Χρήσιμα

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

«Πώς μπορείς να κλέψεις κάτι που είναι δικό σου;»

Απαντήσεις και ερωτήματα προς την εφημερίδα «Ριζοσπάστης»


Αθήνα 15.12.2010

Με κατάπληξη διαβάσαμε σε ανυπόγραφο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» (14/12/2010) πως η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής "ΒΥΡΩΝ"» επιχείρησε στην τελευταία (05/12/2010) Τακτική Γενική Συνέλευση του σωματείου να αποπροσανατολίσει (sic) τη συζήτηση, ώστε ο «ΒΥΡΩΝ» να μην πάρει αγωνιστικές αποφάσεις, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, ότι η συγκεκριμένη παράταξη επιχείρησε να κλέψει το βιβλίο παρόντων.

Επειδή η διαστρέβλωση και η συκοφαντία αποτελούν πλέον καθ' έξιν τακτικές της πλειοψηφούσας παράταξης της ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής "Ο ΒΥΡΩΝ" οφείλουμε ως μέλη του συλλόγου και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας να απαντήσουμε λεπτομερώς στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» και να αναφέρουμε τα γεγονότα όπως πραγματικά εξελίχθηκαν στη συγκεκριμένη συνέλευση.

Κατ΄ αρχήν οφείλουμε να τονίσουμε πως σχετική με τα γεγονότα καταγγελία μας, που στάλθηκε την 5η Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 08:07 μ. μ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» mailbox@rizospastis.gr, αγνοήθηκε για λόγους που αφορούν την εφημερίδα.

Ανεξάρτητα από αυτό, οποιοσδήποτε μπορεί πολύ εύκολα να διασταυρώσει τα γεγονότα και να ανακαλύψει αν η Ενωτική Πρωτοβουλία σκόπευε όντως να παροπλίσει αγωνιστικά τη ΓΣ και κατά συνέπεια το Σύλλογο, αρκεί να αναζητήσει στα πρακτικά της συνέλευσης το γραπτό πλαίσιο δράσης που κατέθεσε προς συζήτηση στο προεδρείο της συνέλευσης αμέσως μετά την έναρξή της, και το οποίο βρίσκεται αναρτημένο και στο μπλογκ της παράταξης http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com/ Εκεί μπορεί ο καθένας να βρει τόσο αναφορές στο καθεστώς εργασίας των καθηγητών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, όσο και στις αιτίες του, αλλά και σε συγκεκριμένες προτάσεις για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, έτσι ώστε να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται. Αυτομάτως λοιπόν καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του δημοσιεύματος περί αποπροσανατολισμού της συζήτησης.

Δεύτερον να διευκρινίσουμε ότι δεν υπήρξε καμία απόπειρα κλοπής του βιβλίου παρόντων των Γ.Σ. Στη τακτική Γ.Σ. όμως έγινε από μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας μια σοβαρότατη καταγγελία, που συνοδεύτηκε από έγγραφα που κατατέθηκαν στο προεδρείο της ΓΣ. Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε, ότι μέλος της ΑΣΚ, ενώ είχε ήδη ιδρύσει Κέντρο Ξένων Γλωσσών, διατελούσε μέλος του προηγούμενου Δ.Σ. και στις τελευταίες αρχαιρεσίες του συλλόγου μας (Δεκέμβρης 2009), εργοδότρια ούσα, συμμετείχε κατά παράβαση του καταστατικού τόσο στην εφορευτική επιτροπή ως μέλος όσο και στην ψηφοφορία. Αυτή του την καταγγελία το μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας επιχείρησε να τη στηρίξει και με το βιβλίο παρόντων των Γ.Σ., όπου αποδεικνυόταν περίτρανα η συμμετοχή του μέλους της ΑΣΚ-εργοδότριας στις διαδικασίες του σωματείου, ακόμα και εντός του 2010. Η ΑΣΚ πανικοβλήθηκε. Τότε ηγετικό μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ - αλλά και άλλων σωματείων- δεν δίστασε να σκίσει τα ρούχα του μέλους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και να το απειλήσει, ενώ άλλα μέλη της το χλεύασαν.

Σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρων» τα τελευταία χρόνια, η πρακτική της ΑΣΚ είναι γνωστή: διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απαξίωση όλων όσων άπτονται της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Συχνά γίνεται λόγος από την ΑΣΚ για «εχθρούς της εργατικής τάξης» ή για «βαρίδια του εργατικού κινήματος», ακόμα και για «προδότες», όταν αναφέρεται στην Ενωτική Πρωτοβουλία. Το πρόσφατο δημοσίευμα με χαρακτηρισμούς τύπου «συνονθύλευμα απεργοσπαστών» αναπαράγει για ακόμα μια φορά τους συνήθεις αφορισμούς.

Καλούμε την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» να ανασκευάσει τα όσα συκοφαντικά γράφτηκαν στο εν λόγω δημοσίευμα και να διασταυρώνει ακριβέστερα τις πληροφορίες της, αν διαθέτει έστω και στο ελάχιστο δημοσιογραφική ευαισθησία. Αλλά και να απαντήσει στο ερώτημα «πώς μπορείς να κλέψεις κάτι που είναι δικό σου;», τη στιγμή που τα αρχεία ενός σωματείου αποτελούν αναμφίβολα «περιουσία» όλων των μελών του και βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους. Ή μήπως όχι;

Άξιο απορίας παραμένει επίσης, γιατί η εφημερίδα δεν κάλυψε δημοσιογραφικά τις αρχαιρεσίες-παρωδία του στημένου από την εργοδοσία «Σωματείου Εργαζομένων Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής», που διεξήχθησαν το Δεκέμβριο του 2009 με την περιφρούρηση μπράβων, με αποκλεισμούς, με προκατασκευασμένες λίστες παραπλανημένων και τρομοκρατημένων εργαζομένων στις οποίες είναι εγγεγραμμένα τέκνα, θυγατέρες, σύζυγοι κι άλλοι συγγενείς εργοδοτών;

Καλούμε, τέλος, όλους τους συναδέλφους καθηγητές σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών να συμπορευθούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μαστίζουν τόσο τον κλάδο μας, όσο και ολόκληρο τον εργαζόμενο κόσμο και απειλούν να εξαφανίσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχει κατακτηθεί με αίμα εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθεί η από 5.12.2010 καταγγελία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για τα τεκταινόμενα της τακτικής Γ.Σ. του σωματείου μας και το μεταγενέστερο και περί ου ο λόγος άρθρο της εφημερίδας Ριζοσπάστης (14.12.2010):


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2010

Στη σημερινή τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - «ΒΥΡΩΝ», η Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών έθεσε μια σειρά από ζητήματα και κατέθεσε πλαίσιο και ψηφίσματα, ζητώντας από τη Γ.Σ. να τοποθετηθεί. Αντί γι' αυτό, όταν μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ζήτησε να δει το βιβλίο παρόντων δέχτηκε επίθεση, εξύβριση και προπηλακισμό: του έσκισαν το πουκάμισο και χωρίς να σταματήσουν σε αυτό, του επανέλαβαν και φραστικά απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα.

Καλέσαμε το Προεδρείο και τη Γενική Συνέλευση να καταδικάσει τους τραμπουκισμούς εκ μέρους της συναδέλφου Ελένης Δαγρέ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες γίνονται σε κλίμα πολιτισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης και δημοκρατίας και να τοποθετηθεί επί της ουσίας για τις μελλοντικές δράσεις του συλλόγου δηλώνοντας ότι διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι να αποχωρήσουμε.

Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών ξένων γλωσσών

Πρόγραμμα αγώνα και συσπείρωσης
[Ριζοσπάστης, Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010, σελίδα 22]

Με συντριπτική πλειοψηφία, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Βύρωνας» αποφάσισε τη συμμετοχή στην απεργία, στις 15 Δεκέμβρη, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 11 η ώρα, στην Ομόνοια, με πανό του Συλλόγου. Η Γενική Συνέλευση ήταν η πιο μαζική τα τελευταία 20 χρόνια και εγκρίθηκε, επίσης, ο απολογισμός δράσης και ο οικονομικός απολογισμός.

Η Γενική Συνέλευση απέκρουσε αποφασιστικά τις άθλιες μεθοδεύσεις κατά του ΠΑΜΕ από ένα συνονθύλευμα απεργοσπαστών που αποκαλείται «Ενωτική Πρωτοβουλία» που επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, να μην πάρει αγωνιστική απόφαση η Συνέλευση. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να καταγγείλουν ονομαστικά μέλος του Σωματείου και του ΠΑΜΕ για «τραμπουκισμό», επειδή εμπόδισε να κλαπεί το βιβλίο παρουσιών από την αίθουσα. Οι κατηγορίες τούς επιστράφηκαν από τη συντριπτική καταψήφιση της καταγγελίας τους από την ίδια τη ΓΣ.

Συνοπτικά στο πρόγραμμα πάλης του Σωματείου αναφέρεται:

Συνεχίζουμε την πάλη με το ΠΑΜΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς και μαζικοποιούμε το σωματείο μας. Προχωράμε σε 3μηνη καμπάνια εγγραφών! Τώρα χρειάζεται να αυξηθεί η δύναμη του σωματείου, για να είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έρχεται. Το καθήκον πέφτει στις πλάτες όλων μας. Το μαζικό σωματείο μόνο κέρδος θα είναι για όλους μας. Θα δώσει ώθηση σε εμάς τους ίδιους, θα δώσει ανάσα και προοπτική για να ανοίξει πιο δυναμικά ο δρόμος των διεκδικήσεων, για να φτάσει η στιγμή που θα αντεπιτεθούμε και θα διεκδικήσουμε όλα όσα πραγματικά μας ανήκουν.
Προχωράμε σε συνάντηση με τους συναδέλφους από τα επαγγελματικά καθηγητικά σωματεία.
Παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες μαζί με άλλα ταξικά σωματεία για την υπεράσπιση των ανέργων. Το ΠΑΜΕ έχει κάνει ήδη πολλές παρεμβάσεις σε ΔΕΗ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΟΤΕ για να μην κόβονται οι παροχές σε ανέργους. Να συνεχίσουμε και να το διευρύνουμε. Δείχνουμε ταξική αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας. Να προχωρήσουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για μέτρα προστασίας των άνεργων και ημιαπασχολούμενων του κλάδου.
Προχωράμε μετά τις γιορτές σε ΓΣ για τη ΣΣΕ που δεν είχε ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου