Χρήσιμα

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΒΥΡΩΝΑΣ-ΣΕΦΙΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «ΒΥΡΩΝΑ”- ΣΕΦΙΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Να σημάνει συναγερμός σε όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς!Τρικομματική κυβέρνηση-Τρόϊκα-Ε.Ε.-εργοδότες, αφού μας οδήγησαν στον εργασιακό Μεσαίωνα, θέλουν τώρα να μας δώσουν το τελειωτικό χτύπημα, αρχίζοντας από τον κλάδο των καθηγητών στα φροντιστήρια και στοχεύοντας σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η νομοθετική ρύθμιση που αλλάζει το πλαίσιο αδειοδότησης διδασκαλίας σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2012, τέθηκε σε ισχύ από 1η Μάη του 2013 και αναφέρει ότι υποχρεώνονται οι εκπαιδευτικοί να ανανεώσουν την άδεια διδασκαλίας για να μπορούν να δουλέψουν. Μέσα στα απαραίτητα έγγραφα που ζητούνται (πτυχίο, ταυτότητα, ποινικό μητρώο, πιστοποιητικό υγείας) περιλαμβάνεται και μία υπεύθυνη δήλωση στην οποία βεβαιώνεται από τον εκπαιδευτικό ότι δεν έχει απολυθεί από φροντιστήριο ή γενικά από ιδιωτική υπηρεσία  για λόγους «ανεπάρκειας» ή λόγους «πειθαρχικού παραπτώματος»(!).

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει πλέον διάπλατα τον δρόμο στους εργοδότες για ανεξέλεγκτες και αθρόες απολύσεις, για ένταση της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και για απελευθέρωση κάθε είδους εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πρόκειται για εισαγωγή «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων» στην εργασία, αφού κάθε εργοδότης που απολύει επικαλείται ανεπάρκεια του εργαζόμενου. Όποιος συνάδελφος θα διεκδικεί στοιχειωδώς τα δικαιώματά του, είτε αφορά σε άδειες-επιδόματα είτε σε συλλογική σύμβαση εργασίας είτε σε καταβολή δεδουλευμένων, θα εκβιάζεται από τον εργοδότη-φροντιστηριούχο όχι μόνο με απόλυση αλλά και για το τι θα γράφει η απόλυση (πχ παράπτωμα ή ανεπάρκεια). Υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα συναδέλφων μας για τους οποίους οι εργοδότες τους ισχυρίστηκαν «ανεπάρκεια» προκειμένου να μην τους πληρώσουν ή να τους απολύσουν πριν τη λήξη της σύμβασής τους.    Έτσι, για να βρει ουσιαστικά δουλειά ένας συνάδελφος πρέπει να παίρνει και τη «συστατική επιστολή» «υποταγής» από τον προηγούμενο εργοδότη του.
Ακόμα, με βάση και τον συγκεκριμένο νόμο, ανοίγει ο δρόμος να εμφανιζόμαστε τάχα ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» και οι εργοδότες ελεύθεροι από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τα ένσημά μας. Ταυτόχρονα, με το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης, καταδικάζονται στην ανεργία πολλοί συνάδελφοι που δούλεψαν με ελάχιστες ώρες ως ωρομίσθιοι π.χ. στην ΠΔΣ. και αναγκαστικά έπρεπε να συμπληρώνουν το μεροκάματο και με άλλες ώρες σε κάποιο φροντιστήριο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τέλος, έχουμε ουσιαστικά και τυπικά κατάργηση του δικαιώματος στην εργασία με βάση το πτυχίο και μάλιστα με τον πιο ωμό και αυταρχικό τρόπο.
Οι απαντήσεις του ΕΟΠΠΕΠ ότι μάλλον δεν θα ισχύσουν φέτος όλα αυτά τα τερατουργήματα που προβλέπονται στο νόμο, ή αόριστες ανακοινώσεις ότι θα υπάρξουν διευκρινήσεις από το υπουργείο Παιδείας δεν πείθουν κανένα. Και είναι μόνο για να χάνουμε χρόνο από την οργάνωση του αγώνα μας.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ! ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ-ΕΚΤΡΩΜΑ


Δήλωση μετανοίας σε σχολάρχες και φροντιστηριούχους δεν πρόκειται να υπογράψουμε! ΤΩΡΑ πρέπει να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους, να οργανωθούμε στα σωματεία μας, κανένας συνάδελφος να μην συμπληρώσει τα χαρτιά αυτού του νόμου, , να οργανώνουμε την πάλη μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να χτίσουμε τη δική μας λαϊκή συμμαχία. Δυναμώνουμε τους αγώνες για να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου