Χρήσιμα

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Το Καρναβάλι των εμπόρων της ιδιωτικής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών έχουν συνηθίσει να κλαψουρίζουν προκειμένου να τύχουν φορολογικών ελαφρύνσεων, κρατικών ή ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων. Μάλιστα, προκειμένου να έχουν πελατεία και κέρδη, όπως πολλές εμπορικές εταιρείες, επιδίδονται σε ένα άνευ προηγουμένου γιουσουρούμ «προσφορών», και «δώρων» διαθέτοντας, αφ’ης στιγμής γίνει η εγγραφή των σπουδαστών στις επιχειρήσεις τους, κινητά τηλεφώνα i-phones, notebooks, ποδήλατα, προγράμματα ομορφιάς και αδυνατίσματος, εκδρομές, υποτροφίες, διαφημιστικές πλαστικές τσάντες, μπλουζάκια, στυλό, τετράδια, μπρελόκ, κ.λπ. Στις μέρες μας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, χρησιμοποιούν τα δημόσια κλαυθμυρίσματα προκειμένου να αποκρύψουν τον εργασιακό και εκπαιδευτικό μεσαίωνα που επικρατεί στις δήθεν εκπαιδευτικές επιχειρήσεις τους. Ταυτόχρονα, αρέσκονται να αυτοπαρουσιάζονται ως φιλολαϊκοί και υπέρμαχοι της ποιότητας, ενώ στην πραγματικότητα στρέφονται τόσο κατά της λαϊκής οικογένειας όσο και κατά της ποιοτικής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Είναι πλείστες οι περιπτώσεις παραβίασης της εναπομείνασας εργατικής και εκπαιδευτικής νομοθεσίας στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το άρθρο της εφημερίδας «το Βήμα» στις 2.3.2011 με τίτλο «Ξένες γλώσσες σε… τιμή ευκαιρίας» http://www.tovima.gr/society/article/?aid=387257 και όσα υποστηρίζουν διάφοροι «φροντιστηριούχοι» και συνδικαλιστικοί εργοδοτικοί εκπρόσωποι.

Είναι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso, της γνωστής διαφήμισης, όπου ο Sakis παρουσιάζει την Eurovision... και όλα τα κράτη δίνουν το πολύτιμο 12αρι στα φροντιστήρια Europalso, όπου παιδάκια σε κατάσταση έκστασης και αλλοφροσύνης φωνάζουν και τσιρίζουν ανεμίζοντας σημαιάκια Europalso… και της επίσης «επιτυχημένης» καμπάνιας με τον τηλεοπτικό star Ευαγγελάτο ο οποίος στο πνεύμα της τηλεοπτικής του εκπομπής «Αποδείξεις», διαβεβαιώνει με εκατό κιλά make-up και ύφος Ηρακλή Πουαρώ σε διαφημιστικό σποτ ότι τα φροντιστήρια Europalso παρέχουν δήθεν Αποδείξεις για την ποιότητα σπουδών.

Oι εργοδότες στρέφονται κατά των πενιχρών κατακτήσεων των καθηγητών ξένων γλωσσών, των συλλογικών συμβάσεων και των Διαιτητικών Αποφάσεων που επί πολλές δεκαετίες ισχύουν στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια της χώρας και επιδιώκουν, από το 2004, με όχημα... τον ίδιο τους τον εαυτό, δηλαδή το ψευδο-«σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής» το οποίο συνέστησαν σύζυγοι, θυγατέρες, τέκνα, αδέρφια και άλλα συγγενικά πρόσωπα ιδιοκτητών γνωστών ξενόγλωσσων φροντιστηρίων και ακολουθεί χουντικές μεθόδους λειτουργίας, 1. να μειώσουν στον νομό Αττικής το κατώτερο ωρομίσθιο σε ποσοστό που στο τέλος της τριετίας 2010-2013 να φτάνει το 60-70%, για το έτος 2013 προβλέπουν το «δυσθεώρητο» ύψος των 8,75 ευρώ (μεικτά), 2. να ακυρώσουν απολαβές που αντιστοιχούν σε μηνιαίο μισθό και πλήρη ασφάλιση (για τις προβλεπόμενες τουλάχιστον 18 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα), 3. να καταργήσουν τα επιδόματα ειδικών επαγγελματικών προσόντων, όπως μεταπτυχιακό και διδακτορικό, 4. να υπερδιπλασιάσουν την προϋπηρεσία για την καταβολή του επιδόματος πολυετίας, μην αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα των 8-9 μηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου από έτος σε έτος, 5. να καταργήσουν την από δεκαετίες κατοχυρωμένη πληρωμή των καθηγητών για τις αργίες και τις μέρες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, και 6. να άρουν ρυθμίσεις που προστάτευαν στοιχειωδώς την μητρότητα και την εγκυμοσύνη.

Αφού πρώτα τσεπώνουν τα δίδακτρα από τις λαϊκές οικογένειες και με δόλιους τρόπους συρρικνώνουν τις αποδοχές των εκπαιδευτικών σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα, στην συνέχεια κάνουν δήθεν έκπτωση στα δίδακτρα και προσφορές χρησιμοποιώντας φιλολαϊκές ρητορείες. Αξίζει να τονιστεί ότι οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών για εκμάθηση ξένων γλωσσών συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, όπως εξάλλου αποδεικνύει και η ετήσια έκθεση του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ.

Η Άννα Μπουλντούμη μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών (Europalso) αναφερόμενη στις εκπτώσεις που δήθεν προσφέρουν τα φροντιστήρια υποστηρίζει ότι «δεν μπορούν να είναι σε βάρος της ποιότητας» και συνεχίζει προκαλώντας το αίσθημα και την λογική της εκπαιδευτικής κοινότητας, «Να απολύσουμε έμπειρους καθηγητές για να κατεβάσουμε τις τιμές δεν είναι σωστό». Η εκπρόσωπος της εργοδοσίας αποκρύπτει το γεγονός ότι έχει κάνει το παν και έχει βάλει εδώ και χρόνια την υπογραφή της σε μεθοδευμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τον «άλλον εαυτό» των εργοδοτών το ψευδο-«σωματείο εργαζόμενων στα Κέντρα ξένων γλωσσών», το οποίο έχει καταδικαστεί από όλους τους συλλογικούς φορείς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που μειώνουν τις ήδη πενιχρές απολαβές των καθηγητών σε ποσοστό πάνω από 50% και ουσιαστικά πετάει έξω από την εργασία τους έμπειρους καθηγητές. Γιατί το Europalso δεν προσέρχεται να υπογράψει Σ.Σ.Ε. με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση του ν. Αττικής, ο «Βύρων»; Γιατί προσφεύγει μαζί με τα τσιράκια του στα δικαστήρια προκειμένου να νοθεύσει την γνήσια συνδικαλιστική αντιπροσώπευση; Ποιον απειλεί λοιπόν η γνωστή παραπάνω επιχειρηματίας της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης; Για ποια ποιότητα μιλάει την στιγμή που στα φροντιστήρια-μέλη του Europalso οι καθηγητές εργάζονται με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μερική απασχόληση και αποκλειστικά με ωρομίσθια αμοιβή ώστε να βρίσκονται σε συνεχή εργασιακή περιπλάνηση; Πως μπορεί να μιλάει για εκπαιδευτική ποιότητα σε επιχειρήσεις-κάτεργα της επισφαλούς εργασίας; Η όποια ποιότητα σπουδών παρέχεται στους μαθητές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Περισσεύει το θράσος όλων εκείνων που με την συνδρομή δικηγόρων, όπως του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Δημ. Βερβεσού και του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Αλ. Λυκουρέζου και συμμάχους τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν με το στανιό να επιβάλουν στα 2050 κέντρα ξένων γλωσσών του ν. Αττικής (περίπου 7150 σ’ ολόκληρη την Ελλάδα) συνθήκες εργασίας και μισθούς Κίνας πριν ακόμα την έλευση του Μνημονίου στην χώρα μας.
Η πολυπράγμων Στέλλα Φλωρά μέλος του Δ.Σ. του Europalsο, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου και της επιχείρησης «Βιβλιοπωλεία Φλωρά» υποστηρίζει στο ίδιο άρθρο ότι «Τα κέντρα ξένων γλωσσών πάντως, είναι κατά βάση λαϊκής βάσης φροντιστήρια και είχαν άμεση αντίδραση στην κρίση με αποτέλεσμα να αντιδράσουν αμέσως. Εμείς εφέτος είχαμε από την αρχή της χρονιάς μείωση των διδάκτρων κατά 10% σε όλους του μαθητές μας». Η παραπάνω εργοδότρια καταφέρνει κάτι το μοναδικό, βάζει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, μπορεί να «πουλάει» λαϊκότητα και την ίδια στιγμή να εκπροσωπεί ένα εργοδοτικό συνδικαλιστικό όργανό που από το 2004 στρατηγικά συνθλίβει τις ήδη πενιχρές συνολικές απολαβές των εργαζομένων καθηγητών. Γιατί οι παραπάνω «λαϊκοί» εργοδότες δεν μειώνουν αντίστοιχα τα δίδακτρα ή καλύτερα δεν επιστρέφουν τα χρήματα στους μαθητές εφόσον υποβιβάζουν τους καθηγητές σε υποζύγια που οφείλουν αγόγγυστα να υπομένουν τη μοίρα τους; Γιατί εκεί που το συνδικάτο των εργοδοτών αποδεικνύεται χονδρόπετσο, η ίδια αυτοπαρουσιάζεται ως «ευαίσθητη» αναφορικά με τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν πληρώνουν τα δίδακτρα;

Oι καθηγητές της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ενιαία και ποιοτική εκπαίδευση. Αγωνίζονται μαζί με τους γονείς και τους μαθητές για την υπεράσπιση της δουλειάς τους και την πρόοδο των σπουδαστών. Διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μάχονται για ένα σύστημα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σπουδαστών.

Το μοναδικό μέλημα των «μεγαλοφροντιστηριούχων» είναι το όλο και μεγαλύτερο κέρδος. Τους ενδιαφέρει να συγκαλύπτουν τις ορέξεις και τα συμφέροντά τους ,που είναι αντίθετα από εκείνα των εργαζομένων και των σπουδαστών. Στην υπεράσπιση των ατομικών συμφερόντων τους ο σκοπός, γι’ αυτούς, αγιάζει κάθε μέσο. Αρχικά κλέβουν το ψωμί με όπλο την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση της εργασιακής ανασφάλειες των εκπαιδευτικών και στην συνέχεια προστατεύουν τάχα την ποιότητα σπουδών αλλά και την ανυποψίαστη λαϊκή οικογένεια με δήθεν εκπτώσεις στα δίδακτρα και προσφορές δώρων. Ωστόσο, την τιμή του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης προσπαθούν να διαφυλάξουν με προσωπικό κόστος μόνο οι εργαζόμενοι καθηγητές.

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2011

ΕΝωτική
ΠΡΩTOβουλία._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου