Χρήσιμα

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ή «ΣΠΟΝΣΟΡΑΣ» ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ;


Εμείς οι εργαζόμενοι καθηγητές στα κέντρα (φροντιστήρια) ξένων γλωσσών καταγγέλλουμε την απόφαση της Κυβέρνησης και του ΥΠΔΒΜΘ να εξακολουθήσει να υφίσταται ο αποκλεισμός της Β' ξένης γλώσσας από τα Λύκεια". Οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου πετάνε έξω από τα Γυμνάσια την Ιταλική και την Ισπανική γλώσσα, καταργούν ουσιαστικά την ελεύθερη επιλογή της Β' ξένης γλώσσας στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια με βάση το τι θα ζητάει η πλειοψηφία των μαθητών (το οποίο βέβαια δεν καθορίζεται από τους ίδιους και τις γλωσσικές τους ανάγκες αλλά από ό,τι θεωρείται κερδοφόρο στην αγορά της "εκπαίδευσης") και των ανύπαρκτων σε πολλές των περιπτώσεων διαθέσιμων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών και μετατρέπουν τα δημόσια σχολεία σε «γλωσσικά γκέτο» με πολυπληθέστατα και ανομοιογενή τμήματα. Ζητάμε την άμεση απόσυρση όλων των σχετικών παραπάνω υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι οι μαθητές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα γίνονται «θύματα» οικονομικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές σαν βαρίδια. Καταργεί θέσεις εργασίας, κλείνει-συγχωνεύει σχολεία, καταργεί την πρόσθετη διδακτική στήριξη, κλείνει τα ολοήμερα σχολεία. Οι γονείς πληρώνουν 600 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως για να μάθουν τα παιδιά τους ξένες γλώσσες, πάνω από 15 εκατ. ευρώ για να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας κι ένα ασύλληπτο ποσό σε αγορά ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού υλικού.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν αδίστακτος επιχειρηματίας. Γνωρίζοντας άριστα τη «γλώσσα» των περικοπών και των επιχειρηματικών σχεδίων, καταδικάζει εκπαιδευτικούς σε εργασιακή περιπλάνηση και ανεργία και τους στέλνει, μαζί με όσους εκ των μαθητών έχουν την οικονομική δυνατότητα, στην χοάνη της ιδιωτικής (ξενόγλωσσης) εκπαίδευσης.
Τα «νόμιμα» ιδιωτικά κέντρα (φροντιστήρια) ξένων γλωσσών ξεφυτρώνουν παντού και είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια, αριθμώντας τουλάχιστον 7.138. Σε αυτά τα ιδιωτικά «εκπαιδευτήρια», συνήθως επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και φοιτούν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές (ανήλικοι και ενήλικες) εργάζονται δε εκπαιδευτικοί σε διαρκή εργασιακή περιπλάνηση, με ελαστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου -στην καλύτερη των περιπτώσεων οκτώ μηνών-με μερική απασχόληση/υποαπασχόληση και πολλές φορές ανασφάλιστοι. Συχνά τυχάρπαστοι επιχειρηματίες πειραματίζονται και δείχνουν το εμπορικό τους δαιμόνιο με κάθε τρόπο σε βάρος εκπαιδευτικών μαθητών και γονέων καταστρατηγώντας την εκπαιδευτική και την εναπομείνασα εργατική νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν σοβαρότατες καταγγελίες για απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στην έδρα γνωστών αλυσίδων εκπαιδευτικών εταιρειών ξένων γλωσσών που αναπτύσσονται με το σύστημα franchise.

Τα εργοδοτικά συμφέροντα των εκπροσώπων του ΟΜΗΡΟΥ και του Πανελληνίου Συνδέσμου ιδιοκτητών Κέντρων ξένων γλωσσών (EUROPALSO), με τις ευλογίες των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στρέφονται κατά των πενιχρών κατακτήσεων των καθηγητών ξένων γλωσσών, των συλλογικών συμβάσεων και των Διαιτητικών Αποφάσεων που επί πολλές δεκαετίες ισχύουν στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια της χώρας και επιδιώκουν, από το 2004, με όχημα τον ίδιο τους τον εαυτό, δηλαδή, το ψευδο-«σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής» το οποίο συνέστησαν σύζυγοι, θυγατέρες, τέκνα, αδέρφια και άλλα συγγενικά πρόσωπα ιδιοκτητών γνωστών ξενόγλωσσων φροντιστηρίων και ακολουθεί χουντικές μεθόδους λειτουργίας 1. να μειώσουν στον νομό Αττικής το κατώτερο ωρομίσθιο σε ποσοστό που στο τέλος της τριετίας 2010-2013 να φτάνει το 60-70%, για το έτος 2013 προβλέπουν το «δυσθεώρητο» ύψος των 8,75 ευρώ (μεικτά), 2. να ακυρώσουν απολαβές που αντιστοιχούν σε μηνιαίο μισθό και πλήρη ασφάλιση (για τις προβλεπόμενες τουλάχιστον 18 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα), 3. να καταργήσουν τα επιδόματα ειδικών επαγγελματικών προσόντων, όπως μεταπτυχιακό και διδακτορικό, 4. να υπερδιπλασιάσουν την προϋπηρεσία για την καταβολή του επιδόματος πολυετίας, μην αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα των 8-9 μηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου από έτος σε έτος, 5. να καταργήσουν την από δεκαετίες κατοχυρωμένη πληρωμή των καθηγητών για τις αργίες και τις μέρες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, και 6. να άρουν ρυθμίσεις που προστάτευαν στοιχειωδώς την μητρότητα και την εγκυμοσύνη. Τα εργοδοτικά συμφέροντα των εκπροσώπων του EUROPALSO προκειμένου να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε υποζύγιά τους, χρησιμοποιούν για δικηγόρους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ (Βερβεσός) και πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Λυκουρέζος). Ταυτόχρονα, βέβαια, διαφημίζουν «Αποδείξεις για την ποιότητα σπουδών».

Ίσως στο μέλλον οι ιδιοκτήτες την φροντιστηρίων προκειμένου να ελκύσουν ακόμα περισσότερους πελάτες δεν θα χρειάζονται να επιδίδονται σε ένα άνευ προηγουμένου γιουσουρούμ «προσφορών», και «δώρων» διαθέτοντας, αφ'ης στιγμής γίνει η εγγραφή των σπουδαστών στις επιχειρήσεις τους, κινητά τηλεφώνα i-phones, notebooks, ποδήλατα, προγράμματα ομορφιάς και αδυνατίσματος, εκδρομές, υποτροφίες, διαφημιστικές πλαστικές τσάντες, μπλουζάκια, στυλό, τετράδια, μπρελόκ, κ.λπ. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συμπεριφέρεται σαν τον εξυπνότερο «σπόνσορά» τους. Τα εργοδοτικά συμφέροντα στην ιδιωτική εκπαίδευση πίνουν νερό στο όνομα της Α. Διαμαντοπούλου, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Ι. Πανάρετου και Φ. Γενηματά.

Το υπουργείο Παιδείας για να ολοκληρώσει το έργο του, παράλληλα με τη κατάργηση και το περιορισμό στην διδασκαλία ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μεθοδεύει τη συρρίκνωση, ακόμα και το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων ξένων γλωσσών και φιλολογιών.

Επιπλέον, κάνει το παν για να ενθαρρύνει και να χρηματοδοτήσει με έμμεσο τρόπο την ιδιωτική εκπαίδευση και να υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα των εργοδοτών. Δεν φτάνει μόνο η πρόσφατη τροπολογία νόμου, που δίνει την δυνατότητα στον οποιονδήποτε να ανοίγει εκπαιδευτική ιδιωτική μονάδα, η κυβέρνηση πάει ένα βήμα παραπέρα. Στο όνομα δήθεν της «δια βίου μάθησης» μοιράζει κουπόνια εκπαίδευσης σε νέους από 18-35 χρονών αξίας 44 εκατ. ευρώ (από 2011 έως 2015) για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα περισσότερο παρά να ακολουθεί το πρότυπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στην Χιλή στα μέσα της δεκαετίας του '70, αντικαθιστά ακόμα και τα δημόσια σχολεία τους από χρηματοδοτούμενα με κουπόνια ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Εκείνοι που σήμερα καταστρέφουν την εργασία, το δικαίωμα για ζωή, που ρίχνουν τους εργαζόμενους στην φτώχεια και την ανεργία, που κλείνουν σχολειά, που καταργούν αίθουσες διδασκαλίας και μαθήματα, που ξυλοκοπούν διαδηλωτές, αύριο δεν θα διστάσουν να χτίσουν φυλακές και να σκορπίσουν τον θάνατο στην νεολαία και στους εργαζόμενους. Θα τους αφήσουμε;

Η Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών παλεύει για αποκλειστικά δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Εμείς οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον, ότι η μόρφωση ως κοινωνικό και δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να παρέχεται παρά μόνο δωρεάν και χωρίς διακρίσεις.

Στους καθηγητές ξένων γλωσσών δεν μένει άλλη γλώσσα παρά εκείνη του αγώνα και της ανυπακοής.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών καλεί τους συναδέλφους να εγγραφούν στο σωματείο ώστε να μαζικοποιηθεί και να πλαισιώσουν τις προσπάθειές της προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απαράδεκτες ενέργειες των κυβερνώντων και εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν και να θέσουν τέλος στις "από τα πάνω" προσχηματικές προσπάθειες επαγγελματιών-συνδικαλιστών ιδιωτικών εκπαιδευτικών και να εμπιστευτούν τις "από τα κάτω" γνήσιες και γόνιμες προσπάθειες της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

9/6/2011

Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής - "Ο Βύρωνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου