτούν παράτυπες οι αρχαιρεσίες του (ειρωνεία να μιλούν για παρατυπίες οι πρωτεργάτες της ασυδοσίας και των πρακτικών «cosa nostra» κατά εργαζομένων) καλούμαστε να δώσουμε μία ακόμα μάχη ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, που προωθούν οι κυβερνήσεις και η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, αποτελεί στοιχειώδη πράξη εργατικής αξιοπρέπειας και κοινή γλώσσα όχι μόνο για τους ξενόγλωσσους καθηγητές αλλά για όλους τους εργαζομένους και ανέργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου