Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως επέφεραν σε πλείστες περιπτώσεις μείωση του αριθμού των «εισακτέων» στις Σχολές και στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προφανή πρόθεση ήταν και είναι η δημιουργίας πελατείας για την ιδιωτική εκπαίδευση όπου δεν απαιτείται καμιά απολύτως εξεταστικής διαδικασία. Η μείωση όσων αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στα Τμήματα των ΑΕΙ και τις Σχολές καταγράφηκε δραματικά σε πλείστες των περιπτώσεων το έτος 2022, όπως και η μεγάλη κερδοφορία των επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και χορηγών της ΝΔ.
Οι προσφερόμενες θέσεις, εξαιτίας της εφαρμογή της ειδικά φραγής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), αποτελούν πλέον πουκάμισο αδειανό αφού συχνότατα δικαίωμα εγγραφής στα ΑΕΙ αποκτά μικρότερος αριθμός σπουδαστών από τον αριθμό των «εισακτέων».
Το περασμένο έτος εμφανίστηκε μια σοκαριστική συνολική μείωση επιτυχόντων στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών η οποία εκφράστηκε και με μείωση του ενδιαφέροντος εκ μέρους των σπουδαστών. Στα Τμήματα ξένων φιλολογιών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ συνολικά πάνω από το 50% των θέσεων έμειναν κενές!
Για την πρόσβαση σε ορισμένα Τμήματα και Σχολές απαιτείται η εξέταση των λεγομένων «ειδικών μαθημάτων». Το ενδιαφέρον μας εντοπίζεται στα Τμήματα και στις Σχολές όπου απαιτούνται ως εξεταζόμενα «ειδικά μαθήματα» τα μαθήματα των ξένων γλωσσών.
Στου παρακάτω κατά σειρά πίνακες παρουσιάζονται 1) ο αριθμός των «εισακτέων» σε Τμήματα με φιλολογικό και μεταφραστικό ενδιαφέρον, 2) ο αριθμός των «εισακτέων» σε Τμήματα όπου δεν εξετάζεται κάποιο από τα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών αλλά παρουσιάζον ιδιαίτερο φιλολογικό ενδιαφέρον, 3) ο αριθμός των «εισακτέων» σε Τμήματα άσχετα με τις σπουδές των ξένων γλωσσών όπου για την εισαγωγή απαιτείται η εξέταση στο ειδικό μάθημα «Αγγλικά» και 4) ο αριθμός των «εισακτέων» σε Τμήματα και Σχολές, χωρίς φιλολογικό ενδιαφέρον, όπου απαιτείται η εξέταση ενός από τα εξής «ειδικά μαθήματα» ξένων γλωσσών: «Αγγλικά», «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ιταλικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου