Χρήσιμα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Στις 15 Δεκέμβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ


ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ "Ο ΒΥΡΩΝ"
Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2010

Στις 15 Δεκέμβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε


Μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, χωρίς διασπαστικούς διαχωρισμούς, να παλέψουμε προκειμένου να εκδιώξουμε την Τρόϊκα από την χώρα μας, να ανατρέψουμε την βάρβαρη αντικοινωνική και αντιδραστική πολιτική της Κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της. Να ξεμπερδεύουμε με τους οσφυοκάμπτες συνδικαλιστές της εργατικής αριστοκρατίας/γραφειοκρατίας.

· Για ένα μέλλον χωρίς εργοδοτική τρομοκρατία και αυταρχισμό. Για ένα μέλλον χωρίς ανασφάλεια, επισφάλεια και ανεργία. Να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με αμοιβές και συνθήκες εργασίας ανάλογες των αναγκών μας.

· Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την γεννούν, οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους συνοδοιπόροι!

Το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών: πρόβα τζενεράλε για όλους;

Αρκετά χρόνια πριν το μνημόνιο σκιάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα μας, σε έναν ευαίσθητο κλάδο όπως αυτόν της ιδιωτικής εκπαίδευσης άρχισαν να δρομολογούνται εξελίξεις, που σταθερά και μεθοδευμένα οδήγησαν στην de jure ανατροπή των κεκτημένων δικαιωμάτων χιλιάδων εκπαιδευτικών। Πρόκειται για το χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ), όπου για δεκαετίες εκατομμύρια σπουδαστών φοίτησαν και χιλιάδες δάσκαλοι κάθε λογής γλώσσας εργάστηκαν.

Από το 1975 και μέχρι το 2006 το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών ΚΞΓ σε ολόκληρη την Ελλάδα ρυθμιζόταν αποκλειστικά μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) που αδιαλείπτως συνυπέγραφαν το δευτεροβάθμιο σωματείο «Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος» (ΟΙΕΛΕ) και το ιστορικό πρωτοβάθμιο σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων και Σχολών Ελλάδας “Βύρων”» (από το 2006 «Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν। Αττικής “Βύρων”») αφενός και αφετέρου οι εργοδοτικές οργανώσεις των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Το 2004 μερίδα των ιδιοκτητών Φροντιστηρίων (Κέντρων) Ξένων Γλωσσών αποσπάστηκε από την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών» (PALSO) και δημιούργησε τον «Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών», το γνωστό EUROPALSO Τότε, κατά κοινή ομολογία, τέκνα, σύζυγοι και λοιποί συγγενείς μελών του EUROPALSO. σύστησαν το διασπαστικό κλαδικό «Σωματείο Εργαζομένων Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής» και από κοινού οι δύο αυτές οργανώσεις (ΕUROPALSO και Σωματείο Εργαζομένων Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής) προχώρησαν έκτοτε στην υπογραφή τεσσάρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την ΕUROPALSO αλλά και τους εργοδότες του «ΟΜΗΡΟΥ», οι οποίες απορρύθμισαν πλήρως το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων καθηγητών στα ΚΞΓ του Ν. Αττικής.

Το διασπαστικό, «κίτρινο» σωματείο δεν συμμετέχει σε καμία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά ούτε και ποτέ έχει συμμετάσχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προστασίας και διεκδίκησης των εργατικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα όμως φρόντισε: ►να περιχαρακώσει τα 2050 περίπου ΚΞΓ που δραστηριοποιούνται στο Ν. Αττικής (σε σύνολο 7138 καταγεγραμμένων ΚΞΓ σε όλη τη χώρα), αφού σε αυτά δεν βρίσκουν πεδίο εφαρμογής οι ΣΣΕ που εξακολουθεί να υπογράφει η ΟΙΕΛΕ με εργοδοτικές οργανώσεις, ►να μειώσει το κατώτερο ωρομίσθιο σε ποσοστό που στο τέλος της τριετίας 2010-2013 φτάνει το 60-70%, και προβλέπεται για το έτος 2013 στο «δυσθεώρητο» ύψος των 8,75 ευρώ (μεικτά), ►να ακυρώσει απολαβές που αντιστοιχούν σε μηνιαίο μισθό και πλήρη ασφάλιση (για τις προβλεπόμενες τουλάχιστον 18 ώρες απασχόλησης), ►να καταργήσει τα επιδόματα ειδικών επαγγελματικών προσόντων, όπως μεταπτυχιακό και διδακτορικό, ►να υπερδιπλασιάσει την προϋπηρεσία για την καταβολή του επιδόματος πολυετίας, μην αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα των 8-9 μηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου από έτος σε έτος, ►να καταργήσει την από δεκαετίες κατοχυρωμένη πληρωμή των καθηγητών για τις αργίες και τις μέρες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, και ►να άρει ρυθμίσεις που προστάτευαν στοιχειωδώς την μητρότητα και την εγκυμοσύνη.

Από το 2006 οι εργοδότες αρχίζουν έναν λυσσαλέο αγώνα, προκειμένου να αναδείξουν το στημένο σωματείο ως την πλέον αντιπροσωπευτική εργατική οργάνωση στο πεδίο ισχύος της σύμβασης. Στο πλάι τους, όπως απερίφραστα ομολογούν οι ίδιοι (περιοδικό EUROPALSO news, Μάρτιος 2010) έχουν τους δικηγόρους τους κ. κ. Αλ. Λυκουρέζο, πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Δημ. Βερβεσό, νυν Αντιπρόεδρο του Δ.Σ.Α.

Με περιφρούρηση μπράβων, με αποκλεισμούς, με προκατασκευασμένες λίστες παραπλανημένων και τρομοκρατημένων εργαζομένων, στις οποίες, βεβαίως, είναι εγγεγραμμένα και συγγενικά πρόσωπα εργοδοτών, διοργανώνονται από το «Σωματείο Εργαζομένων Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής» εκλογές, με αποκλειστικό τους στόχο να συγκεντρώσουν μεγαλύτερο αριθμό ψηφισάντων από αυτόν του ιστορικού σωματείου «ΒΥΡΩΝ». Και το καταφέρνουν!

Είναι γεγονός πλέον ότι η ακόρεστη εργοδοτική πλευρά με πολιορκητικό κριό ένα στημένο από την ίδια σωματείο πέτυχε με μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όχι απλώς να συρρικνώσει τις ήδη πενιχρές αμοιβές του κλάδου, αλλά να σαρώσει κυριολεκτικά εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνα στη διάρκεια δεκαετιών και να υποβαθμίσει οποιοδήποτε εκπαιδευτικό έργο προσφερόταν στις επιχειρήσεις τους, υποβιβάζοντας τους καθηγητές σε υποζύγια που οφείλουν αγόγγυστα να υπομένουν τη μοίρα τους.

Όμως, εμείς, οι εργαζόμενοι καθηγητές στα ΚΞΓ αρνούμαστε να αποδεχτούμε αυτόν το ρόλο. Θα προστατέψουμε την αξιοπρέπειά μας, το παιδαγωγικό μας έργο, τους μαθητές μας.

- Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, να πλαισιώσουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας!

- Καλούμε τους γονείς και τους σπουδαστές να συμπαραταχθούν μαζί μας!

- Καλούμε όλους τους καθηγητές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών να γίνουν μέλη του Σωματείου μας!

- Μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
E-mail: enotiki.vyronas@gmail.com
Web: http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου