Χρήσιμα

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ... ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Η ανακοίνωσή μας της 1ης Αυγούστου σχετικά με την αναβολή του σεμιναρίου με τίτλο «Το Ενιαίο Πρόγραμμα Ξένων Γλωσσών: φιλοσοφία και πράξη» που επρόκειτο να διενεργηθεί από το ΑΠΘ, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ερευνών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2012 (εδώ http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html) προκάλεσε την αντίδραση των διοργανωτών (το κείμενό τους δείτε στο τέλος της απάντησής μας).

Ακολουθεί η απάντηση του συνδικαλιστικού μας σχήματος:

Κύριοι Διοργανωτές του σεμιναρίου

«Το Ενιαίο Πρόγραμμα Ξένων Γλωσσών: φιλοσοφία και πράξη»,

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα οφείλουμε να πούμε σε σας και τους αναγνώστες μας ότι η όποια αναφορά μας προφανώς και δεν έχει σκοπό να προσβάλει την ακαδημαϊκή υπόληψη της επιτροπής του σεμιναρίου.

Όσον αφορά το χαρακτηρισμό "μη επίσημοι φορείς", χωρίς να παραγνωρίζουμε τη συμβολή του ΑΠΘ και της πανεπιστημιακής κοινότητας στο επιστημονικό κομμάτι της διαμόρφωσης/ενημέρωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εννοούμε, συμμεριζόμενοι και την άποψη της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ότι το Υπ. Παιδείας είναι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, με τη μορφή ημερίδων, όχι σεμιναρίων, όπως και καθορισμού θεμάτων που άπτονται της εργασιακής/επαγγελματικής διάστασης, όπως η μοριοδότηση μέσω ECTS στον ΑΣΕΠ. Η πρόθεση της οργανωτικής επιτροπής σας να χορηγήσει πιστωτικές μονάδες στους συμμετέχοντες αυτόματα επηρεάζει την κατάρτιση των πινάκων βάσει των οποίων οι εκπαιδευτικοί θα εργαστούν σε δημόσια σχολεία, και άρα το ΑΠΘ εισέρχεται έτσι σε πεδία εντελώς αλλότρια προς τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του στην κοινωνία.

Η θέσπιση ταξικών κριτηρίων από ΝΠΔΔ όπως τα κρατικά παν/κά ιδρύματα στο δικαίωμα της επιμόρφωσης, ιδιαίτερα σε σεμινάριο που μοριοδοτείται στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και αντιστοιχεί σε 2 ECTS, μας δίνει όλο το δικαίωμα να έχουμε την άποψη της εκμετάλλευσης του δικαιώματος της εργασίας των καθηγητών, όπως αυτή εκφράζεται σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο και όχι φυσικά από συγκεκριμένα πρόσωπα, δημόσιους λειτουργούς και συνεργάτες της οργανωτικής επιτροπής σας. Η χορήγηση ECTS (συστήματος πίστωσης που αφορά καθαρά τις πανεπιστημιακές σπουδές και την κατοχύρωση μονάδων απ’ τους φοιτητές για τη συμπλήρωση του προγράμματος σπουδών - και που εκ των πραγμάτων βέβαια δεν κατοχυρώνει και την επιστημονική τους κατάρτιση) έχει επιβληθεί στη χώρα μέσω αντιδραστικών νομοσχεδίων που έχουν καταδικαστεί απ’ την πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη. Η απόπειρα να περάσει αυτή η πρακτική και στον εργασιακό χώρο, και δη επί πληρωμή, συντείνει στην άποψη ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται εκμετάλλευση της ανέχειας που βιώνουν συνεχώς εντονότερα οι εκπαιδευτικοί. Ταυτόχρονα, οδηγεί στην άκρως αντιπαιδαγωγική λογική ότι η καταβολή διδάκτρων για τη συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια (που βάζει αντικειμενικά εισοδηματικά κριτήρια στην εκπαίδευση) είναι αυτή που εγγυάται την γρηγορότερη πρόσληψη σε δημόσια σχολεία, σε αντίθεση τόσο με το καθήκον των παν/κών ιδρυμάτων να παρέχουν στους φοιτητές την απαραίτητη επιστημονική/εκπαιδευτική κατάρτιση, όσο και με αυτή τη ρητορεία περί αξιολόγησης.

Όπως γνωρίζουμε όλοι «η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί λόγω της οικονομικής ύφεσης που επικρατεί στη χώρα» προϋπήρχε της εισαγωγής ταξικών κριτηρίων συμμετοχής στο σεμινάριο και φυσικά συμμεριζόμαστε ολόψυχα την -έστω εκ των υστέρων- απόφαση αναστολής του σεμιναρίου έως ότου βρεθεί τρόπος απαλλαγής των μετεχόντων κάθε κόστους συμμετοχής. Παρόλα αυτά, όσον αφορά τις διευκρινίσεις σας για τη χρήση των εσόδων απ’ το σεμινάριο, εμείς ουδέποτε υπονοήσαμε ότι το ποσό θα διαχειριζόταν άλλος εκτός της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ. Είναι έκδηλο ότι προσπαθείτε να μας αποδώσετε πράγματα που δεν έχουμε πει (πράξη στα όρια της συκοφαντίας), όπως και ότι απολογείστε για κάτι για το οποίο δεν κατηγορηθήκατε.

Πραγματικά το κόστος συμμετοχής ήταν και ανεπίτρεπτο και πολύ μεγάλο: 195 ε (άνεργοι) και 275 ε αντί 200 και 300 ε αντίστοιχα όπως εκ παραδρομής γράψαμε όταν το μηνιαίο επίδομα ανεργίας στην καλύτερη περίπτωση φτάνει τα 360 ε και οι αποδοχές των συναδέλφων στα κξγ και τη δημόσια εκπαίδευση είναι απαράδεκτες.

Εντύπωση μας προκαλεί και το γεγονός ότι άτομα με επιστημονικό κύρος απειλούν με νομικές κυρώσεις μία συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων καθηγητών ξένων γλωσσών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τόσο την ανάγκη για επιστημονικά κατοχυρωμένα προγράμματα σπουδών, αλλά πάνω απ' όλα τις άσχημες συνθήκες εργασίας/διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί στον ιδιωτικό και το δημόσιο φορέα. Η απειλή σας αποτελεί πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης σε ζητήματα πολύ ευαίσθητα για τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας συνολικά.

Τέλος, θα θέλαμε να προσέξετε ότι το σημείωμά μας περιλαμβάνει τόσο την αρχική ανακοίνωση συμμετοχής στο σεμινάριο όσο και την ανακοίνωση αναβολής που μας στείλατε καθώς και τα ερωτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών της 27/7 προς τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

Υποσχόμαστε να δημοσιεύσουμε στο blog μας την απάντηση του Υπ. Παιδείας.


Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής -Ο ΒύρωναςΑξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Με έκπληξη διάβασα το κείμενο που αναρτήσατε μετά την ανακοίνωση της αναβολής του σεμιναρίου, η οποία βρίθει ανακριβειών αλλά και ατυχών χαρακτηρισμών της προσπάθειας που έγινε για την ενημέρωση των καθηγητών ξένων γλωσσών σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Πιο συγκεκριμένα:
- Το Πανεπιστήμιο ασφαλώς και είναι επίσημος φορέας και έχει το δικαίωμα, αν όχι την υποχρέωση, να επιμορφώνει σε θέματα των επιστημονικών τομέων που καλύπτει.
- Οι επιστημονική ομάδα που συστήθηκε για την υλοποίησή του αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους μέλη της ομάδας που εκπόνησε το ΕΠΣ-ξγ. Οι τρεις που δεν ανήκαν σε αυτή την ομάδα, είχαν αναλάβει εισηγήσεις θεμάτων της ειδίκευσής τους και συναφή με το κεντρικό θέμα του σεμιναρίου.
-Το κόστος συμμετοχής ήταν 195 ευρώ για τις ομάδες των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα ή ανέργων και 275 για τους υπόλοιπους. Τα χρήματα αυτά θα κάλυπταν στο σύνολό τους το λειτουργικό κόστος του σεμιναρίου και θα τα διαχειριζόταν η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ και μόνο. Αυτό σημαίνει πως κάθε δαπάνη θα καλυπτόταν αφού παρουσιαζόταν το αντίστοιχο τιμολόγιο στη Επιτροπή και γινόταν αποδεκτό.
Για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας αποφασίστηκε η αναβολή του έως την εξεύρεση χρηματοδότησης. Είναι όμως αδιανόητο να μιλάτε και μάλιστα δημοσίως για εκμετάλλευση του δικαιώματος για εργασία και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους εδώ και πολύ καιρό. Καλείστε λοιπόν να ανακαλέσετε δημοσίως διαφορετικά θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προστασία της υπόληψης των διοργανωτών και των συμμετεχόντων σε αυτό το σεμινάριο.

Για την οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου
Αντώνης Βεντούρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου